Da man forventer en høj deltagelse i afstemningen om Skotlands uafhængighed, kan det blive afgørende, hvem af ja-siden og nej-siden, der formår at få flest vælgere ned til stemmeurnerne, vurderer Berlingskes udsendte i Glasgow.

STORBRITANNIEN: Det afgørende for torsdagens afstemning om skotsk uafhængighed fra Storbritannien kan blive, hvem af ja-siden og nej-siden, der rent faktisk formår at få flest af deres vælgere op af sofaen og ned til stemmeurnerne. Det fortæller Berlingskes korrespondent i Storbritannien og udsendte til Glasgow, Uffe Taudal.

»Her få dage før afstemningen virker det til, at parterne går mest op i at møde vælgerne personligt og sørge for, at dem, der har taget stilling, de rent faktisk også går ned og stemmer. For med en høj valgdeltagelse, som man forventer, kan det blive afgørende, hvis de to sider står meget tæt, hvem der kan få flest ned at stemme,« siger Uffe Taudal.

Han fortæller videre, at når han taler med skotterne, står det hurtigt klart, hvor intenst de følger med og hvor stærke følelser, de har omkring afstemningen:

»Begge parter taler lige stærkt for deres sag,« slår han fast.

For ja-siden lyder argumentet blandt andet, at Skotland er et land, der ligesom alle andre lande fortjener at være selvstændigt. Skotland har olie og kan sagtens klare sig selv, mener tilhængere af løsrivelsen. Imens siger nej-siden, at Skotland har det fint som en del af Storbritannien, og at det også vil være økonomisk bedst at blive dér.

»Nej-sigerne tror simpelthen ikke på Alex Salmonds (den skotske førsteminister og tilhænger af løsrivelse, red.) økonomiske program,« siger Uffe Taudal.

Den britiske premierminister, konservative David Cameron, understregede mandag, at hvis Skotland beslutter sig for at løsrive sig fra Storbritannien, så er der ingen vej tilbage.

»Der er ingen vej tilbage efter det her. Ingen ny afstemning. Hvis Skotland stemmer ja, bliver Storbritannien delt, og vi vil gå i hver vores retning for evigt,« sagde han ifølge Reuters under et besøg i Skotland.

Men Camerons påmindelse har ikke gjort synderligt indtryk på indbyggerne i Glasgow, fortæller Uffe Taudal:

»For dem, jeg har talt med, gør det ikke noget som helst indtryk. De konservative har kun ét mandat ud af 49 i Skotland, så de konservative spiller en meget lille rolle i skotsk politik. Tværtimod taler mange med had og foragt i stemmen om de konservative. Derfor tror jeg, Camerons udtalelse vil have meget lidt indflydelse på, hvordan folk stemmer her i Glasgow,« siger han.

Torsdagens afstemning ser ud til at blive en ægte gyser med en ja-side og en nej-side, der ligger klos op ad hinanden i meningsmålingerne.