Øverst ses, hvordan den knap to-årige løvinde Sirga springer Valentin Gruener i møde. Han var sammen med danske Mikkel Legarth til at redde hendes liv, da hun kun var få uger gammel.

Tyske Valentin Gruener kæmper sammen med 33-årlige danske Mikkel Legarth for at give løverne i Botswana i det sydlige Afrika et bedre liv.

De har netop hjulpet med at få 10 løver ud i det fri i et forskningsprojekt, efter at løverne har levet i fangenskab, fortæller Mikkel Legarth til BT.

Se også: Her sker det utrolige: Ung elefant redder sin elskede elefantpasser fra at drukne

Foto: Fabian Gieske
Vis mere

»De har været helt fantastisk at få de løver tilbage i naturen og se, hvordan de fik en chance til,« fortæller Mikkel Legarth

Mikkel Legarth arbejder sammen med sin 29-årige tyske kompagnon og cirka otte andre ansatte i Modisa Wildlife Project. Sammen med op mod 20 frivillige passer de de resterende 12 vilde løver i den 10.000 hektar store Modisa-park. Parken tæller også to leoparder og 28 vildhunde, som de også tager sig af.

Modisa Wildlife Project har igennem flere år forsøgt at beskytte løverne mod bønder, der så drab på indtrængne løver som den eneste mulighed for at undgå at løverne dræbte bøndernes kvæg. Løverne gik efter kvæget, fordi der er mangel på naturlige byttedyr i Botswana. Derfor flytter Modisa Wildlife Project i samarbejde med Botswana Wildlife Department de løver, der bliver anset som en trussel mod husdyrene til projektets reservat. Her kan løverne være, indtil der kan findes et naturområde til dem, hvor de ikke udgør nogen trussel.

Se også: Lille pige sender løve et flyvekys – den her reaktion havde hun nok ikke forventet

Foto: Fabian Gieske
Vis mere

Løvinden Sirga var dog ikke en del af den plan, fortæller Mikkel Legarth.

»Hun blev født i fangenskab, men det endte med at hendes søskende døde, og hendes mor forlod hende. Derfor tog Valentin og jeg den lille løveunge til os. Nu lever hun i et stort, indhegnet område cirka 100 meter bag de telte, som vi bor og sover i,« fortæller Mikkel Legarth.

Det er da også kun de to, der får lov til at komme så tæt på Sirga som ovenfor. Det er også planen, at Sirga skal lukkes ud i et sikkert område på 1000 hektar i stedet for at gå rundt i sin indhegning, hvor hun er afhængig af om Valentin Gruener - som hun er tættest med - kan tage hende med ud at gå i parken.

Foto: Nicolai Rossen
Vis mere

Modisa Wildlife Project blev for nogle år siden kendt, da en video med Sirga gik viralt. Siden da er projektet kommet ind i en fase, hvor duoen gerne vil arbejde med at øge bestanden af byttedyr til løverne. Alt sammen for at finde en permanent løsning for landets truede rovdyr. Derfor arbejder de også med forskere, der skal gøre det muligt at øge bestanden af f.eks. gazeller.

»Udover flere byttedyr vil vi også genskabe de græsarter og den føde, som byttedyrene spiser. Vi forsøger altså i samarbejde med forskerne at skabe den der ‘circle of life’, som man ser i Løvernes Konge,« fortæller Mikkel Legarth.

Foto: Fabian Gieske
Vis mere

Den tankegang gennemstrømmer også den måde, som man lever i Modisa Wildlife Projektet på. Alle i projektet sover i telte for at være så tæt på bushen som mulig. Og i stedet for at opføre huse på området, har man indrettet tre skibscontainere til blandt andet køkken, workshop og kontor. Den sidste står i lejrens private område.

»Det handler ikke om at klappe løverne og få taget et flot billede, men derimod at lære om økosystemet at kende, passe på naturen og hjælpe med at løverne har det godt,« fortæller Mikkel Legarth og uddyber:

»Det har været en helt fantastisk og unikt oplevelse at være så tæt på så magtfuld et dyr. Når de brøler om natten, så forstår man hvorfor de kaldes dyrenes konge, og det er utrolig givtigt at få lov til at finde en løsning, der giver plads til både dyrene, men også farmerne,« fortæller Mikkel Legarth

Foto: Fabian Gieske
Vis mere

Mikkel Legarth er fra Charlottenlund nord for København. Han startede med at tage sig af de vilde dyr i 2008, hvor han var frivillig i en naturpark i Afrika. Her mødte han sin tyske kompagnon Valentin Gruener, og de to har siden dag arbejdet for at passe på løverne og den vilde natur i Botswana.

Du kan læse mere om Modisa Wildlife Projektet på projektets hjemmeside og på facebook her.

Foto: Fabian Gieske
Vis mere