Skal man vælge kablet netværk eller et trådløst netværk? Langt de fleste af os er fint tjent med et trådløst netværk, så længe routeren er hurtig, stabil og ikke mindst giver god sikkerhed. Men hvilke fungerer bedst?

Datatid tester her en lille håndfuld af slagsen. Det er nok de færreste af os, der orker at have et langt kabel slæbende efter os, når den bærbare skal med i haven eller i et andet rum. Det trådløse netværk er svært at undvære – og du kan jo lave en både-og-løsning, hvor du har kablet netværk eller en HomePlug-løsning til de enheder, hvor der kræves meget høj hastighed. Det kan være til din mediaserver eller spillekonsol.

Uanset hvilken type netværk du vælger, skal du huske at have firewalls og antivirus slået til på computeren. Benytter du trådløst netværk, skal du huske at bruge WPA2-standarden, som er den nyeste og bedste lige nu.

Husk også at bruge et password, som ikke er lige til at finde ud af for en hacker. Et efternavn eller 1234 går altså ikke længere! Ellers er det bare at klø på og få netværket op at køre. Datatid har testet en række forskellige løsninger – dog flest trådløse routere, da det er den løsning, de fleste af os trods alt ønsker.

Men der er også et par andre bud, som du måske kunne få behov for i hjemmet – eller virksomheden for den sags skyld.

Med B.T. Plus får du:¨

-Test af netværk (Apple Airport Express, D-Link DIR-652, 3Com HPV110 ADSL router, Sandberg Micro WiFi USB Dongle, D-Link DHP-343).

-Har vi brug for kablet netværk?

-Forøg rækkevidden på din router

Sandheden om netværk

Tag routeren med i lommen

Det digitale hjem

Gem dine filer på netværket

Slip dine film, musik og fotos fri


Kablet netværk. Er det ikke bare yt? Og hvorfor skulle man overhovedet spekulere i at have sådant? der faktisk fordele, selvom de fleste os er godt kørende med et trådløst af slagsen.

Kablet netværk lyder gammeldags. Bevares vi har jo alle et kabel ind i huset fra vores leverandør til en eller anden form for modem eller kombineret modem/ trådløs router.

Vi får nærmest den trådløse router i nakken, eller vi kan købe en – endog meget avanceret – af slagsen for under 1.000 kroner, som du kan læse om i testen på de næste sider.

Kablet netværk har fordele

Vi kan hurtigt blive enige om, at langt de fleste af os er fint tjent med et trådløst netværk, så længe routeren er hurtig, stabil og ikke mindst giver god sikkerhed. Men der kan faktisk være fordele i at vælge et kablet netværk.

Du kommer hurtigere på netværket – i langt de fleste tilfælde i hvert fald. Så snart computeren er tændt, er den også på netværket. Her kan nogle trådløse typer lige bruge et par sekunder. Det lyder ikke af den store forskel, men i nogle situationer kan det være afgørende, især hvis du er af/på netværket mange gange dagligt.

Derforuden er et kablet netværk en god idé, hvis du meget ofte har behov for at sende eller modtage store filer. Ulempen er, at du skal have et fysisk kabel fra computeren til din router eller modem, og det betyder naturligvis, at du ikke har mobiliteten som med et trådløst netværk. Men har du en stationær computer, er det måske ikke et problem.

Er I flere brugere – især i virksomheder – har det kablede netværk også den fordel, at I som regel kan være flere på nettet på samme tid, uden at det går væsentligt ud over hastigheden. Her har de trådløse ofte nogle begrænsninger.

Men igen, i det private har det ikke den store betydning med mindre, der er tale om en virkelig stor familie.

Øget sikkerhed med kabel

En anden fordel ved det kablede netværk er sikkerheden. For selvom der er endog rigtig god sikkerhed indbygget i et moderne trådløst netværk, så kan det alt andet lige ikke slå et kabel.

Det siger sig selv, for når dit netværk er luftbåret, kan alle i teorien få adgang. Det kan de dygtige hackere også via et kablet netværk – men det indskrænker dog mulighederne lidt. Nu er det ikke ment sådan, at vi alle skal gå med livrem og seler og skifte vores trådløse net ud til et kablet af slagsen.

Men har du meget følsomme oplysninger eller brug for ekstra høj hastighed kan det altså være værd at overveje. Nogle firmaer tillader da heller ikke, at hjemarbejdspladser kører trådløst, og de kræver som regel også en speciel opkobling, som de mener, er mere sikker. Men altså – kablet er værd at overveje.

De fleste af os almindelige brugere kan sagtens bruge et trådløst netværk uden at gå alvorligt på kompromis med hverken sikkerhed eller hastighed.

Vælg selv din router

Skal der vælges trådløst netværk i stedet for kabel, findes der mange typer.

