Selv om den bahrainske konge sidste år lovede, at han ville forbedre vilkårene for sin befolkning, viser en ny rapport fra Amnesty International, at løfterne langt fra er blevet realiseret.

BAHRAIN: Det skal være slut med tortur, de skyldige menneskerettighedskrænkere skal stilles til ansvar, og der skal laves uafhængige undersøgelser af påstande om brud på rettighederne.

Det var flotte løfter, den bahrainske kong Hamad al-Khalifa gav sidste år i november, efter at en BICI-rapport (Bahrain Independent Commission of Inquiry) påklistrede ham sønderlemmende kritik.

I rapporten, som anerkendte folkeretseksperter står bag, fik kongen en række anbefalinger. Anbefalinger om at få rettet op på myndighedernes menneskerettighedsovertrædelser og tage et retsopgør med torturbødlerne, som han lovede at implementere. Men også anbefalinger, som nu, næsten et år efter, ikke er blevet til virkelighed.

Det viser en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, »Bahrain: Promises of reform broken, repression unleashed«, som dykker ned i Bahrains nuværende situation.

- Styret har gjort noget nær ingenting for at bringe Bahrain tilbage på ret kurs. Listen over menneskerettighedskrænkelser er stadig meget, meget lang, og styrets forsøg på at rette op på det har været minimal. Det er jo i virkeligheden dybt tragisk, siger Ole Hoff-Lund, redaktør og pressechef hos Amnesty International i Danmark.

Civile bliver fortsat skudt og dræbt, menneskerettighedsforkæmpere fængsles - også de, der er under 18 år, og skal man tro billeder og påstande, er tortur og chikane ikke en sjældenhed.

Alligevel protesterer utrættelige bahrainske anti-regeringsaktivister stadig. Også selv om der i oktober blev indført et forbud mod demonstrationer og forsamlinger. Og selv om Amnestys rapport præsenterer vidnesbyrd om tortur og trusler fra nogle ofre, som er havnet i styrets jernnæve efter oprør eller for blot at forsøge at beskytte rettigheder som ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. En af dem er den kendte dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja, som tidligere har sultestrejket for sin frihed.

- Nu er tiden ved at løbe ud i Bahrain, hvis man skal gøre sig forhåbninger om, at parterne nogensinde skal kunne forsones igen. Meget store dele af befolkningen føler sig klemt, og styret lytter ikke. Så for hver dag, der går, bliver fronterne trukket skarpere op, og overgrebene bliver kun værre. Vi er kommet derud, hvor man næsten ikke tror, det kan blive værre - og så bliver det det, forklarer Ole Hoff-Lund fra Amnesty International.

Senest har 31 oppositionspolitikere og -aktivister fået frataget deres statsborgerskab med begrundelsen, at de har forårsaget »skade på statens sikkerhed«.

Amnesty opfordrer på det kraftigste det internationale samfund til at gribe ind frem for at gemme sig bag kong al-Khalifas løfte om, at det bliver bedre.

- Mange lande i Vesten, blandt andre Bahrains allierede, USA og Storbritannien, har med en vis ret kunnet sige, at de afventer, at styret lever op til sine løfter. Men nu er tiden gået, i et år er der ikke sket noget. Så vi vil opfordre de lande, der har en indflydelse på Bahrain, til at tage handskerne af og sige, at vi nu skal se resultater, siger Ole Hoff-Lund.