Er du bange for fremtiden? I så fald er du ikke alene. Efter første runde af det franske præsidentvalg må det stå klart for enhver, at rigtig mange ser på fremtiden med globaliseringen og den teknologiske udvikling in mente med dyb bekymring.

I Frankrig taler man om et politisk jordskælv, efter at politikere fra de partier, som i årevis har styret landet, er ude af præsidentvalgkampen. Nu er det den uafhængige midterpolitiker Emmanuel Macron og Front Nationals Marine Le Pen, der skal dyste mod hinanden indtil anden valgrunde 7. maj.

Efter republikanske Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg, og briterne sidste år stemte for at forlade EU, er det blevet tydeligt, at der er en næsten ufattelig lang afstand mellem det gamle politiske establishment og store dele af befolkningerne i mange lande.

Her føler borgere i hobetal sig ladt i stikken, ligesom de bliver utrygge, når de ser blot få år ind i fremtiden og på et forandret arbejdsmarked, hvor robotter og ny (velfærds) teknologi vil overtage job. Mange frygter fremtiden. Mange vælger at gå nye politiske veje i jagten på svar.

Der er ikke noget nyt i, at teknologi forandrer brancher. Men i disse år ser vi, at mange brancher på en gang undergår store forandringer på rekordtid - og globaliseringen og den teknologiske udvikling forsvinder ikke, fordi nogle ikke kan lide den.

Opgaven for politikerne i Frankrig - og i Danmark - må nu være at få dem med, som ikke føler sig rustet til fremtiden. Den kan være en skræmmende størrelse, men vi må alle tro på, at vi kan det, vi skal.

Og vi må tro på, at det er muligt, at fremtiden og ikke mindst fremtidens arbejdsmarked bliver en fed fest. Festen bliver dog først rigtig fed, hvis de fleste af os er med. Det kræver, at vi respekterer og hjælper hinanden igennem en tid med voldsomme forandringer. Og nej, vi skal ikke være bange for i morgen.

ufjo.