Billedet af en muslimsk kvinde, som politiet tvinger til at tage sin burkini af på en strand i Nice, er gået verden rundt. På de sociale medier udtrykker nogle glæde over, at der slås ned på det, de opfatter som kvindeundertrykkelse, mens andre ser det som et symbol på undertrykkelse og mistænkeliggørelse af det muslimske mindretal i Vesten.

Men nu sætter den konservative politiker Naser Khader spørgsmålstegn ved, om vi i virkeligheden ikke er blevet taget ved næsen af det omdiskuterede billede. Han synes, det ser opstillet ud og mistænker islamistister for at stå bag.

»De mest hardcore islamister er eksperter i PR. Se bare på Islamisk Stats propaganda-videoer. Og kvinden kan meget vel være placeret til lejligheden. Er det et tilfælde, at der var en fotograf til stede? Det er islamisternes interesse at skabe splid og vække opmærksomhed, og her passer billedet fra Nice perfekt,« skriver Naser Khader i en blog i BT.

Hjulpet af fire betjente tager kvinden sit tørklæde af på Stranden i Nice. Foto: Polfoto/Bestimage
Hjulpet af fire betjente tager kvinden sit tørklæde af på Stranden i Nice. Foto: Polfoto/Bestimage Foto: Polfoto / BESTIMAGE
Vis mere

Han påpeger også, at kvinden på billedet ser ud til at være alene på stranden - og ifølge Khader vil en troende muslimsk kvinde aldrig tage alene på stranden.

»Men der er også en pointe i, at netop dette foto, denne situation, går verden rundt og bliver kommenteret vidt og bredt. Det passer perfekt ind i islamisternes strategi at udstille, hvordan muslimer tilsyneladende bliver undertrykt i Vesten,« fortsætter Naser Khader i bloggen.

Billedbureauet Bestimage afviser imidlertid Khaders opsigtsvækkende teori om, at situationen skulle være opstillet eller arrangeret.

»Det er ikke sat op, som nogle medier påstår. Vores fotograf var der (på stranden, red.) og tog billedet, mens han arbejdede på historien om, at burkinier ikke er tilladt på visse strande,« skriver Bestimages chefredaktør Yvan Bousseau i en mail sendt til billedbureauets partnere.

Bestimage orienterede selv deres partnere om billedets tilblivelse efter, at der på internationalt plan blev sået tvivl om, hvorvidt det var arrangeret eller ej. Det omdiskuterede billede, som Khader skriver om, er kun et af de 56-57 billeder fotografen tog af seancen, hvor politiet tvang den muslimske kvinde til at tage sin burkini af.

Foto: Polfoto / BESTIMAGE
Vis mere

Billedet blev taget på stranden ved Promenade des Anglais i Nice omkring kl. 11 tirsdag den 23. august. Fire betjente passede den muslimske kvinde op, da hun lå og sov, og bad hende tage sin turkis-farvede tunika af, som også fungerede som tørklæde. Angiveligt brød flere strandgæster ud i klapsalver

Efterfølgende fik hun angiveligt en bøde. Ifølge Bestimage talte de fire betjente med kvinden i 10 minutters tid, hvorefter både hun og politifolkene forlod stranden.

Det var netop på Promenade des Anglais, at en terrorist på Bastille-dagen 14. juli kørte ind i en menneskemængde med en lastbil og dræbte 85 personer, heraf flere børn.

Selv er Naser Khader af den holdning, at burka/niqab er et symbol på kvindeundertrykkelse og ikke hører til på offentlige steder i et åbent samfund. Derfor er han tilhænger af et forbud på eksempelvis uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Derimod mener han ikke, at vi som samfund skal blande os i, hvad borgerne bærer i deres fritid og er derfor imod et burkini-forbud.

»Tilbage står denne pointe: Vi har som vestlige demokrater et ansvar for at give muslimske kvinder al den frihed, som alle andre nyder godt af. Men vi har sandelig også et ansvar for at afsløre og imødegå islamistisk propaganda. Jeg tror, at vi er ude for sidstnævnte her,« skriver han.

Burkinien er blevet forbudt på flere franske strande, fordi den anses for at være i strid med fransk kultur og sekularisme. Præsidentkandidaten Nicolas Sarkozy har netop udtalt, at han ønsker et generelt forbud.