KØB PLUS!

Børnemorder lærte at skyde af mor

Nancy Lanza lærte sin morder at skyde. Grebet af våbeniver tog hun sin menneskesky, personlighedsforstyrrede søn Adam Lanza med på skydebanen. Her lærte hun ham, hvordan man skyder for at dræbe med rifler og håndvåben af høj kaliber.

Den viden tog han i brug i fredags. Først skød han mor Nancy i ansigtet. derefter kørte han hen på Sandy Hook Elementary, hvor han skød og dræbte 20 små børn og seks voksne.

Her er alle ofrene: 16 af børnene blev kun seks år

Nancy Lanza havde tidligere arbejdet som børnehaveklasselærer på skolen, hvor det tragiske skoleskyderi fandt sted. Adam Lanza havde også tilknytning til stedet. Flere medier skriver, at han få dage inden skyderiet havde et kontrovers med flere ansatte på stedet, men det er ikke bekræftet.

Besat af våben

Efter skilsmissen fra toprevisoren Peter Lanza i 2009 begyndte Nancy Lanza at samle på våben. Ifølge Adam Lanzas tante, Marsha Lanza, købte hun våben for at beskytte sig selv, idet hun boede alene med sin mentalt forstyrrede søn. 

Meget tyder dog på, at hun var mere end almindeligt begejsret for våben. Ifølge politiet ejede hun fem skydevåben, og hun tøvede ikke med at lære sine børn at bruge dem.

- Hun tog dem ofte med på skydebanen. Nancy var entusiast - så meget at hun gerne ville give det videre til sine børn, siger vennen Dan Holmes - ejer af landskabsfirmaet Holmes Fine Gardens til NY Post.

Ekspert om skolemassakre: Det handler om moderen

- Når jeg fik fri fra arbejde og gik ind for at snakke, talte hun ofte om sin fascination af våben. Nancy havde en omfattende våbensamling, og hun var meget stolt af den. Jeg kan huske engang, hun trak en fin kasse frem, og da hun åbnede den, var der en smuk gammel riffel i, erindrer Dan Holmes.

I Nancy Lanzas våbensamling indgik to håndvåben af mærkerne Glock og SIG Sauer samt den semiautomatiske 223 Kaliber 'Bushmaster' riffel, hendes søn brugte til den brutale nedskydning af småbørn.

En anonym kilde i politiet siger til CNN, at Adam Lanza foruden de tre nævnte våben, også havde adgang til en 45 kaliber riffel af mærket Henry, en 22 kaliber riffel af mærket Marlin og en kaliber 30 Enfield-riffel.

Debat om våben

Massenedskydningen af børn og voksne på Sandy Hook Elementary har genoplivet debatten om den såkaldte 'second amendment', loven der giver amerikanere ret til at bære våben.

Kun få mil fra det sted, hvor skyderiet fandt sted, har National Shooting Sports Foundation (NSSF) hovedkvarter i en stor hvid bygning. Sammen med National Rifle Association (NRA) driver NSSF omfattende lobbyvirksomhed for at bevare amerikanernes ret til at bære våben. NSSF har 7.000 medlemmer der enten producerer eller forhandler våben. Foreningen støtter Republikanerne økonomisk og har alene i år brugt en halv million dollars på lobbyarbejde.

Massemorderens far: Vi er sønderknuste
 
I en pressemeddelse udtrykker NSSF sympati med ofrenes familier og afviser samtidig at udtale sig yderligere.

Tror du, at USAs liberale
våbenpolitik er medvirkende årsag til de mange skudepisoder?


