Journalist og fotograf vil føre nu 90-årige Arlette Andersens mission om at udbrede kendskabet til Auschwitz videre med filmproduktion. Men mangler endnu penge til at gøre projektet færdigt.

Da Den Røde Hær i januar 1945 - for nøjagtig 70 år siden - gik ind i koncentrationslejren Auschwitz, var det et skrækindjagende syn af rædsel, død og systematisk menneskelig ødelæggelse, der mødte dem.

POLAND-GERMANY-HISTORY-JEWS-AUSCHWITZ-ANNIVERSARY

For den i dag 90-årige Arlette Andersen fra Fredericia var Auschwitz meget, meget værre.

Hun sad der nemlig selv som en af de langt mere end en million fanger, som Hitlers tyske tropper deporterede til lejren.

Men på trods af den ufattelige ondskab, der hvilede over og skete i Auschwitz, så var Arlette Andersen en af de forholdsvis få, som overlevede 'Helvede på Jorden', hvor flere end 1,1 millioner uskyldige mennesker mistede livet under frygtelige pinsler.

Se billederne: 70 år siden Auschwitz' befrielse

De seneste 25 år har Arlette Andersen gennem foredrag rundt om i landet haft som mission at udbrede kendskabet til Auschwitz for at give historien videre til de næste generationer.

For uanset hvor frygteligt, Auschwitz var, så må det aldrig glemmes. Netop fordi var så frygteligt, og derfor er det essentielt, at kommende generationer lærer af historien, lyder hendes ønske. Og altså meget gerne gennem Arlette Andersens levende fortælling, der uundgåeligt gør indtryk på enhver, som hører den.

Arlette Andersen er én af Auschwitz' allersidste overlevende, som stadig er i stand til at fortælle sin historie. I oktober 2014 holdt hun sit foredrag nummer 418 i Trinitatis Kirke i Fredericia. Præcis samme sted, hvor hendes årelange foredragsrække begyndte tilbage i 1990.

I perioden har næsten 90.000 mennesker hørt hende fortælle om, hvordan det var at være ung pige og fange indenfor hegnet i Auschwitz.
Men som efterhånden 90 år gammel kan Arlette Andersens skrøbelige krop og stemme snart ikke klare flere foredrag. Og derfor er det et meget stort ønske for hende, at historien og missionen fortsat holdes i gang.

Af samme grund sagde hun for to år siden ja til, at nogle af hendes foredrag blev videofilmet, så historien kan sikres for eftertiden gennem dels en DVD med en dokumentarfilm om hendes oplevelser i Auschwitz, dels en DVD med det fulde foredrag.

DVD-sættet skal kunne købes af alle, og overskuddet fra salget vil gå til oprettelsen af en særlig fond, hvor skoler i Danmark kan søge penge til besøg i Auschwitz. Dermed kan Arlette Andersens mission fortsætte.

Det er Thomas Kvist Christiansen, Kvist Kommunikation i Fredericia, som sammen med fotograf Kasper Fuglsang er i gang med filmprojektet, der bl.a. skal rumme optagelser fra det kvarter i Paris, hvor Arlette Andersen voksede op, ligesom det er planen, at der skal laves optagelser i Midtfrankrig, hvor hun blev arresteret og derfra deporteret til Auschwitz.

Filmens budget er på 180.000 kr., der skal dække rejseudgifter, research og interviews, filmoptagelser og produktion.

Du kan læse mere om filmprojektet på booomerang.dk

Hør pigen der overlevede Auschwitz: Han skød mor og spædbarn for øjnene af mig