Som de første i verden kommer australierne til at sælge cigaretter - uanset mærke - i ens, olivengrønne pakker, fastslår landets højesteret.

Det slår en højesteretsdom fast onsdag, efter at fire af verdens mægtigste tobaksfirmaer, British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International og Imperial Tobacco, i retten har kæmpet for, at ens emballage strider mod den australske forfatning.

Tobaksfirmaerne har argumenteret for, at værdien af deres mærker vil styrtdykke, når de ikke længere kan få lov til at være på pakkerne. Samtidig vil firmaerne ikke modtage kompensation, når loven træder i kraft.

British American Tobacco mener desuden, at ens cigaretpakker kun vil komme cigaretsælgere på det sorte marked til gode.

Men flertallet af højesterets syv dommere slår nu fast, at den ny tobakslov ikke strider mod den australske forfatning, og giver regeringen ret i, at den må behandle cigaretter nøjagtigt som andre sundhedsskadelige produkter som for eksempel rottegift, der kræver speciel brugsanvisning.

Ud over at alle tobakspakker fra den 1. december bliver olivengrønne, vil hver pakke blive udstyret med voldsomme skræmmefotos, der advarer mod konsekvenserne af rygning. Tobaksfirmaernes navne vil blive printet i en lille, ensformig skrifttype, om mærket så er Camel eller Marlboro.

Tobaksindustrien har udtrykt frygt for, at love som denne vil sprede sig til store tobaksmarkeder og true salget af cigaretter på verdensplan.

Det australske lovforslag lægger sig nemlig tæt op ad Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefalinger, og dysten i retten er ikke mindst blevet fulgt af England, Norge, Indien og New Zealand, som i kampen mod rygning har overvejet lignende tiltag.

Højesteretsdommen i Australien kommer samtidig med, at stramninger af den danske rygelov gør det ulovligt at ryge på enkeltmandskontorer, i og udenfor opholdssteder og i børne- og uddannelsesinstitutioner, hvor der opholder sig børn og unge under 18 år.