Deltag i debatten under artiklen

 

Din kommentar

Kommentarer

social støtte+ tilbud efterlyses

Skrevet af André , Mandag den 17. december 2012, 10:14

Jeg tænker, at det hele ikke bare handler om afskaffelse af våben, Ja det har selvfølgelig en meget dæmpende effekt og er på sigt med til at skabe tabu omkring brugen af våben, når det er ulovligt at bruge dem af privatpersoner,
Det det drejer sig om, er at skabe et liv for den dreng der er værdigt. Jeg ved ikke om han havde en diagnose af en eller anden art indenfor autismespektret. Jeg tænker blev der gjort for lidt for ham, deltog han i sociale aktiviteter/tilbud, lærte han de sociale spilleregler godt nok, lærte han den eksterne påvirkning hans handlinger havde på andre mennesker, var der tilbud til stede i kommunen, hvor han kunne være med ligestillede, havde han brug for aflastning, (forældre skilsmisse for nylig) sociale udfordringer mv. der er så mange ting der kan være årsag til denne tragiske handling. Følte han sig glemt af omverdenen, depressiv ovs, osv.

våben

Skrevet af john hansen, Mandag den 17. december 2012, 09:34

RIP

og så er det ligesom overstået. og amerikanerne må gå og vente på de næste ofre. man bruger miliarder og atter miliarder på at beskytte sig mod terror, mens de små poder, bliver opdraget til at forsvare sig med våben. man kan sige her. at de børn der blev dræbt her, netop er et produkt af den holdning.
den er helt gal.
vi kan takke os selv for vores holdning, med, make love, not war.
sad og så den her forleden. og må sige. selv om det er en film. giver den et ret godt billede af hvorfor ting er som de er der ovre.
http://www.youtube.com/watch?v=qC914NMUno4
det hele bunder i frygt, og nu mere man beskytter sig med våben, nu større bliver risikoen for du selv bliver til et offer.
som her i filmen. er det de små ting, der ender i død. og det er nok det der er det farligste i usa.
se filmen. og vær glad for lille dk.

at håbe

Skrevet af jesper, Mandag den 17. december 2012, 02:36

det er enormt trist af det, det skete, med de stakkelse af born,med den unge skydegal 20 årie mand,samt dette f, eks herhjemme med dette, f bande knistikkehed,dem der går sådane kniv stikkehed,skal have mindst, 8 år for sådanne en dom.men danmafk er alt for blodsogning,typisk.

danmark

Skrevet af jesper , Mandag den 17. december 2012, 01:32

alt det det sker i udlandet. er meget tris,den unge mand der dræbte så mange unge menesker,og det der enormemt trist , og det får mig til at håbe det aldtig vil ske hjemme i danmark.

Ja

Skrevet af Emil, Mandag den 17. december 2012, 01:16

Amerikanernes våbenpolitik har også blod på sig...

nej

Skrevet af jesper, Mandag den 17. december 2012, 01:01

jeg mener at der bor 300, milionner menemsker i u s a de er forsat den tro desvære at de har våbene liggene mod indbrud,

For nemt.

Skrevet af Tanja, Mandag den 17. december 2012, 00:39

Ord kan slet ikke beskrive hvor ufatteligt dumt våbenloven i USA er.
Alle kan komme til våben i løbet af sekunder, hvis en enlig mor kan have en hel våbensamling, så er det sgu for nemt!

Jeg kender ikke detaljerne, men jeg mener de ikke en gang tjekker folks mentalitet før de sælger våben. Alt og alle kan få fat på en pistol inden for 24 timer.

Men USA vil ikke lære, deres våben entusiaster vil bestemt ikke lære.

Hvor mange skud-dramaere har de ikke haft o løbet af året? Hvor mange skoleskydningen har vi ikke læst om så ufatteligt mange gange?

