Der er et hav af grafikkort på markedet med forskellige priser, hastighed og kvalitet. Så hvad skal du vælge, hvis du vil have det hurtigste grafikkort til at sikre det bedste billede på din computer?

Alt om Data har testet otte af de hurtigste grafikkort fra Nvidia og AMD.

Med Plus får du:

- Test af otte grafikkort: Pny GeForce GTX550Ti, Asus EAH6850 DC/2DIS/1GD5, MSI N560GTX-Ti hawk, His 6870 IceQ X Turbo X, Point of View GTX570 Beast, Asus EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5, Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 og MSI R6970 Lightning

- Sammenligninger af ydelse, features og pris.

Læs flere artikler fra Alt om Data:

Guide: Forstå grafikkort

Hdmi vs. Displayport

Verdens hurtigste grafikkort

3D på computeren - hvad er perspektivet?

Den ultimative opgradering

Hvis du vil vide, hvor du får mest grafikydelse for pengene, så læs lystigt videre. Vi tager pulsen på flere prissegmenter hos både Nvidia og AMD

Denne test er lidt atypisk ved, at vi ikke kaster os over et specifikt prissegment eller en bestemt hardwarekarakteristik. I stedet er det valgt, at der skal kigges på de fire hurtigste grafikkort fra henholdsvis Nvidia og AMD.

Vi har med vilje udeladt de to vildeste repræsentanter fra hver lejr. Nemlig de to grafikkort, der hver er udstyret med to gpu’er på grafikkortet. Ikke fordi de er uinteressante, men det er voldsomt dyre grafikkort, der sluger strøm uden lige og stiller de seriøse krav til resten af computerens hardware. Med andre ord udprægede nicheprodukter.

Testpositionering

Som tidligere nævnt kigger vi på de fire hurtigste enkelt-gpu-grafikkort fra begge grafiklejre.

Det bliver med deltagelse af GeForce GTX550Ti-, GXT560Ti-, GTX570- og GTX580- grafikkort fra Nvidias side. AMD deltager i form af et Radeon HD6850-, HD6870-, HD6950- samt et HD6970-grafikkort.

Kortene vil blive testet i et slags parløb to og to, et Nvidia-grafikkort mod et tilsvarende positioneret AMD-grafikkort. Det kan være svært at positionere to grafikkort fra henholdsvis Nvidia og AMD i fire grupperinger, så alt falder i hak.

Virkeligheden er mere speget end som så. Det kan være, at enkelte kort burde sammenlignes med et fra et andet niveau, end de bliver her i testen. Men de fire stærkeste respektive grafikkort er positioneret over for hinanden så retfærdigt som muligt.

Flydende grænser

Markedet for grafikkort er forvirrende. Mener man noget andet, er man enten klarsynet eller burde måske komme lidt oftere væk hjemmefra. Grafikkort introduceres i en lind strøm, generationsskiftene kommer hyppigt, og ofte overlapper de forskellige generationer hinanden tidsmæssigt.

Der er et hav af forskellige grafikkort, der igen baserer på mange forskellige grafikprocessorer. Her i testen fokuseres der på blot otte forskellige gpu’er, der anvendes i alt fra middelklasse- til high end-kortene.

Selv på den baggrund kan det samlede billede være noget mudret. Hver gpu har fra fabrikkens side referenceegenskaber, der beskriver, hvad der netop kendetegner den pågældende gpu. Det inkluderer fastsættelse af standardhastigheder for grafikkerne, shadere samt hukommelse. Ofte sender grafikkortsproducenterne dog grafikkort på markedet, der er præoverclockede fra fabrikkens side.

Det er spændende, men gør direkte sammenligninger sværere. Det blev snart klart, at producenternes produktpolitik gjorde det nødvendigt at se bort fra, om de pågældende grafikkort var standardclockede eller ej.

Det blev desværre også nødvendigt at indskrænke udvalget af producenter blandt testdeltagerne. Ikke alle kunne levere testeksemplarer rettidigt. Selvom testen selvfølgelig omhandler specifikke grafikkort, er meningen snarere at anskueliggøre, hvorledes grafikkort baseret på forskellige gpu’er klarer sig ydelsesmæssigt i forhold til hinanden.

Sådan testede vi

Alle grafikkortene i testen er DirectX 11-grafikkort, så ydelsen under denne api har vejet tungt. Testen blev afviklet på en åben platform bestående af en Intel Core i7-2600K firekernet processor på 3,4GHz, 4GB ddr3- ram og et Asus-bundkort.

Til Nvidia-grafikkortene anvendtes GeForce 270.61-driverne, til AMD-grafikkortene anvendtes Catalyst suite 11.5. Benchmarks blev afviklet to gange. Gennemsnittet af de to resultater blev noteret. De fleste test blev såvel foretaget ved 1.680×1.050-pixels skærmopløsning og 1.920×1.080 pixels eller alternativt 1.920×1.200 pixels.

