Det bliver svært at argumentere for solidaritet i Storbritannien efter valget. De konservative skal nu regere en dybt splittet union, og det bliver en stor udfordring, vurderer ekspert.

STORBRITANNIEN: Fra sin talerstol foran Downing Street 10 lovede Storbritanniens genvalgte premierminister, David Cameron, fredag, at den nye konservative flertalsregering vil lede landet som en samlet nation.

»Vi vil regere som parti for én nation - et forenet kongerige.«

Det er et løfte, som viser respekt for befolkningerne i Det Forenede Kongeriges fire nationer, men som bliver svært at udføre i virkeligheden, mener Sara Dybris McQuaid, der er lektor i britisk og irsk historie ved Aarhus Universitet.

»Det grundlag, som Cameron skal regere på, er i store træk begrænset til engelske og walisiske stemmer. For der er meget få, der har stemt konservativt i Skotland og Nordirland. Så selv om konservative har fået et flertal, så er det vigtigt at huske på, at det er et flertal begrænset til en begrænset del af landet,« siger hun.

»Og det er det katastrofale: Hvis de Konservative, Labour og Liberaldemokraterne primært bliver valgt i England og Wales, SNP udelukkende bliver valgt i Skotland, de nordirske partier udelukkende bliver valgt i Nordirland, og Plaid Cymru udelukkende bliver valgt i Wales. Så er det her jo det totale sammenbrud af unionen,« siger den aarhusianske lektor.

Foruden den genvalgte premierminister blev valgets mest markante sejrherre det skotske nationalistparti, SNP, der på det nærmeste udraderede de øvrige partier i Skotland. Nationalisterne, der fører en venstreorienteret politik, sidder nu på 56 ud af 59 skotske sæder i parlamentet i Westminster, mens de konservative, Labour og valgets helt store taber, Liberaldemokraterne, hver må tage til takke med et enkelt mandat nord for den skotsk-engelske grænse.

Sejren er et markant comeback for tilhængerne af skotsk uafhængighed, der i september sidste år led et sviende nederlag ved folkeafstemningen, hvor et flertal af skotterne stemte for at blive i unionen.

Nicola Sturgeon, SNPs leder, ønsker ifølge avisen The Guardian et møde med David Cameron snarest for at drøfte situationen. Cameron har lagt op til at give skotterne mere selvbestemmelse, men SNP er langt fra tilfreds med det, premierministeren har lagt op til i den forbindelse.

»SNPs parlamentsmedlemmer er der for at stå op for Skotland. Jeg betragter det som utænkeligt, at en regering vil ignorere den demokratiske vilje, som det skotske folk har udtrykt meget, meget klart,« siger hun til The Guardian.

Sara Dybris McQuaid forventer, at David Cameron får svært ved at holde sammen på landet.

»For unionen bliver det virkelig udfordrende, for det er svært at se, hvem der i solidariske termer skal kunne forsvare, hvorfor man skal være fælles om politik, hvis skotterne er i Westminster med det formål at løsrive sig. Det er frygteligt for unionen,« siger hun.

»Hvis de konservative så gennemfører engelske love for engelske stemmer, så bliver unionen endnu mere uholdbar. For hvor står det fælles fodslag så tilbage? Unionen mangler simpelthen en troværdig forkæmper,« siger hun.