Den 19-årige norske teenager Alexandra Andresen blev i sidste uge verdenskendt, da finansmagasinet Forbes udnævnte hende til verdens yngste milliardær. Den næstyngste er hendes 20-årige storesøster Katharina Andresen.

Et kig på de to norske søstres Instagram-profiler afslører hurtigt, at de unge milliardærer lever et ekstravagant liv i sus og dus med alt, hvad dertil hører at eksotiske ferier på luksus-yachter, dresurridning på den dyre danske præmiehingst Hesselhøjs Donkey Boy, og hang til pelse og dyr sko fra topdesignere som Jimmy Choo og Valentino.

Men der gemmer sig en dyster hemmelighed bag Andresen-familiens formue, som Alexandra og Katharina i dag lever af. Det skriver den engelske avis Daily Mail.

»Andreasen-familiens rigdom skyldes blandt andet at deres firma var skyld i andres lidelse,« siger Dr. Karl Erik Lund, som er forskningsdirektør ved departementet for alkohol, stoffer og tobak ved Norges folkesundhedsinstitut, ifølge avisen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnearbejdere i Afrika

Tilbage i 2001 blev familiefirmaet Tiedemanns Tobaksfabrik genstand for en kæmpeskandale i Norge, da det blev afsløret, at 20-30 procent af den tobak, de tjente styrtende på, kom fra plantager i Zimbabwe og Malawi, som brugte børnearbejdere på under 10 år.

Norske sundhedsorganisationer forlangte et boykot mod firmaet, og flere politikere krævede, at Tiedemanns Tobaksfabrik indførte et etisk kodeks som effektivt skulle sætte en stopper for udnyttelse af børnearbejdere.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnearbejdere på en tobaksplantage i Malawi i 2009. Plantager som denne leverede tobak til Tiedemanns Tobaksfabrik, som tjente styrtende på salget af cigaretter i Norge.
Børnearbejdere på en tobaksplantage i Malawi i 2009. Plantager som denne leverede tobak til Tiedemanns Tobaksfabrik, som tjente styrtende på salget af cigaretter i Norge. Foto: FELIX MPONDA
Vis mere

Hvad kan vi gøre?

Alexandra og Katharinas far, Johan H. Andresen, ønskede ikke at udtale sig om den prekære sag, men Tiedemanns talsmand måtte hårdt presset indrømme, at det hæderkronede norske firma – som har været på Andresen-familiens hænder siden 1849 – kendte til, at de tjente penge på udnyttelsen af afrikanske børnearbejdere.

»Vi tager afstand fra børnearbejde og forsøger at etablere en form for kvalitetskontrol med vores leverandører,« sagde talsmanden, men tilføjede så:

»Principielt er vi imod børnarbejde. Men hvad kan vi gøre?«

Vild med heste

Det er netop den i dag 54-årige Johan H. Andresen, som har forgyldt Alexandra og Katharina Andresen ved at overdrage 42,2 procent af aktierne i sit investeringsselskab Ferd AS, hvilket fra den ene dag til den anden gjorde dem til verdens yngste og næstyngste milliardær. Men da 19-årige Alexandra er yngst, er det hende, der er løbet med det meste af opmærksomheden.

Som så mange andre af verdens allerrigeste er Alexandra vild med hestesport. Hun har vundet sølv i europamesterskaberne for juniorryttere. Og hun har da også nogle gode heste, blandt andet købte hun sidste år den danske præmiehingst Hesselhøjs Donkey Boy, som hun ganske givet har betalt en pæn sum penge for.

Artiklen fortsætter under billedet.