Strengt taget kan du nøjes med en router med indbygget modem, som er godkendt – eller kan sættes op til det, som din udbyder kræver. Det er ikke altid lige let at få en tilfældig type til at virke med den udbyder, du vælger.

Men det kan som regel lade sig gøre – næsten uanset hvad supportafdelingen siger. Men en udbyder vil jo gerne sælge dig en router. Det tjener de penge på, og selvom den kan fungere godt, så er det jo ikke sikkert, at den lige opfylder dine krav til hastighed, sikkerhed eller kvalitet.

Så sørg for at få et abonnement med frihed til at vælge – så du selv kan vælge hvilken type netværk, og hvilket udstyr du skal have i dit hjem. For bruger du dit interne netværk i hjemmet til andet end at surfe på nettet, skal du ofte bruge høj hastighed.

Den hastighed, der er imellem routeren og din computer eller mediaserver, skal være så høj som muligt, når der for eksempel skal overføres video i HD-opløsning fra en netværks harddisk (NAS) eller lignende.

Den hastighed har intet med hastigheden på din internetforbindelse at gøre. Den er måske 2 eller 10 Mbit, og her kan selv en billig router være med. Men skal du streame internt i hjemmet, bruger du også dentrådløse router, og her kræves langt højere hastigheder. Og det stiller krav til routeren.

Det samme gælder, hvis I er en storfamilie og skal være mange på samme router på samme tid. Nogle routere kan klare mange brugere på samme tid, uden at det går væsentligt ud over hastigheden, mens andre bruger mange kræfter på det – og det vil alt andet lige gå ud over hastigheden.

Det skyldes blandt andet, at al data sendes som små pakker, der skal pakkes op, når de modtages, og det kræver alt andet lige noget power af routeren.

Forskellige typer netværk

Et trådløst netværk er ikke nødvendigvis ”bare” en trådløs router. Det kan være mange forskellige enheder – for eksempel med eller uden modem. Vælger du ikke en router, kan du som sagt vælge kabel eller en løsning, hvor der sendes data gennem stikkontakten.

Strøm via lysnettet kaldes for HomePlug-adaptere, og de kan sende signaler gennem dine strømkabler meget hurtigt, og uden at du behøver tænke på antenner eller passwords. Det er blot at sætte en enhed i stikkontakten, dér hvor du har dit internet, og én hvor du har en computer.

Computeren sættes til HomePlugadapteren, og du er kørende. De to enheder finder automatisk hinanden, og rækkevidden er lige så stor som det lysnet du har i huset eller lejligheden. Hastigheden er i teorien altid hurtig, uanset hvor i huset du sidder.

Vi har tidligere prøvet HomePlugs, og konklusionen har været, at de er meget lette at have med at gøre, og de er ekstremt hurtige. Dertil kan du også bruge flere HomePlugs i samme hus. Så du kan købe flere til og have udtag flere steder i huste.

Rigtig god løsning, hvis du for eksempel skal sende video fra en NASserver til dit tv. Desuden kan du sagtens have en trådløs router på samtidig med HomePlug-adapterne, så du kan lave en kombination, som passer perfekt i dit hjem.

Som sagt fungerer HomePlugs godt i praksis. Der er dog situationer, hvor det kører mindre godt. Bor du i en ældre ejendom, kan du risikere, at de to HomePlugs har svært ved at finde hinanden eller holde en høj, konstant forbindelse.

Har du for eksempel mange faser i huset, giver det ofte problemer. Heldigvis har de fleste én fase til lys – de andre er til køkken, vaskemaskine eller lignende. Men i større huse, hvor der er flere faser til lys, kan der altså opstå problemer med forbindelsen.

I ældre ejendomme med et lysnet med gamle stofkabler og lignende kan der også være problemer. Men i langt de fleste almindelige boliger vil HomePlugs fungere godt. De er en prisoverkommelig løsning på et hurtigt netværk – måske som supplement til det trådløse.

Hvad skal jeg så vælge?

Det hurtige svar er: En god trådløs router. De nye har høj sikkerhed, høj hastighed og god kvalitet. Men HomePlugs er som sagt en rigtig god løsning for nogle og et godt supplement i mange sammenhæng.

Men spørgsmålet var, om vi overhovedet har brug for et almindeligt kablet netværk? Svaret er, at har du brug for en meget høj og sikker forbindelse, er det løsningen. Har du kort vej fra computeren til dit modem, og er det let at trække kablet, er det absolut værd at prøve. Men de fleste af os vil være fint kørende med et ganske almindeligt trådløst netværk.

Sandheden om netværket

Tag routeren med i lommen 

Det digitale hjem

Gem dine filer på netværket

Slip dine film, musik og fotos fri