For første gang i Skotlands historie har 16- og 17-årige torsdag kunnet sætte deres kryds på en stemmeseddel ved en folkeafstemning, og de unge teenagere deler oplevelsen på de sociale medier.

STORBRITANNIEN: Torsdag har 16- og 17-årige skotter for første gang i landets historie kunnet deltage i en folkeafstemning - og oven i købet den måske vigtigste i landets historie: Om Skotland skal løsrive sig fra Storbritannien.

Ifølge førstegangsvælgeren 16-årige Brandyn Murphy giver det rigtig god mening, at de unge bliver hørt, når det angår Skotlands fremtidige skæbne i Storbritannien.

»Jeg følte mig helt lykkelig, efter jeg havde stemt. Det er godt, at yngre folk også får lov til at stemme. Det er jo vores fremtid, vi taler om,« siger Brandyn Murphy til avisen The Guardian.

Da Storbritanniens premierminister, David Cameron, for to år siden gav skotterne lov til at afholde folkeafstemningen om løsrivelse, blev det i Edinburgh besluttet at sænke valgretten fra 18 til 16 år. På det tidspunkt var der bred enighed om, at det ville give medvind til selvstændighedskampagnen, fordi man forventede, at teenagerne i højere grad end de ældre generationer ville være tilhængere af et uafhængigt Skotland.

Men ifølge Jan Eichhorn, der er professor ved Edinburgh Universitet, er det ikke helt rigtigt. Han har gennemført en undersøgelse, der viser, at de unge vælgere under 18 år er lidt mindre tilbøjelige end de ældre til at stemme for selvstændighed.

»De 16- og 17-årige udgør samtidig under tre procent af de stemmeberettigede. Så de bliver ikke afgørende for resultatet,« siger Jan Eichhorn til radiostationen Npr.

Uanset om de unge stemmer kommer til at have afgørende betydning for resultatet eller ej, har mange gjort alt for at klæde sig ordentligt på til den store beslutning.

»Jeg følte, at det var et meget stort ansvar, og jeg har taget det seriøst. Jeg har lyttet til debatterne, og jeg har deltaget i arrangementet på Hydro (et vælgerarrangement for yngre vælgere i Glasgow, red.),« siger 16-årige Brandyn Murphy til The Guardian.

På de sociale medier deler især de yngre vælgere billeder og videoer fra deres valgdag under hashtagget #indyref (independence referendum, red.).