Den hede danske debat i kølvandet på Ahmed Akkaris anmelderroste bog 'Min afsked med islamismen' har nået Norge. Her har den tidligere imams bog vakt opsigt, ligesom Ahmed Akkari har leveret indspark til den norske debat om blandt andet muslimske friskoler og radikalisering af unge muslimer, der rejser til Syrien.

- Hvorfor bliver muslimer, som er født her, fjender af friheden i vesten? Hvorfor rejser de til Syrien for at kæmpe? Jeg ved med sikkerhed, at det er for snævert bare at skyde skylden på internettet. Bag lukkede døre i muslimske foreninger trækker nogen i trådene og påvirker de unge, siger Akkari til Aftenposten.no.

Interviewet er blot et af mange, Ahmed Akkari i de seneste dage har givet til norske medier. Det er optakt til, at han fredag er i Oslo, hvor han for kort tid siden diskuterede sin bog - 'Min afsked med islamismen' - med nogle af Norges førende debattører ved et arrangement arrangeret af fonden Fritt Ord.

Fonden har til formål at værne om og styrke ytringsfriheden, og det er i det lys, man har valgt at invitere Ahmed Akkari til den norske hovedstad.

- Bogen er et vigtigt element i debatten om ytringsfrihed. Det er en øjenvidneskildring fra en af de største debatter om ytringsfrihed i nyere tid, som kom efter Muhammed-tegningerne. Derfor vil vi gerne høre fra Ahmed Akkari selv, hvor han står i dag, og hvilke perspektiver det giver på det, der skete under Muhammed-krisen, forklarer Erik Rudeng, direktør for Fritt Ord, til bt.dk.

En af deltagerne i paneldebatten var redaktøren af den norske avis Dagen, Vebjørn Selbekk, der blevet truet på livet og måtte leve under beskyttelse efter avisen trykte Muhammed-tegningerne.

- Jeg synes, at det er en meget stærk beretning. Jeg er meget imponeret over hans bodsgang og den rejse, han har været på. Det er meget voksent og godt gjort, sagde Vebjørn Selbekk under debatten.

Andre i panelet var mere skeptiske overfor Ahmed Akkaris motiver med bogen, ganske som det har været tilfældet i den danske debat. Blandt dem den tidligere norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre, der siger, at han har svært ved at gennemskue Akkaris faktiske rolle i Muhammed-krisen.

- Det er uklart for mig, om man kan holde ham ansvarlig for ambassadeafbrændingerne, volden og de drab, der fandt sted. Men det er min opfattelse, at at hvis der er sket noget ulovligt, så bør det være genstand for en politiefterforskning både i Danmark og Norge, siger Jonas Gahr Støre til bt.dk.