Det bliver nu lovligt for læger i den australske stat Victoria, at hjælpe svært syge til at forlade livet. Det er netop blevet stemt igennem af statens politikere.

Det skriver australske News.

En dødelig dosis medicin fra lægen bliver nu et aktivt tilvalg for terminalt syge patienter i det sydøstlige Australien. Staten Victoria, der blandt andet er kendt for storbyen Melbourne, har med 22 stemmer for trumfet de 18, der stemte imod forslaget for aktiv dødshjælp i statens Upper House. Nu kan lægerne i staten assistere syge patienter, der har et halvt år tilbage at leve i, med at dø, når de selv vil. Desuden kan patienter med nervesygdomme som Parkinsons eller Alzheimers søge om at få endt livet, hvis de har 12 måneder tilbage at leve i.

LÆS OGSÅ: Joachim afviser årelangt rygte om Henrik: 'Det er fake news'

Beslutningen er den første af sin slags på australsk grund, og den tidligere premierminister, den liberale Tony Abbott, er da også blandt de, der raser imod det vedtaget lovforslag. Abbotts holdning er, at de alvorligt syge skal have deres smerter lindret, men ikke have afsluttet deres liv.

»Læger burde være helbredere, det skulle aldrig kræves af dem, at de skal være dræbere,« lyder det fra det tidligere statsoverhoved.

I den anden lejr finder man mange, der er henrykte over, at forslaget er gået igennem. Statens parlament har samlet set diskuteret og debattereret i 100 timer, og efter vedtagelsen blev der krammet i salen.

Loven forventes at træde i kraft indenfor 18 måneder.

Foto: DAVID CROSLING
Vis mere