____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Du har brug for et særligt hårdført kamera, hvis du i ferien skal ud og klatre på bjergvægge, sejle i havkajak eller på cykelferie ud i det blå.

De ekstra robuste kameraer kan nemlig overleve, selvom du taber det på en klippesten eller ned i et stort vandløb.

T3 har testet fire power-kameraer fra Canon, Olympus, Pentax og Panasonic.

Med B.T. Plus får du:

- Test af Canon Ixus 115HS/WP-DC31OL, Pentax Optio WG-1, Panasonic Lumix FT3 og Olympus TG-810.

Her finder du flere artikler fra T3:

Test: En på zoomen

Lommevenlig videokamera

Optag dine egne 3D-videoer

Test: Borte med blitzen

Endnu et pletskud fra Canon




En Landrover signalerer robusthed, men kører mildt sagt dårligt, og skal du have et tough, hardcore, robust, all-weather kamera, skal det helst også kunne tage gode billeder.

Tough er et navn, som Olympus bruger til deres kameraer, der kan klare lidt mere end de fleste, men mange producenter har et eller flere modeller, som er rene jægersoldater sammenlignet med de strømlinede modeller, vi normalt har med på ferien.

Nu er er det ikke, fordi et ganske almindeligt digitalt kamera – både digital spejlrefleks og kompakt-typerne ikke kan tåle lidt vand eller lidt knubs og stød, men de ægte tough modeller er lavet af et særligt stof og nogle, som producenterne lover, kan holde til, at du taber det i poolen, på gulvet eller i det hele taget bare udsætter det for en hård behandling.

Målbar toughfaktor

For hvor et almindeligt digitalt kamera kan kaldes for vandtæt, så mener man faktisk at det godt kan tåle en lille regnbye, uden at det går i stykker. Når man taler om ægte tough-kameraer, er der sat tal på.

IPX7 hedder standarden, når det kan tåle en regnbyge, IPX8, når det er ægte tough. Det kan være, at det er vandtæt til 10 meter, tåler fald fra 2 meter eller tryk på 100 kilo – hvis du nu skulle få lyst til at trampe på det, fordi det ikke stillede skarpt, da du ville have det.

Det kan jo ske for enhver, ikke? Der er forskel på, hvor meget tough-kameraerne kan klare, og udsætter du det for en meget hård behandling, kan det være svært at bevise, at du har gjort det inden for de værdier, som producenten lover.

Det er lidt svært at bevise, at man kun tabte det fra en halv meter, hvis kameraet er totalt smadret. Så regn ikke med at få det erstattet, hvis der sker noget.

Men at flere af dem rent faktisk kan tåle lidt af hvert, har vi på T3 erfaret mange gange i vores test. Vi har for eksempel prøvet en model fra Olympus i Grønland. Her blev det sænket ned i en frosset sø, i et hul, der ellers var lavet til at fiske i. Kameraet blev sat til at filme, mens vi lod det glide ned i det iskolde vand. Optagelserne blev ikke gode, men kameraet overlevede uden problemer.

 

Lad dig ikke begrænse

Bare fordi der står ”tough” på et kamera, skal du ikke lade dig begrænse. Vælg et, der kan filme – og helst i HD-opløsning – har alle de motivprogrammer med mere, som du også får i et almindeligt digitalt kamera og så videre.

Du skal dog ikke forvente at få lige så høj zoom i alle modeller – eller helt så høj billedkvalitet.

Problemet er, at når kameraet skal kunne tåle så meget, skal det pakkes godt ind. Og især objektivet er svært at pakke forsvarligt ind – derfor er der ofte tale om små objektiver, der sidder plant med fronten.

De skydes altså ikke ud, når du tænder for kameraet. Det betyder alt andet lige mindre objektiver, ringere lysfølsomhed og ofte også mindre zoom. Men det er bogstaveligt talt prisen for at få et kamera, du kan behandle ekstremt dårligt og stadig få flotte billeder i kassen!

Her finder du flere artikler fra T3:

Test: En på zoomen

Lommevenlig videokamera

Optag dine egne 3D-videoer

Test: Borte med blitzen

Endnu et pletskud fra Canon