Den røde ildmyre kan blive den værste udefrakommende art i australsk historie, advarer rapport.

Sydney. Et land, der er kendt for giftslanger, livsfarlige edderkopper og glubske krokodiller, har de seneste år fået en ubuden gæst. I Australien er den røde ildmyre blevet en af de helt store fjender.

Ifølge en ny rapport fra National Red Imported Fire Ant Eradication Program risikerer den at blive den mest ødelæggende invasive art i landets historie, skriver ABC News.

Som invasiv art hører den ikke naturligt hjemme i det australske økosystem. Den røde ildmyre er kommet til Australien fra Sydamerika i 2001.

Dens gift kan føre til voldsomme allergiske reaktioner, og i Australien er den blevet kendt for i flok at slå mindre dyr som kyllinger og lam ihjel.

I USA har mindst 85 mennesker mistet livet efter at være blevet bidt af mange ildmyrer på én gang.

Joachim Offenberg, seniorforsker på Institut for Bioscience - Plante- og Insektøkologi ved Aarhus Universitet og ekspert i myrer, forklarer, at ildmyrerne kan udrydde lokale artsfæller og skabe problemer i naturen.

- Eksempelvis kan de lokale arter leve i et samarbejde med en plante, så hvis en lokal art bliver udryddet, så forsvinder planten også. Det kan påvirke en masse andre arter og give kaskadeeffekter, siger han.

Den australske rapport konkluderer, at myndighederne er nødt til at skynde sig, hvis den røde ildmyre ikke skal sprede sig som en pest over hele Australien.

Forfatterne bag rapporten anslår, at op mod 3000 australiere hvert år vil opleve en allergisk reaktion, hvis ikke myrerne bliver udryddet.

For at komme krybene til livs foreslår rapporten at fordoble det føderale budget til bekæmpelse til 380 millioner australske dollar - knap to milliarder kroner - i løbet af en tiårig periode.

I dag bruger australierne blandt andet specialtrænede hunde, der kan lugte sig frem til myrernes opholdssted.

Men spørger man Joachim Offenberg, er det ekstremt vanskeligt at få has på ildmyrerne.

- Jeg tror ikke på, at australierne nogensinde får dem udryddet, siger han.

/ritzau/