De første fire måneder af 2010 har været de varmeste nogensinde på jordkloden. Men beslutningstagerne befinder sig der, hvor det er koldest, siger klimaforsker.

Ironisk nok har det siden klimatopmødet i december været rigtig koldt i Danmark. Det var en hundekold vinter, og vi har lige haft den koldeste maj i 14 år. Ritzau har spurgt klimaprofessor Katherine Richardson, om det nu også står så galt til med den globale opvarmning?

- Det er rigtig, at det har været rigtig koldt i Danmark og i den vestlige verden. Men der er tale om lokale afvigelser. Globalt set har de første fire måneder af 2010 rent faktisk været de varmeste nogensinde. Grønland er blevet meget varmere, og under vinter-OL i Canada klagede man over dårlig sne. Det er bare dødhamrende uheldigt, at beslutningstagerne lige netop bor der, hvor der har været koldest.

Kan det hele ikke bare være resultatet af naturlige udsving - nogle år er det varmere, og andre år er det koldere?

- Man kan ikke vurdere klodens temperaturændringer ud fra få års afvigelser. Faktum er, at klodens samlede temperatur har været opadgående siden 1970'erne. Jeg har set overskrifter den seneste tid, hvor man har hævdet, at det er blevet koldere de sidste 10 år. Men når man kun sammenligner to år, 1998 og 2008, er det meget usikkert. 1998 var i øvrigt et af de varmeste år nogensinde som følge af vejrfænomenet El Niño. Sandheden er, at 00'erne har været det varmeste årti nogensinde.

Kampen mod klimaforandringer koster milliarder af kroner. Vil de penge ikke være givet bedre ud andre steder, når man tænker på, at vi står midt i en økonomisk krise?

- Det vil blive langt dyrere, hvis vi ikke gør noget nu. At vi er midt i en økonomisk krise er en dårlig undskyldning. Lad os tage en lille sammenligning: Myndighederne har fundet ud af, at der er en lille risiko for, at Tirstrup Lufthavn vil blive ramt af et terrorangreb. Trods den økonomiske krise, og trods den lille risiko, vil vi gøre alt for at undgå et terrorangreb. Til sammenligning står vi i en situation, hvor næsten 100 procent af verdens klimaforskere advarer mod global opvarmning. Skal vi så til at bruge den økonomiske krise som undskyldning for ikke at gøre noget?

Kan du mærke, at der er kommet flere klimaskeptikere, nu når det hele tiden er så koldt?

- Det er helt klart, at der er kommet flere skeptikere. Men det gælder kun for den brede befolkning. Folk går og tror en masse, fordi de kan mærke, at det er koldt. Man blander religion og videnskab sammen. Men jeg er ikke bekymret, for der er langt færre skeptikere i de videnskabelige kredse.

/ritzau/