Protesterne mod drabet på den 17-årige sorte Trayvnon Martin fortsætter i USA. Amerikanernes voldsomme vrede viser, at racisme og kriminalitet fortsat er en farlig cocktail i USA, siger ekspert.

Igen i dag har mange amerikanere iført sig hættetrøjer, som den teeageren Trayvon Martin bar, da han blev skudt af en vagtmand i februar - og foran flere kirker rundt om i landet har sympatisører holdt mindehøjtideligheder.

Raseriet har bredt sig i USA, fordi der ikke efterfølgende er rejst nogen sag mod vagtmanden, der siger, at han følte sig truet af den ubevæbnede, hætteklædte Trayvon og derfor skød ham i selvforsvar. Trayvon var sort amerikaner, og det vækker racedebatten i landet, siger lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Amerikanerne er stadig meget, meget ømskindede, når racisme og kriminalitet blandes sammen. Og det er stadig den gamle og tragiske historie om slaveri og raceadskillelse, der spiller ind. Når en ung og helt uskyldig mand så tilmed bliver skudt ned på denne måde, minder det om dengang, da sorte blev lynchet, og hvor hvide mere eller mindre havde tilladelse til at dræbe sorte, siger Jørn Brøndal, som speciel har beskæftiget sig med raceproblemer og etnicitet i USA.

Og selvom der i dag sidder afroamerikanere på samfundets højeste poster - for eksempel præsident Barack Obama og hans justitsminister Eric Holden, ser det stadig »sort ud« i de sociale statistikker.

- Af de to millioner, der i dag sidder fængslet i USA, er den ene million afroamerikanere. Der hviler en frygt omkring sorte, unge mænd, og det gør, at der blandt de almindelige uskyldige unge let rejser sig en forargelse, når de identificeres med den frygt, siger Jørgen Brøndal.

Han tror dog ikke, at den store vrede over drabet på Trayvon Martin vil udvikle sig voldeligt, som det var tilfældet i Los Angeles i 1992 efter Rodney King-sagen, hvor en hvid jury frifandt fire politifolk, der var anklaget for at tæve en sort mand.

- Der er virkelig sket sket fremskridt, og det ydre USA er slet ikke så racistisk længere. I dag udgør middelklassen halvdelen af den afroamerikanske befolkningsgruppe. Dertil kommer, at sagen her også har en anden dimension, der handler om utilfredshed med en lov, som nærmest gør, at man kan skyde en person ned, blot man føler sig lidt truet, siger Jørgen Brøndal.

Loven, som hedder »Stand your Ground«, men som modstandere kalder »Skyd Først«-loven, giver borgere ret til at forsvare sig selv og undgå retsforfølgelse bagefter. Senater i New York, demokratiske Charles Schumer, opfordrede søndag Justitsministeriet til at undersøge loven og finde ud af, hvorvidt det øger volden i USA.