God bless America...

aldrig

Skrevet af jesper, Mandag den 17. december 2012, 00:34

jeg tror aldrig amerikkanerne,vil lække våberne fra sig d v s det er da at håbe men nej, med våbene er de fortsat den tro på at de vil kunne forsvare dem,mod b l a indbrud, bla andet,

Det amerikanske tabu

Skrevet af Bo Warberg, Mandag den 17. december 2012, 00:02

I USA er besiddelsen af våben et helligt tabu. Ingen sætter spørgsmål ved om, våben hører med i et moderne komplekst samfund. Bare den udbredte retorik, fortæller alt: "Det er ikke våben, som dræber. Det er mennesker som dræber mennesker". Et samfund med som megen frygt og mange drab, hvert år. Drabene, skyldes jo netop den lette tilgængelighed af våben. I USA diskuteres ikke uenigheder, man klarer dem ved at hente våbenet i huset og dræber hinanden. Hvem kender ikke motto: "Skyd først og spørg bagefter" - derpå hviler den amerikanske illussion anno 2012!

Det er fundamentalt galt at ..-

Skrevet af H.Larsen, Søndag den 16. december 2012, 21:12

Det er jo fuldstændig debilt, at man kan købe automatvåben mv. i et fromt ønske om at forsvare sig. Automatvåben er angebsvåben - ikke våben til at forsvarer sig med!

Det bliver ikke sidste gang at børn og unge bliver massakreret på skole rundt om i USA i amerikanernes hellige ret til at forsvare sig (læs våbenindustriens vellykket lobbyisme).

RIP til de forsvarsløse ofre.

Kenn Johnsen

Skrevet af Kenn Johnsen, Søndag den 16. december 2012, 20:59

USAs våben politik er medvirkende til de mange skudepisoder i den forstand at staten forsøger at afbevæbne deres fjender, modstanderne af staten. Derfor udføre staten konstant disse stunts, for at bruge det som undskyldning til at afbevæbne deres fjender, individet. At afbevæbne sin fjende er en naturlig første handling før/for at besejre ham.

En nations identitet.

Skrevet af Lars, Søndag den 16. december 2012, 17:43

USA er i sin nuværende form kun nogle få hunderede år gammel og nærmest bygget op omkring princippet at alle har ret til at forsvare sig selv og deres familie med våben også det faktum at man skal kunne befri sig selv for en tyran/diktator, når det er sagt så har deres måde at håndtere metale problemer spillet totalt fallit, denne uhyrlige gerning er næsten ikke til at bære, men våben redder også mange dagligt i usa det hører vi ikke om, heller ikke at der er skole massakre der er blevet forhindret med lovlige skydevåben af civile, media har skabt en ulækker udødeligheds konkurence blandt mentalt syge unge
enspændere, det er for sent i usa , tager man denne ret fra befolkningen vil det kun være kriminelle der har våben , ligesom kniv loven her så går det primært ud over lovligt-ikke voldlige borgere som har en kniv .... det vil de kriminelle jo ikke tage sig af , så forbud hjælper meget lidt .

DROP VOLD PÅ TV

Skrevet af Birte Frandsen, Søndag den 16. december 2012, 17:28

Der spekuleres for meget i vold, som givet påvirker usikre børn.
Skoler og hjem bør medvirke til at børn ikke ser grufulde film
og video.
I stedet bør forældre give deres børn øjenkontakt og
sundere interesser.
Voldfabrikanterne bør påvirkes til at fremstille andet end vold.

Paranoia

Skrevet af Torben Nielen, Søndag den 16. december 2012, 17:06

De mange våben der cirkulerer idet amerikanske samfund gør mennesker paranoide. Se blot på drabsmandens mor. Det er sygt. også for de mennesker der ikke bliver dræbt

Et forbud vil jo ikke hjælpe meget..

Skrevet af Palle, Søndag den 16. december 2012, 16:19

Ingen tvivl om at det er tragisk at endnu en tåbe har skudt, og dræbt, uskyldige.
Men at forbyde våben vil jo ikke i sig selv en løsning. Var forbud det ultimative ville der jo heller ikke være tåber på de danske (OG udenlandske) landeveje, som talte i håndholdt mobil!..
Så stop dog den paniske hylen om forbud, for forbudets skyld.
At en tåbe af en kvinde lærer sin søn, som bevist ikke kan klare sig selv, at skyde er jo selvmål nok i sig selv. Hun havde jo nok fundet en anden måde at få gjort skade på sønnen om våben ikke var en mulighed.
At det (igen) skal gå ud over uskyldige er derimod sagen. For sikkerhedsnettet findes ikke i USA i samme grad som i Danmark. Og dét skulle der måske hellere hyles op over!! For der er skydegale tåber alle steder, og selv med en stram våbenlov bliver folk skudt..

