Det kan koste op til ti års fængsel for australske statsborgere at rejse til IS-højborgen Mosul i Irak. Tiltaget er en del af kampen mod at radikaliserede unge deltager i islamisternes kamp. Den danske regering overvejer lignende foranstaltninger.

AUSTRALIEN: Den australske regering har mandag gjort det forbudt for statsborgere at rejse til Mosul i det nordlige Irak. Det sker for at bekæmpe det, som regeringen kalder voksende radikalisering blandt unge, australske muslimer, hvoraf nogle har kæmpet i udlandet med militante grupper - navnlig Islamisk Stat (IS).

Det skriver Reuters.

Udenrigsminister Julia Bishops annoncering af det nye tiltag kommer forud for en planlagt offensiv fra den internationale koalition, der sammen med Iraks hær kæmper mod Islamisk Stat i Irak. Det forventes ifølge Reuters, at en hær på cirka 25.000 amerikansk-trænede irakiske og kurdiske styrker vil forsøge at tage IS-højborgen tilbage allerede i april eller maj.

Det er anden gang, Australien har brugt en ny lovgivning til at forhindre oversøiske rejser til specifikke områder. Tidligere har man forbudt sine indbyggere at rejse til Raqqa i Syrien, der er et vigtigt strategisk knudepunkt for IS.

»Regeringen er fast besluttet på at standse australiere i at tilslutte sig terrorkonflikten i Irak og Syrien og støtte terrororganisationer,« siger Julia Bishop i en pressemeddelelse.

Det kan koste op til ti års fængsel at overtræde det nye rejseforbud.

Den danske SR-regering har i flere omgange overvejet at indføre en lignende lov for danskere, der vil rejse til Irak og Syrien, og i regeringens forslag til en terrorpakke er der flere tiltag mod de såkaldte Syrien-krigere. Blandt andet vil regeringen tage passet fra personer, som myndighederne mistænker for at ville rejse til Syrien for at kæmpe for IS.

»Vi undersøger i øjeblikket, om vi kan forbyde dem at rejse til bestemte områder. Det har Australien gjort. Jeg havde et spændende møde med min australske kollega i Washington i den forløbne uge. De har de samme dilemmaer og problemer som os,« sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) søndag til BT.