Breivik synes ikke at have taget skade af at sidde i isolation, siger en advokat for den norske regering.

Skien: Selv om Anders Behring Breivik har siddet i isolation i knap fem år, så tyder det ikke på, at han har taget skade af det.

Det fortæller advokat Marius Emberland under tirsdagens retsmøde i Skien i Norge, hvor Breivik har sagsøgt staten, fordi han er utilfreds med sine afsoningsforhold. Emberland er blandt de advokater, som fører sagen for den norske stat.

Den 37-årige dømte massemorder anklager den norske stat for brud på de europæiske menneskerettighedskonventioner, som handler om tortur og respekt for privat- og familielivet.

Breivik sad først i Ila-fængslet uden for Oslo, men blev 9. september sidste år overført til fængslet i Skien. Hans forhold i fængslet dokumenteres dagligt og samles månedligt.

Ifølge advokaten har Breivik haft - og har stadig - adgang til tre celler: En bocelle, en studiecelle og en træningscelle. Samtidig har han i begge fængsler haft mulighed for at bevæge sig udendørs.

Breivik mener dog selv, at isolationsfængslingen har gjort ham deprimeret, ligesom den angiveligt har taget drivkraften og motivationen fra ham.

Men det er der ikke umiddelbart tegn på, lyder det fra Emberland.

- Det er en person, som er mere eller mindre frisk, i godt humør og har arbejdslyst. Der er dog forhold, som skiller sig ud - nemlig det, som sagsøger selv beskriver som isolationshovedpine og episoden med, at han blev glemsom i en periode, siger advokaten.

- Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt. Det, som er værd at bemærke, er, at det er de eneste indikationer på eventuelle negative konsekvenser. Der er tale om forbigående forhold.

Breivik blev 24. august 2012 idømt 21 års forvaring for i juli 2011 at have skudt og dræbt 69 unge på øen Utøya og at stå bag en bombesprængning ved regeringshovedkvarteret i Oslo. I alt mistede 77 personer livet.

Retssagen begyndte tirsdag og varer fire dage.

/ritzau/NTB

SMS

Hitter på Facebook