En kraftig skovbrand nær den svenske by Gammelby raser i øjeblikket på femte døgn og er ude af kontrol. Foreløbig er omkring 10.000 hektar skov blevet flammernes bytte og 1300 indbyggere er evakueret fra tre byer.

Branden, der betegnes som den værste i 40 år, tvang i første omgang mandag 80 indbyggere i byen til at forlade hus og hjem for at komme i sikkerhed. Ved 18-tiden mandag beordrede myndighederne yderligere to byer evakueret: Västervåla og Ängelsberg, så i alt omkring 1300 mennesker i al hast har måtte forlade deres hjem. Indbyggere i de to byer bliver nu fragtet i sikkerhed i busser.

Skovbrand i Sverige 1


- Det går ikke, som vi vil. Situationen er helt ekseptionel. Det er den største skovbrand i moderne tid, siger redningsledelses talsmand, Fredrik Eriksson, til aftonbladet.se.

I løbet af de sidste par døgn er skovbranden vokset med lynets hast. Det er blandt andet tørre forhold i skovene og en kraftig vind, der har fået branden til at vokse til et område på 100 kvadratkilometer. Branden spreder en sort og ildelugtende røg over store områder og kan ses på lang afstand.

Ikke færre end 13 helikoptere er i luften for at forsøge at slukke branden, og de svenske myndigheder er i gang med at få italienske brandslukningsfly til det ramte område i Sverige, da de kan bære langt større mængder vand til slukningsarbejdet. Flyene ventes fremme senere mandag og vil blive indsat i slukningsarbejdet i aften eller i tirsdag.



Flere frivillige gør også en indsats for at komme skovbranden til livs, men det udviklede sig mandag eftermiddag til en dramatisk situation, da ni af de frivillige blev omringet af den voldsomme brand og måtte redes ud med en Black Hawk helikopter.

- De er i god behold og har det efter omstændighederne godt, oplyste Fredrik Eriksson, der er medieansvarlig i redningsledelsen, kort tid efter redningsaktionen til expressen.se. Myndighederne har nu forbudt frivillige at deltage i slukningsarbejdet - det er simpelthen for farligt.

Også fem brandfolk blev fanget af flammer og røg og måtte springe i en sø for at undgå ilden. Det er standard-procedure, hvis der altså er en sø i nærheden. De fem brandfolk blev reddet i sikkerhed af en helikopter ved 18:30-tiden.

Branden er endnu ikke under kontrol og den spreder sig fortsat nordpå og truer endnu to byer alvorligt. Her har indbyggerne været  i fuld gang med at fælde træer for at skabe brandbælter, men sent mandag eftermiddag viste det sig, at indsatsen ikke var nok. Både Västervåla og Ängelsberg måtte evakueres.

Redningstjenesten advarer folk i området om, at branden stadig ikke er under kontrol, og at brandfolkene har svært ved at holde den tilbage. Gnister fyger i den kraftige vind og spreder branden.

'Hvis du oplever ubehag af røgen, så sluk for ventilationen og tape døre og vinduer til. Kommer der kraftig, mørk røg, så evakuer din bolig og begiv dig sydpå eftersom branden spreder sig nordpå. Planlæg din din rute, inden du begiver dig af sted', skriver Surahammars kommune på sin hjemmeside. Branden hærger i Surahammars og Salas kommuner.

Når de svenske myndigheder får branden under kontrol, forventer de, at det vil tage en måned af få slukket branden. Efterslukningen vil vare yderligere to måneder.

Se kort over skovbranden HER