Nasa har med Kepler-teleskopet opdaget ti nye klippeplaneter, som kan have flydende vand og dermed liv.

Cape Canaveral. Ti nye jordlignende planeter, som muligvis har de rette betingelser for potentielt at huse liv, er fundet uden for vores solsystem.

Det oplyser det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I alt har astronomer gennem Kepler-teleskopet observeret 219 nye himmellegemer, som kandiderer til at være planeter. Det er sket ved at afsøge en meget lille del af stjernebilledet Cygnus (Svanen på dansk, red.).

Heriblandt befinder de ti sig i den såkaldt beboelige zone.

Det er klippeplaneter, der befinder sig i en afstand fra deres stjerne, som svarer nogenlunde til Jordens afstand fra Solen og med nogenlunde samme størrelse og temperatur som på vores planet. Dermed kan der potentielt være vand på overfladen.

Tilstedeværelse af vand anses af videnskabsfolk som en afgørende betingelse for liv.

- Er vi alene? Måske har Kepler i dag indirekte fortalt os, selv om vi har brug for bekræftelse, at vi ikke er alene, siger Mario Perez, en af forskerne bag opdagelserne.

En astronom uden tilknytning til Nasa er enig i, at håbet om at finde liv andre steder, er øget.

- Det indikerer, at planeter på størrelse med Jorden i den beboelige zone omkring sollignende stjerner ikke er sjældne, siger Avi Loeb fra Harvard-universitetet til nyhedsbureauet AP.

Med hjælp fra Kepler-teleskopet gik Nasa i 2009 i gang med at undersøge, om jordlignende planeter er almindelige eller en sjældenhed uden for vores solsystem.

Siden har teleskopet spottet 2335 planeter og 1699 mulige planeter. Ud af de i alt 4034 befinder omkring 50 sig i den beboelige zone.

Medregnes observationer fra andre teleskoper har videnskabsfolk bekræftet eksistensen af cirka 3500 planeter uden for solsystemet.

Før Kepler-teleskopet blev taget i brug, vurderede astronomer, at hyppigheden af jordlignende planeter ville være cirka én procent af antallet af stjerner.

Men den vurdering er revideret, oplyser Alan Boss, der er astronom ved Carnegie Institution.

På en Kepler-konference i weekenden i Californien gik snakken blandt deltagerne på, at tallet snarere er tæt på 60 procent, fortæller han til AP.

/ritzau/