Der blev desuden ændret på kvalitetsindstillingerne, så følgerne for ydelsen på de respektive grafikkort blev tydeliggjort. Meningen har været at føle sig frem til de enkelte korts styrker og svagheder.

Da testen foregik parvis op gennem feltet, har det ikke været meningen at sammenligne top og bund, men snarere vurdere, hvorledes de to producenters bud på fire kategorier stod sig i den direkte konkurrence.

I testen blev støjniveauet noteret. Der blev foretaget målinger på, hvor varme de generelt blev under belastning uden at presse kortene ekstremt. De forskellige features, grafikkortene tilbød, blev også taget med i betragtning. Det går fra tilslutningsmuligheder, medfølgende udstyr over kortenes teknologiske formåen.

Billedkvaliteten var selvfølgelig vigtig, men det ville have krævet en mere tilbundsgående fokusering på den del, hvis der skulle opdages tydelige forskelle. Grafikdriverne blev sat til kvalitet for teksturkvaliteten, ellers blev kvalitetsindstillingerne udført inde i de respektive programmer.

Systemets samlede maksimale energiforbrug med de enkelte grafikkort monteret blev målt under gennemløb af en krævende spil-benchmark.

Konklusion

Trods at testen omhandler grafikkort fra forskellige pris- og især markedssegmenter, der ikke er direkte sammenlignelige, har vi været nødt til at kåre en vinder og et bedste køb blandt grafikkortene.

Da kortene sammenlignes to og to i fire tempi på grafikkortsskalaen, vil dette blive suppleret med vurderinger af, hvilket af de to kort der må siges at klare sammenligningen mest fordelagtigt.

Man skal ikke lade sig snyde af, at de kraftige kort scorer mange point. Det er grundet i, at ydelsen vægtes så højt. De billige kort kan sagtens være en bedre handel. For at starte med testvinderen så blev det måske lidt overraskende MSI R6970 Lightning. Det er ikke testens absolut hurtigste grafikkort. Men det scorer nøjagtig samme point inden afrunding som Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5, men er en del billigere.

Begge kort har fremragende kølerløsninger og gode features. R6970 scorer både samlet og i features på, at kølerløsningen kun er en to-slots-løsning.

Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 er testens kraftigste kort, men tre slots er meget at lægge beslag på. Kortet får ikke desto mindre en ”Anbefaler”.

De næste to logiske kort ned ad rangstigen er begge fremragende omend måske ikke altid praktiske. Asus EAH6950 DC11/2DI4S/2GD5 af samme årsag som førnævnte ENGTX580: Køleren fylder voldsomt. Det er dog overclokingsvenligt og relativt prisfornuftigt.

Point of View GTX570 Beast er det ypperste af det ypperste: et GTX570-kort med GTX580-ydelse. Det er til gengæld meget dyrt og kræver god udluftning i kabinettet. Blandt de to kort er det et spørgsmål om penge og rå ydelse selvfølgelig.

Asus EAH6950 DC11/2DI4S/2GD5 er bedst til prisen, og det kan overclockes. Point of View yder til gengæld som bare pokker og larmer overraskende heller ikke ret meget. Fordelen ved GXT570 Beast er, at man ved, at overclockingen virker, og at materialerne er nøje udvalgt.

Måske ikke det fornuftigste kort, men Beast scorer en ”Anbefaler”. MSI N560GTX-Ti hawk og His 6870 IceQ X Turbo X er nok de mest interessante kort for de fleste computerspillere. De er hurtige, men til at betale, og samler man to af dem i computeren, så er ydelsen fænomenal, især for N560 hawk. Dette grafikkort er en lille perle. Det yder godt, er kompakt og er nødt til at få en anbefaling.

His 6870 IceQ X Turbo X er en smule langsommere, men billigere, har gode features, herunder talrige tilslutningsmuligheder og et yderst fornuftigt energiforbrug. Det vinder derfor prædikatet ”Bedste køb”. Pny GeForce GTX550Ti og Asus EAH6850 DC/2DIS/1GD5 er begge grafikkort, der vil kunne tilfredsstille mange.

Er man ikke til forkromede førstepersonsskydespil i høj billedkvalitet, vil disse kort være tilstrækkelige. Begge er fine. Asus EAH6850 DC/2DIS/1GD5 er dog en del hurtigere og med bedre tilbehør, så det vil nok være at foretrække.



 

Læs flere artikler fra Alt om Data:

Guide: Forstå grafikkort

Hdmi vs. Displayport

Verdens hurtigste grafikkort

3D på computeren - hvad er perspektivet?

Den ultimative opgradering