EU-Lande uden for euroen bør samarbejde tættere, mener briter. Det skal styrke landene over for eurozonen.

De 10 EU-lande uden for eurosamarbejdet bør danne en formel gruppe for at forhindre opdelingen i et første- og andenklasses EU-borgerskab.

Sådan lyder det fra den tidligere britiske Labour-udenrigsminister David Owen og David Marsh fra Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF). Det skriver Information lørdag.

Beskeden kommer inden weekendens EU-topmøde, hvor man forventer, at der vil træffes en beslutning om, at de 17 eurozonelande fremover skal holde topmøder uden deltagelse af de 10 EU-lande uden for, lande som Danmark, Sverige og Storbritannien.

Det er en beslutning, der ifølge den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder vil forstærke "udviklingen af et Europa i to hastigheder".

Derfor skal landene uden for euroen styrke alliancen. Et formelt samarbejde, der "bringer centralbanker og regeringer fra 10 lande sammen i en sikker struktur", kan blive en "stabiliseringsmekanisme for hele unionen", skriver David Owen og David Marsh i Financial Times.

Desuden vil det "beskytte disse lande fra politisk og økonomisk diskrimination", skriver de to briter.

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School bakker op om ideen:

- Europa-Kommissionen er til for alle EU-landene, men lige nu er der mere fokus på eurozonelandene, så derfor kan det være en god idé enten formelt eller uformelt at blive enige om nogle fælles holdninger, siger han.

Danske og svenske politikere afviser dog ideen. Hos Socialdemokraterne mener man, at man ikke nødvendigvis behøver at have et formaliseret samarbejde.

- I Danmark har vi en interesse i at sikre, at de beslutninger, som vedrører EU27, også fremover skal diskuteres i EU27, siger partiets europaordfører, Jens Joel,

EU-ordfører Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre mener, at der ikke er grund til at lave "alternative klubber rundt om andre klubber".

Carl B. Hamilton fra det svenske Folkpartiet og formand for rigsdagens EU-nævn er enig:

- Sveriges venner i de her økonomiske spørgsmål er Tyskland, Holland og Finland, siger han på vegne af hele den borgerlige regeringsalliance.

/ritzau/