Våben-gale

Skrevet af Knud, Søndag den 16. december 2012, 16:08

Godt at vi ikke har sådan et sygt system her.

Våben

Skrevet af Hans, Søndag den 16. december 2012, 15:57

Det er ikke våbnene der er farlige ! det er de idioter der bruger dem

Mennesker med våben dræber.

Skrevet af Aksel Jensen, Mandag den 17. december 2012, 00:26

Selvfølgelig er det ikke våbnene i sig selv der dræber, men det er lettere at stå på 5 meters afstend og skyde en person end det er at at gå helt tæt på og dræbe med kniv.

Våbemkontrol

Skrevet af Knud, Søndag den 16. december 2012, 15:55

USA er modsætningernes land som for manges vedkommende kun har det til fælles, at de har samme flag og en yder grænse. Det er utopi at tro at man nogensinde vil kunne gennemtrumfe en våbenloven der regulerer antallet af våben på private hænder. Tragisk nok er hændelser som denne netop med til at holde en regulering nede, da man vil bruge det som argument for, hvorfor den enkelte skal have retten til at forsvare sig selv. I bund og grund er det ikke våbnets skyld, men snarere at samfundet som helhed har så lav en fællesnævner når det kommer til at respektere den enkeltes ret til at leve. At blive massemorder kræver desværre ikke andet en en bil og en børnehave på udflugt.

Våbemkontrol

Skrevet af Knud, Søndag den 16. december 2012, 15:55

USA er modsætningernes land som for manges vedkommende kun har det til fælles, at de har samme flag og en yder grænse. Det er utopi at tro at man nogensinde vil kunne gennemtrumfe en våbenloven der regulerer antallet af våben på private hænder. Tragisk nok er hændelser som denne netop med til at holde en regulering nede, da man vil bruge det som argument for, hvorfor den enkelte skal have retten til at forsvare sig selv. I bund og grund er det ikke våbnets skyld, men snarere at samfundet som helhed har så lav en fællesnævner når det kommer til at respektere den enkeltes ret til at leve. At blive massemorder kræver desværre ikke andet en en bil og en børnehave på udflugt.

Det er en kendsgerning,

Skrevet af Janne Petersen, Søndag den 16. december 2012, 15:46

at amerikanske hjem, ligger inde med våben, som da bestemt også bliver brugt i rigt mål, i alle mulige og umulige sammenhænge.

Jeg funderer mere over, hvad der har bragt denne unge mand til at gå så fuldstændigt bersærk på børn og voksne, eftersom disse mange mindreårige børn, næppe kan have været noget direkte fjendebillede for ham.

At han måske ikke var normalt fungerende, er da sikkert en af årsagerne, men det har dog været muligt for ham at bevæge sig uhindret helt ind til gerningsstedet, uden at vække opsigt, så han derved kunne bremses.

Jeg forstår ikke helt pointen i disse skoleskyderier, og jeg forstår langt mindre, at det kan gentages, ganske uhindret. Janne.

løn som fortjent

Skrevet af mikkel, Søndag den 16. december 2012, 15:07

at lære sin autistsøn at skyde og elske våben, så har moderen da vist "skudt sig selv i foden. Men synd at det skulle gå udover 20 uskyldige børn og nogle andre på skolen. Selvfølgelig ahr hun ikke haft en anelse om at det ville ske, men risikoen stiger da lodret når man som angiveligt mentalt forstyrret (og alle andre) har adgang til kraftige våben. jeg vil mene at moderen har fået løn som fortjent.

