For 39-årige Anna Lemke fra Mjølby, var det ikke altid en fornøjelse at møde på sit arbejde på brandstationen. Hun skulle ofte lægge ører til seksuelle tilråb, og bare ét fejltrin medførte længerevarende mobning. Hun meldte sagen til kommunen, som afviste, at arbejdspladsen gjorde noget forkert.

Det skriver Aftonbladet. Gennem ti år var hun udsat for sexchikane, og hun blev mobbet af sine kollegaer. Og hun måtte udføre sit arbejde til perfektion, for blot ét fejltrin gjorde, at hendes kollegaer ville påpege at 'kvinder ikke skal være brandmænd.'

Og Anna Lemke blev udsat for lidt af hvert. På arbejdet havde de et rullende bræt, der bruges til kontrol under køretøjet. På svensk kaldes det en 'hora', og når en kollega spurgte efter eller skulle bruge det, pegede en anden kollega på Anna Lemke med ordene 'hun står her bagved.'

Det var dog langt fra det eneste, Anna Lemke skulle høre på i dagligdagen. En dag blev hun ifølge eget udsagn inviteret til middag hos en kollega, fordi 'hun jo godt kunne lide pølse,' forklarer hun.

Anna Lemkes chef deltog også i chikanen.

»Min chef sammenlignede min bryststørrelse med min kollegas bryststørrelse. Det er ikke okay,« siger Anna Lemke.

I 2014 informerede hun Mjølby Kommune om de ting, hun oplevede i hverdagen, og de satte en undersøgelse i gang. Den viste, at ingen umiddelbart havde gjort noget forkert, men at Anna Lemke havde kommunikationsproblemer.

Efter undersøgelsen blev Anna Lemke rådet til at sige sit job op, fordi der ikke var garanti for et godt arbejdsmiljø. Alternativet var, at hun muligvis kunne blive omplaceret, men hun valgte dog at stoppe helt.

Hun gik også til sin fagforening, der ikke ville tage sagen op, og til sidst meldte hun sagen til arbejdsstyrelsen i Östergotland. Her fik hun medhold i sin klage, og i en udtalelse fortalte styrelsen, at Anna Lemke klart havde været et mobbeoffer, der som følge af de svære år, havde udviklet nogle psykiske problemer.

Samtidig anklager arbejdsstyrelsen Mølby Kommune for ikke at have udført sit arbejde ordentligt.

Kommunechefen hos Mølby Kommune, Dag Segrell, bekræfter overfor Aftonbladet, at de kender til sagen. Han nægter dog, at hun er blevet mobbet, fordi udredningen viser noget andet.

»Vi vil ikke tage hendes oplevelser fra hende, men ifølge Previas undersøgelser er der ikke foregået noget, på et niveau der har krævet disciplinære foranstaltninger,« siger Dag Segrell.