KØB PLUS!

Chok-rapport fra Greenpeace: Frygter atomkatastrofe i Sverige

... og Danmark vil også blive ramt

Hører du til dem, hvis bekymringer om en atomkatastrofe stoppede, da det forhadte svenske atomkraftværk Barsebäck lukkede og slukkede i 2005, så er det måske på tide at vække bekymringerne op af dvalen. For faren er slet ikke overstået endnu - i hvert fald ikke hvis man skal tro miljøorganisationen Greenpeace.

Sikkerheden på de svenske atomkraftværker er nemlig så dårlig, at de udgør en meget stor fare for samfundet. Og derfor bør alle de svenske atomkræftværker tages ud af drift, hvis man vil undgå en fremtidig katastrofe, konkluderer miljøorganisationen i en ny rapport, der publiceres i dag. Rapporten er lavet i samarbejde med et researchbureau.

Danmark er omgivet af atomkraft

I rapporten fremgår det blandt andet, at de svenske atomkræftværker, der er bygget i 1970'er og 1980'erne, er så gamle, at alderen i sig selv udgør en sikkerhedsrisiko. Og det kan i høj grad gå ud over Danmark.

Afstemning

Selv om Barsebäck med kun 20 kilometers afstand til København, var det svenske kraftværk, der lå klart tættest på det danske land, så er der fortsat en stor risiko for, at vi kan blive ramt, hvis der sker en ulykke på et af de andre tre svenske kraftværker.

Frygter du en atomkatastrofe efter den nye rapport fra Greenpeace? Deltag i debatten under artiklen

- Det er klart, at risikoen er større, jo nærmere atomkraftværket ligger på Danmark. Men atomkraftværker som Ringhals ved Göteborg kan også under de rigtige vindforhold udgøre en risiko for store dele af Danmark, har professor i fysik ved Roskilde Universitetscenter, Bent Sørensen, tidligere udtalt til Avisen.dk

Ringhals 1
 Ringhals-værket ved Göteborg er Sveriges største og udgør en trussel mod Danmark, hvis der sker en katastrofe. Foto: BJORN LARSSON ROSVALL

Ringhals-værket er Sveriges største og ligger cirka 60 kilometer syd for Göteborg.

Leif Karlsson, der er enhedschef for driftstilsyn i den svenske Strålingssikkerhedsmyndighed, afviser overfor den svenske avis Svenska Dagbladet, at der skulle være problemer med sikkerheden på de svenske kraftværker:

- Svenske kraftværker er sikre. Hvis vi mener, at de ikke er sikre, så stopper vi dem. Ringhals har fået et særligt tilsyn, da vi så problemer i deres sikkerhedsarbejde, siger Leif Karlsson til den svenske avis.

Barsebäck lukkede ved midnat

Greenpeace kritiserer desuden i sin rapport, at mange af de inspektører fra de svenske myndigheder, der tjekker sikkerheden på kraftværkerne, tidligere selv har arbejdet i atomkraftindustrien. Leif Karlsson bekræfter, at det er tilfældet, men mener, at det er nødvendigt, da de skal have en bestemt viden om kraftværkerne.

Sverige har tre atomkraftværker i brug, og de har samlet ti reaktorer. Foruden Ringhals-værket ved Göteborg, der har fire reaktorer, er der  Oskarshamn-værket i det østlige Småland samt Forsmark-værket, der ligger nord for Stockholm. De to sidstnævnte har tre reaktorer hver.

Frygter du en atomkatastrofe efter den nye rapport fra Greenpeace? Deltag i debatten under artiklen

Din kommentar

Kommentarer

Ja tak, og nej tak.

Skrevet af Joergen L, Onsdag den 3. oktober 2012, 13:10

Ja tak til atomkraftværker, nej tak til HTS den løgner, og udskriv for helvede det valg Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.

Sikkerhed / tillid

Skrevet af bjarne elling, Tirsdag den 2. oktober 2012, 13:39

Jeg tror på sikkerheden bag airbags i biler og har tillid til de fungerer. Jeg tror på sikkerheden ved et HFI / HPFI relæ og har tillid til Sikkerhedsstyrelsen at det fungerer. Jeg tror på sikkerheden bag en krans SWL (x-antal ton) og har tillid til at den certificerende myndighed opfylder lovmæssige krav.

Hele vejen igennem tror jeg på en specifik sikkerhed - det er nødvendigt - og hver gang har jeg tillid til rette myndigheds certificering - det er en nødvendighed.