Tænk før du skriver

Skrevet af Morten Andersen, Søndag den 16. december 2012, 20:07

Mikkel, du burde tænke før du skriver! Der er ingen som fortjener at blive skud! "SYnd at det skulle gå udover 20 uskyldige børn..." er vist også lige en ret ret upassende "understatement". Der er vist ikke brug for mere had og fordømmelse her!

Mage til pis

Skrevet af Ulla Lauridsen, Søndag den 16. december 2012, 14:46

Sikke noget pjat. Moderen har formentlig prøvet på at finde en interesse, de to kunne være fælles om og hygge sig med. Måske har hun endda tænkt, at det ville være godt for ham.
I hvert fald har de danske skytteforeninger en program for børn og unge med ADHD og andre udviklingsforstyrrelser, fordi skydning har vist sig at gavne deres koncentrationsevne.

http://www.skytten.dk/Default.aspx?ID=1909

Hun har naturligvis ikke haft nogen anelse om, at det kunne gå, som det gjorde.

People kill people..?

Skrevet af Carsten Nielsen, Søndag den 16. december 2012, 14:41

Schweiz er det land i verden, der har den mest liberale våbenlov. Alle borgere kan købe hvad de ønsker, og rigtigt mange har våben. Hvor mange bliver der skudt der nede? Det er nu engang et sygt samfund, der er årsag til disse forfærdelige begivenheder. Svigt overfor psykisk syge mennesker bl.a. Noget helt andet er, at det er umuligt at konfiskere alle skydevåben fra private i USA - det kan ikke gennemføres. Og hvem siger iøvrigt, at det vil forhindre skyderier? Er det ikke naivt at tro, at noget forsvinder, bare fordi det er forbudt? Findes der f.eks. narkomaner i dag? Eller forsvinder det problem, fordi narkotika er forbudt?

Hmm.....

Skrevet af Pedersen, Søndag den 16. december 2012, 14:37

Jeg synes jo moderen har grebet det helt forkert an!
Hun skulle ikke lære sin søn op i og træne så meget med skydevåben,- når han netop var psykisk syg, det er ikke en god cocktail!
Et er at hun har et våben til at ligge-et sted, børnene ikke vidste, for at forsvare sig nu hun var alene-men ellers,- nej!
På en måde har hun jo haft sin del af ansvaret her!!

Mennesker og våben - You say potato i say ...

Skrevet af Kurt Ankerdahl, Søndag den 16. december 2012, 14:24

Mennesker og våben er og bliver en meget dårlig cocktail. Mennesket, den store kluntede Homo Sapiens, menneskeaben, er en stor vanvittig abe, og vi er slet slet ikke på et evolutionært stadie, hvor det er forsvarligt at give os andet i hånden at forsvare os med end en kæp.

Private våben i USA

Skrevet af Vibeke B, Søndag den 16. december 2012, 14:23

Hvordan kan en kvinde - endog moder - få tilladelse til at købe så mange våben. Der må være et registreringsproblem i USA.
Må håbe, at man lovgivningsmæssigt kan gribe ind.

Good bless you Newtown

Skrevet af Camilla Jørgensen, Søndag den 16. december 2012, 13:38

forstår ikke det der sket jeg er rystet og i chok

opforder straks Obama til og få ændered den lov med det samme

RIP ANGELS

UK: 89% stigning i kriminalitet der involverer skydevåben

Skrevet af Anker B. Christencen, Søndag den 16. december 2012, 13:37

Det er på trods af en ultra streng skydevåben lov.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1223193/Culture-violence-Gun-cri...

Jeg synes desuden det er irelevant om et mord begås med et skydevåben eller ej. Det relevante er vel mordet og ikke metoden.

Det er endnu et tilfælde af en psykisk syg mand der begår mord, måske er det tid til at hjælpe de psykisk syge anderledes, gerne med tvangsbehandling og tvangshospitalisering hvis det vurderes de kan være personfarlige.