I 290 år har den slumret. Men nu tyder det på, at en af Islands største vulkaner er ved at vågne fra sin dvale.

Hvis den vågner, kan det blive farligt. Det skriver det svenske medie SVT.

Siden det seneste udbrud i 1727 har vulkanen Öraefajökull på den sydøstlige side af Island forholdt sig rolig. Men de seneste måneder er der angiveligt begyndt at ske noget under den gletsjer, som dækker vulkanen.

Det forklarer seismologen Reynir Bödvarsson fra Uppsala universitet til SVT.

»Noget er gået i gang. Der har været klart flere jordskælv og anden seismisk aktivitet i området, og det smeltevand, der strømmer fra gletsjeren, er begyndt at lugte af svovl,« siger han.

Tegnene har fået advarselsklokkerne om et kommende udbrud til at ringe, men ifølge seismologen er der ingen klare indikationer på, at det er nært forestående.

»Det bekymrende er, at Öraefajökull er en farlig vulkan, fordi der bor mennesker meget tæt på den. Flere landsbyer ligger lige ved siden af,« siger Reynir Bödvarsson til SVT.

Öraefajökull er en del af Islands største gletsjer Vattnajökull. Det betyder, at det ikke kun er lava, aske og gas, som man skal passe på, hvis vulkanen engang går i udbrud. Udbruddet risikerer nemlig også at føre til voldsomme oversvømmelser af smeltet gletscher-vand.

Da den islandske vulkan - Eyjafjallajökull - gik i udbrud i 2010, blev en gigantisk askesky sendt op i luften, hvilket påvirkede flytrafikken i store dele af Europa i flere dage.

Opdatering klokken 13:05: Det meteorologiske institut på Island dementerer ifølge Ritzau historien om, at et vulkanudbrud er forestående i Öraefajökull. Der er dog geologisk aktivitet i området, og udviklingen følges, oplyses det.