På samme måde forholder det sig med atomkraftværker i Sverige - jeg tror på sikkerheden og har tillid til de involverede myndigheder som igen er underlagt procedure og certificeringer.

Sådan er det hele vejen gennem ethvert sikkerheds system.
Problemerne kan først opstå når man har kendskab til myndigheder som er underlagt et politisk apperat og hvor kontrol og sikkerhed i forvejen ikke afspejler dansk / nordisk standard eller for den sags skyld en europæisk standard. Hvor den almene sikkerhed for personale / ansatte ikke har nogen reel betydning - der skal man være bekymret.

Svensker = Skadedyr

Skrevet af Børge N. , Tirsdag den 2. oktober 2012, 12:15

Stop alt samarbejde med svenskerne da de aldrig har tænkt på andre end dem selv og de vil desværre ikke Danskerne det godt, tværtimod! Luk broen og giv dem et ultimatum eller lad os nakke de røde amatøraber.

De er da måske lige så dygtige som normændene mht. sikkerhed ( snorksover ).

Er der måske nogen der kan nævne et eksempel på at svenskerne har hjulpet eller taget positivt hensyn til Danskerne, nej vel!!!!

Undgå alt der er svensk og lad os sende alle de jobtyve tilbage over sundet, for de gavner ikke landet!

Hvem hjalp da det gjalt?

Skrevet af Bornholmeren, Tirsdag den 2. oktober 2012, 22:03

Du er sgu da en uvidende amøbe. Hvem hjalp Bornholmerne med 350 nye huse efter det russiskebombarment af Rønne og Nexø, medens man festede og vendte det blinde øje til i restdanmark - Svenskerne.

Hvem tog imod jøderne, de engelske og amerikanske flyvere der nødlandede på Bornholm under krigen? Svenskerne. Dyk ned i historien og læs selv videre - hvis du kan læse!!,

Dit indhold

Skrevet af bjarne elling, Tirsdag den 2. oktober 2012, 14:00

Rolig nu. Den form for debat afspejler jo ikke den virkelige verden - den danske og den svenske og den norske.

Svenskerne har produceret vel nok de mest køresikre biler i verden (Volvo og Saab) det ville ikke kunne lade sig gøre uden at have en vis form for ansatte der kan vise at de har papirer på at kunne tænke selvstændigt.

Og ja selvfølgelig har svenskerne taget positivt hensyn og hjulpet danskerne - hvor var du i dine historietimer ???? Elles læs kapitlet i historiebogen omhandlende 2.Verdenskrig (f.eks.)

Og jobtyve skriver du .... jamen hvor ligger din hverdag.... foran Sport Tv på fifaen. Der er 1000-vis af danskere i både sverige og norge og det øvrige verdenssamfund som dermed ikke arb. (arbejder) hjemme (i danmark)

Penge i skidtet...

Skrevet af P Johansen, Tirsdag den 2. oktober 2012, 11:51

...derfor drives de.Man kunne til enhver tid drive vandturbiner og bruge vindkraft.men som man ser herhjemme er det blevet en fed forretning i stedet for som det startede med Tvind ,en samfunds ideologi for en ren verden.Psykopaterne er totalt ligeglade -de lever her og nu og fremtidens børn og andre individer rager dem en høstblomst.Politikere stram jer an.

links til rapporterne

Skrevet af tarjei Haaland, Tirsdag den 2. oktober 2012, 11:23

Pengene taler ...

Skrevet af Dorte, Tirsdag den 2. oktober 2012, 10:55

Svenskerne er så afhængige af deres atomkraft, at jeg desværre tror, at de ser igennem fingrene med sikkerheden. Som altid er det MONEY TALKS

Nej

Skrevet af Svend O., Tirsdag den 2. oktober 2012, 10:34

Jeg har tiltro til svenskerne. Er der problemer, så skal de nok klare det...

Japanerne havde også fuld tillid til at atomkraft var sikkert...

Skrevet af Morten Rasmussen, Tirsdag den 2. oktober 2012, 12:55

...og se hvordan det gik. Tillid er godt, men kontrol er bedre. Og nu har Greenpeace i Sverige så fået eksperter til at gennemgå sikkerheden og antallet af nærved og næsten-ulykker. Det er lige præcis den slags som myndighederne ikke vil have frem i lyset, og derfor kommer det kun frem når for eksempel Greenpeace beder nogen dygtige researchere om at undersøge det. Erfaringen viser at man ikke kan stole på atomkraftindustrien.