Er bilen pakket, hunden sendt på pension og huset lukket af?

Godt – men har du også husket al elektronikken, der skal sørge for, du kommer godt på ferie – og en lang en af slagsen – uden gadget-abstinenser?

Datatid har plukket en række enheder, du bør overveje at anskaffe, inden ferien rammer dig.

Med Plus får du test af:

Kameraer: Olympus E-P2, Canon PowerShot G12, Nikon S8100

GPS'er: TomTom Go Live 1005, Garmin Approach G3, Garmin Forerunner 410 HR

Headset: Jabra Stone, Plantronics Voyager PRO UC V2

Bærbar DVD-afspiller: Sony FX 750, Tumble Player

Spillekonsol: Nintendo 3DS

Medietablet: Creative Ziio

E-reader: Sony PRS-650 Reader Touch Edition

Høretelefoner: Bose Quiet Comfort 15, Edifier CoolWare Bud 285, Plantronics Backbeat 116, Edifier Music 800, Creative WP-300

Læs flere artikler fra Datatid her:

Linksene åbner i et nyt vindue.

Find vej med mobilen

Kan den billige tablet slå den dyre?

Gps på afveje

Skyd billeder i 3D

Behageligt headset med god lyd



Når vi skal på ferie, er der masser af elektronik, vi gerne vil have med. Både som underholdning og også som livsnerve hjem til. Har du husket det hele? Ellers kan du nå det, inden ferien rammer dig.

Sommeren står for døren, inden du når at opdage det, og ofte står valget mellem, om man skal hive stikket helt ud eller være online med alle sine gadgets, sit elektroniske legetøj osv.

Nogle af os har måske behov for at kunne få mails eller have kontakt med firmaet, selvom resten af familien protesterer. Den del omhandler mest smartphonen og notebooken, og om du vil tage dem med eller ej, kan du bedst selv afgøre.

Men tager du fat på problemstillingen nu, kan du til gengæld nå at overveje dine behov nøje, og du kan måske også nå at finde løsningen, der dækker dine behov, til den rigtige pris. Men ud over de almindelige arbejdsredskaber er der masser af andre elektroniske enheder, som kan gøre sommerferien lettere, bedre og ikke mindst sjovere.

Disse muligheder er der mange af, og nogle vil vi komme ind på her – en håndfuld af de bedste har vi til test på de næste sider.


Underholdning

Underholdningen på vej til ferien, hvis den f.eks. foregår i bil, kan du læse om andetsteds i dette nummer af Datatid. Helt oplagt er video på bagsædet. Her kan du jo også bruge din bærbare computer. Enten ved hjælp af optisk drev eller ved hjælp af film, du på en eller anden måde har overført til harddisken og afspiller direkte derfra.

Den mulighed er der også på ferien for at redde dagen, hvis det står ned i stænger i længere tid. Der findes også masser af gode løsninger for at kunne modtage tv på computeren.

En af de bedste er Elgato EyeTV, som blot er en lille USB-enhed, du tilslutter din computer. Her kan du så tilslutte en antenne – helst en større type end den, der medfølger. Har du campingvogn, vil du kunne sætte stikket fra dennes antenne direkte til Elgato EyeTV (eller lignende typer) og fangealle de digi-tale tv-stationer, der er i nærheden. Og dem kan der være mange af – det digitale sendenet giver langt flere og langt bedre kvalitet fra de fleste stationer.

Flere prorammer, der lader dig modtage tv på din pc, kan også optage. Elgato EyeTV kan f.eks. gøre det under Windows 7 helt automatisk. Så er Tour de France hjemme, også selvom du sidder på en campingplads i det nordlige Sverige!


Langtur med indbygget komfort

Andre enheder er ren komfort på turen. Her tænker vi ikke så meget på en oppustelig nakkepude til flyveturen, men måske at huske at få dine egne hovedtelefoner med. Enten til musik på den lange flyvetur eller for at få ordentlig lyd til de film, du ofte kan se på længere flyveture.

Husk at købe en adapter, som sørger for, at du kan bruge dit minijackstik sammen med det i flysædet. Den fås i lufthavnen eller hos din lokale elektronikpusher.

Når du vælger hovedtelefoner, så bør du enten vælge de såkaldte proptyper, som sidder godt til inde i øret – derved får du bedst lyd, ikke mindst i bassen, og også mindre støj udefra – eller hovedtelefoner med antistøj-mulighed – de benytter et princip, hvor en mikrofon opfanger lyde/larm udefra og sender dem ind i dit øre sammen med musikken, blot i modfase.

