____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I Belgien har to 45-årige tvillingebrødre højst udsædvanligt fået lov at få hjælp til at dø.

De var hverken alvorligt eller uhelbredeligt syge, som den belgiske lov ellers foreskriver man skal være for at få aktiv dødshjælp.

Til gengæld var de døve og med udsigten til at de også ville blive blinde og dermed aldrig se hinanden igen, fik de lov at sige farvel til livet for en måned siden på Bruxelles Universitetshospital i Jette. De havde ellers i første omgang fået afslag fra det lokale hospital, fordi lægerne her ikke mente, at tvillingerne Marc og Eddy Verbessem led af ulidelig smerte, som ellers er det kriterium, man i loven har stillet op for at modtage aktiv dødshjælp.

‘Loven er åben for fortolkning. Men hvis enhver, som er blind eller døv, må modtage aktiv dødshjælp, så er vi langt ude,’ siger en af de læger, der gav afslag, til avisen The Telegraph.


De to mænd fra landsbyen Putte udenfor Bruxelles blev født døve og tilbragte hele deres liv sammen og delte også en lejlighed til det sidste, og da de fik nyheden om, at de ville blive blinde, blev det for meget for søskendeparret. Deres ældre bror Dirk Verbessem forklarer brødrenes beslutning til The Telegraph.

- Mange undrer sig sikkert over, hvorfor mine brødre valgte en dødelig indsprøjtning, fordi der er jo mange både døve og blinde derude, der har et ‘normalt’ liv. Men mine brødre gik fra den ene sygdom til den næste, de var kørt helt ned, siger han og fortæller, at Eddy Verbessem havde en deform rygrad og for nylig var igennem en hjerteoperation.

- Tanken om, at de ikke skulle se hinanden og familien igen var ubærlig for dem, siger Dirk Verbessem.

For at få aktiv dødshjælp skal man ifølge belgisk lovgivning være i en sindstilstand, så man kan udtrykke sit ønske klart og tydeligt, og en læge skal vurdere, at man har ulideligt mange smerter.

Mere end 1100 personer fik sidste år aktiv dødshjælp i Belgien, de fleste pga. en dødelig cancer-sygdom.