Fredag ses som deadline, hvis EU og Canada i næste uge skal kunne underskrive omfattende frihandelsaftale.

København. De nervøse trækninger er ved at indfinde sig i Bruxelles.

Hvis ikke det senest fredag lykkes at overtale det lokale parlament i den belgiske provins Vallonien, så kan en stor frihandelsaftale med Canada blive udskudt. Og i værste fald blive tabt på gulvet.

Dermed kan det, der udefra ligner en mindre pudsighed i det belgiske demokrati, udvikle sig til en gigantisk fiasko for EU's handelspolitik, lyder det fra flere sider.

I Bruxelles håber og tror de fleste fortsat, at man når en løsning under EU-topmødet torsdag og fredag. Men tidsplanen er stram, og der står meget på spil for et kriseramt EU:

- Hvis der ikke nås en enighed om aftalen, vil det være en kæmpe fiasko for EU som helhed oven i brexit, siger en EU-diplomat og tilføjer:

- Det vil sætte spørgsmålstegn ved, om vi stadig mener samarbejdet alvorligt, og om vi overhovedet har nogen handelspolitik tilbage, hvis vi smider EU-Canada-aftalen på gulvet.

Et sammenbrud vil også få konsekvenser i forhold til de frihandelsaftaler, som EU forsøger at indgå med blandt andre USA og Japan. Det vurderer Romain Pardo, der er politisk-økonomisk analytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles.

- Hvis aftalen ikke blive ratificeret, så vil det være svært at få andre lande til at forhandle med EU. Og det vil udhule EU's magt i forhandlingerne, siger Romain Pardo.

Mens samtlige andre 27 EU-lande - inklusiv Danmark - har sagt ja til aftalen, så mangler Belgien fortsat.

Den belgiske regering vil gerne indgå aftalen. Men på grund af de indviklede beslutningsprocesser i det splittede land, så skal den belgiske regering formelt have opbakning fra alle regionale parlamenter i Belgien.

Lederen af delstatsregeringen i det fransk-talende Vallonien, Paul Magnette, har imidlertid indledt et lokalt oprør mod frihandelsaftalen.

Og det er endnu ikke slået ned, trods massivt internationalt pres, og møder med blandt andre den franske præsident, François Hollande, og Canadas handelsminister.

Den vallonske leders kritik af aftalen har genklang i bevægelsen mod globalisering og har fået opbakning fra blandt andre Greenpeace og Foodwatch.

Organisationerne er bekymrede for, at aftalen vil gavne multinationale selskaber, men skade miljøet og forbrugerbeskyttelsen.

I Danmark lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog vægt på, at aftalen indeholder høje standarder for miljø og forbrugersikkerhed og vil skabe nye job.

Forståelsen for Valloniens standpunkt er heller ikke stor i det flamsk-talende Flandern, som står for mere end 83 procent af Belgiens eksport.

Underskrivelsen af aftalen skal formelt ske i næste uge, når den canadiske premierminister, Justin Trudeau, besøger Bruxelles. Det møde vil dog formentlig blive aflyst, hvis ikke Vallonien giver sig senest fredag.

Derfor arbejdes der på højtryk for at finde en løsning, siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for job og vækst, Jyrki Katainen.

- Jeg tror stadig på, at vi kan finde en løsning, så aftalen falder på plads, siger Jyrki Katainen.

/ritzau/