Borgmesteren og resten af byrådet i Syditaliens Reggio Calabria er fyret for forbindelser til mafia-syndikatet Ndrangheta, som er blandt verdens stærkeste og rigeste kriminelle organisationer.

ITALIEN: Regeringen i Italien har for første gang i landets ellers brogede historie fyret samtlige medlemmer af et byråd, inklusive borgmesteren for at have tætte forbindelser til mafiaen.

Byen Reggio Calabria i det sydligste Italien er nu sat under administration af tre embedsmænd udpeget i Rom, efter at samtlige 30 medlemmer af byrådet er sat fra bestillingen med øjeblikkelig virkning.

Ifølge det italienske nyhedsbureau RT, giver indenrigsminister Anna Maria Cancelleri udtryk for, at der er tale om en forebyggende foranstaltning for at stoppe mafiasyndikatet Ndranghetas indflydelse i området.

Calabria-regionen er en af de fattigste i Italien og et sted, hvor mafiaen har enorm magt og kontrollerer såvel politiske som lokale forretningsinteresser.

Onsdag gennemførte myndighederne ransagninger og foretog arrestationer i Reggio Calabria i et forsøg på at kortlægge mafia-syndikatets kontrol med dagrenovation og affaldshåndtering.

Blandt de, der blev lagt i håndjern, var lederen af Fontana-klanen, som er en del af Ndrangheta, samt direktøren for det firma, der står for dagrenovation i byen.

Samtidig er formodede mafia-værdier for 240 millioner kroner blevet beslaglagt i onsdagens aktion. Det drejer sig blandt andet om ejendomme i Rom, Toscana og i Reggio Calabria, skriver BBC.

Ndrangheta vurderes af italienske eksperter til at være en af de stærkeste og rigeste kriminelle organisationer i ikke blot Italien, men også på verdensplan. Syndikatet er blevet yderligere styrket, efter at det har slået den sicilianske mafia Cosa Nostra af banen. Hovedindtægterne menes at komme fra kokainsmugling, afpresning og hvidvask af penge.

De fleste italienere ser med bekymring på Ndranghetas indflydelse, som i takt med den svulmende pengestrøm også er blevet en faktor i det nordlige Italiens politiske og økonomiske liv.

Blandt de arresterede i onsdagens mafia-aktion var således et medlem af lokalstyret i Milano, der anklages for at have betalt 200.000 euro eller 1,4 millioner kroner til Ndrangheta, som til gengæld skaffede ham 4.000 stemmer.

Italien er hårdt ramt af den økonomiske krise og Lino Busa, der er repræsentant for anti-mafia organisationen Sos Impresa siger til RT, et efterhånden som krisen er blevet værre, er der flere og flere entreprenører og virksomheder, der enten tvinges til eller vælger at gøre forretninger med Ndrangheta, for at få del i de millioner af euro, der flyder i syndikatets lukkede kanaler.