Sendes den samme lyd ind i øret i modfase (groft sagt, omvendt), ophæves lyden teoretisk set, og der vil være stilhed. Det kan ikke gøres 100 %, men de bedste på markedet, som dem vi tester på de næste sider, fungerer i praksis fantastisk godt. Næste step er bluetooth-headset, som især er gode til den lange biltur.

Vil du have mest muligt privatliv, er en øresnegl løsningen, og her er det igen vigtigt at finde nogle, som sidder godt, og gerne et sæt, som har støjdæmpning. Det virker som førnævnte, hvor støjen udefra sendes tilbage i modfase.

Princippet hjælper ikke så meget mod stemmer, der jo varierer konstant. Men til at fjerne motorstøj, dækstøj eller lignende, er det fantastisk godt.

Vi afprøver et af de nyeste og bedresæt på markedet på de næste sider.


Undværlig pc-power

Om den bærbare skal med på ferien, er som sagt et spørgsmål, du må overveje – eventuelt i samråd med familien. Det er jo trods alt vigtigt at få slappet helt af. Men skal den bærbare med som arbejdsredskab, er det en god ide at få én med, der ikke fylder meget og har ekstra lang batterilevetid.

Resultatet af dette er naturligvis en lille netbook. Kan du klare dig med den (trods alt) begrænsede computerkraft, en sådan har, ja, så er den rigtig god, når der skal tjekkes arbejdsmail eller lignende.

Og så kan den jo også bruges til at finde lokale specialiteter, steder at besøge eller noget så banalt som at se, hvordan vejret bliver i morgen! Igen skal du huske at have adapter med til det land, du skal besøge.

Heldigvis klarer de fleste netladere – både til bærbare og smartphones – fra 110 til 240 volt og både 50 og 60 Hz. I praksis hvad du finder overalt i verden, hvor du kan finde en stikkontakt!


Tavle-pc og smartphone

Et alternativ til den bærbare computer er tavle-pc’en, som Apples iPad eller Samsungs Galaxy, som vi testede i sidste nummer af Datatid. Disse har ikke helt samme power som en netbook, men til at tjekke mail, surfe på nettet osv. er de et fantastisk alternativ.

Er denne for stor, jamen, så er din smartphone jo faktisk en tavle-pc i miniformat. De bruger ofte samme operativsystem, og kan du leve med den mindre skærm, kan du jo sagtens benytte denne i stedet.

Du kan ikke se film og andet i samme størrelse, men drejer det sig blot om at tjekke den lokale vejrudsigt, er en smartphone et godt alternativ. Husk dog at slå dataroaming fra, og brug den kun, når du har adgang til et trådløst WiFi-netværk. Ellers kan det blive en yderst bekostelig affære, også selvom priserne på dataroaming skulle være på vej ned fra de horrible priser, teleselskaberne har taget de senere år.


Digitalkamera med format

Kameraet er et af de få redskaber, de fleste af os ikke vil undvære på ferien. Men det større, digitale spejlrefleks- lader de fleste af os blive hjemme. Godt nok er mange af dem blevet rimeligt kompakte, men medmindre du er entusiast, kan du efterhånden få mange kameraer, som klarer de flestes behov.

Især mellemklassen – det lidt større kompaktkamera – fås i dag med gode CCD’er og objektiver, som giver meget høj kvalitet. Ikke på niveau med et godt DSLR, men tæt på. De fleste kan jo også køre i det såkaldte RAW-format, så du har en masse justeringsmuligheder, når du kommer hjem.

På de næste sider har vi plukket et par af de mest oplagte til ferien, hvor du får høj kvalitet, og ikke mindst den komfort, et mindre kamera giver. Når du vælger, skal du se efter, om det er let at betjene, ligger godt i hånden og ikke mindst, om billedkvaliteten – også under ringe lysforhold – er god nok til dine krav.

Det betyder mindre med opløsningen, de 10 megapixel eller mere, de fleste kameraer har i dag, i praksis er mere end rigeligt.

Husk alt det ekstra

Endelig er det en god ide at have et adaptersæt med, så du altid har strøm.

Husk dine opladere og måske også din kortlæser, hvis du ikke kan overføre billederne direkte fra dit digitalkamera til din notebook eller tavle-pc. Overfører du dem, kan du jo dels se dem på en større skærm og dels få en ekstra backup, hvis hukommelseskortet skulle gå i stykker.

Der er naturligvis masser af andre enheder, du kan tage med påde næste sider, som du kan bruge som inspiration til, hvad du måske skal have med.

God ferie!

Læs flere artikler fra Datatid her:

Linksene åbner i et nyt vindue.

Find vej med mobilen

Kan den billige tablet slå den dyre?

Gps på afveje

Skyd billeder i 3D

Behageligt headset med god lyd