Terrorister sender et signal om, at man nu også går efter turister, vurderer Tyrkiet-ekspert.

København: Det kraftige bombeanslag, som rystede den centrale del af den tyrkiske hovedstad, Istanbul, tirsdag formiddag, har ramt Tyrkiet på et sted, hvor det gør rigtig ondt: Nemlig på turismen.

Det vurderer Deniz Serinci, der er journalist og forfatter til bøger om Tyrkiet og Islamisk Stat.

- Der har de seneste år været angreb i Ankara og på grænsen til Syrien. Men nu er der blevet sendt et signal til Tyrkiet om, at terroristerne også går efter turisterne, siger Deniz Serinci til Ritzau.

10 personer - alle udenlandske, og de fleste tyske turister - mistede livet, da en selvmordsbomber udløste sin sprængladning ved den centrale Sultanahmet-plads i et populært turistområde, hvor blandt andet Den Blå Moské ligger.

Ifølge Tyrkiet-eksperten er det "pinligt" for Tyrkiet, at man åbenbart ikke har kunnet beskytte landet. Særligt fordi der siden juli, hvor konflikten mellem den kurdiske oprørsbevægelse PKK og den tyrkiske regering eskalerede, har været mere politi på gaden end sædvanligt.

- Det store spørgsmål er, hvordan man kan begå sådan en handling, når der er så meget politi. Der er jo en sikkerhedsbrist i den tyrkiske efterretningstjeneste, og det er pinligt, siger han.

Det danske udenrigsministerium har tirsdag eftermiddag opdateret sin rejsevejledning til Tyrkiet og opfordrer indtil videre danskere til at undgå offentlige pladser og andre steder, hvor mange mennesker er samlet.

Ifølge Udenrigsministeriet er det overordnede sikkerhedsniveau for Tyrkiet dog ikke ændret. Dermed er der fortsat "en betydelig risiko for terrorangreb" i landet.

- Når turister er blevet angrebet, sender det jo et kraftigt signal om, at landet ikke er sikkert, siger Deniz Serinci.

De tyrkiske myndigheder retter mistanken mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

Det er ifølge tyrkiske ministre et medlem af gruppen, som for nylig skal have krydset grænsen fra Syrien til Tyrkiet, som menes at stå bag.

Deniz Serinci vurderer, at det er sandsynligt, at det er IS, der står bag angrebet. Særligt fordi PKK ikke har angrebet vestlig turisme siden 1994.

- Hvis det er IS, vil der for Tyrkiet være en yderligere undskyldning for at øge indsatsen mod IS i Syrien, siger Deniz Serinci.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at der er "p.t. ingen oplysninger om danske berørte af eksplosionen i Istanbul".

/ritzau/