I mindst syv muslimske lande i verden er straffen for religiøs skepsis døden. Men også i nogle europæiske lande bliver ateister diskrimineret, viser en ny rapport.

Mens flere og flere melder sig ud af folkekirken i Danmark, så er det ikke lige så nemt at være religiøs skeptiker i andre dele af verden.Det viser en ny undersøgelse fra organisationen The International Humanist and Ethical Union, der repræsenterer ateister og humanister i mere end 40 lande.

- Der er love, der nægter ateister retten til at eksistere, som indskrænker deres religionsfrihed og ytringsfrihed, fratager dem deres statsborgerskab og begrænser deres ret til at gifte sig, står der i rapporten »Freedom of Thought 2012«, der har undersøgt det religiøse klima i 60 lande.

- Andre love hindrer deres adgang til offentlig uddannelse, forbyder dem at indtage offentlige hverv, forhindrer dem i at arbejde for staten og kriminaliserer deres kritik af religion, står der endvidere.

Af rapporten, som Reuters har haft adgang til, fremgår det, at man i mindst syv lande i verden risikerer at blive henrettet, hvis man bliver afsløret som ateist. I andre lande er social udstødelse, forfølgelse og diskrimination straffen for ikke at tro på en eller flere guder.

Det er særligt i islamiske lande, at straffen for at være ateist er høj. Her bliver »de vantro« ofte udsat for en brutal behandling fra enten staten eller andre tilhængere af den officielle religion, skriver Reuters.

Men rapporten viser også, at der er lande i Europa og delstater i USA, hvor ateister bliver behandlet som outsidere.

I Grækenland og Rusland er den ortodokse kirke eksempelvis højt hævet over kritik, og i Storbritannien er biskopperne fra Church of England automatisk medlem af Overhuset i parlamentet.

I USA er der både religions- og ytringsfrihed, men ifølge rapporten er der alligevel delstater, hvor det sociale og politiske klima betyder, at ateister får følelsen af, at de ikke er rigtige amerikanere. I mindst syv amerikanske stater er der desuden forfatningsmæssige bestemmelser, som betyder, at ikke-religiøse ikke kan bestride offentlige embeder.

Det står dog langt værre til i Afghanistan, Iran, Maldiverne, Mauretanien, Pakistan, Saudi Arabien og Sudan, hvor ateistiske synspunkter eller afvigelser fra den officielle religion kan føre til dødsstraf.

Fredag beskrev Berlingske, hvordan den danske folkekirke i løbet af årets tre første kvartaler ifølge Danmarks Statistik har modtaget 17.127 udmeldelser.