Softshell jakken er det aktive outdoor-menneskes bedste ven. Den åndbare, fleksible og behagelige jakke, som ofte kombinerer vandtæt med fleece – uden at være nogle af delene.

Outdoor-magasinet LUKSUS har testet 22 af slagsen. Se her, hvilken der passer dig.

Med B.T. Plus får du:

- Test af 22 softshell-jakker. Både herre- og damemodeller indgår i testen

- I testen er der især lagt vægt på fire områder: 1) Vindtæthed, vandafvisende egenskaber, åndbarhed og ventilation, 2) vægt, 3) fit og 4) tekniske og praktiske løsninger.

Følgende modeller er testet: 

66north Vatnajökull Softshell, Arc'teryx Venta Jacket*, Bergans Microlight, Bergans Kjerag Jacket, Fjällräven Siebe, GoLite Wind River Softshell*, Lowe Alpine Multi Pitch*, Patagonia Guide Hoody*, Peak Performance Black Light Softshell Jacket*, Salomon Velocity*, The North Face Kishtwar, The North Face Cipher Hybrid Jacket (2011), Tierra Ace softshell jakke*, Yeti Mental, Yeti Horizon.

*Er testet både i en herre- og en damemodel.


I dagens outdoor-verden er jakker med prædikatet ’softshell’ mere udefinerbare end nogensinde.

Begrebet som engang kunne koges ned til en produktgruppe omfattende elastiske, åndbare, men ikke vejrbestandige jakker – er i dag en bred vifte af produkter lavet af en lang række materialetyper, som hver for sig fungerer til forskellige behov på vidt forskellige måder.

Softshell vs. hardshell


Softshell jakken blev oprindeligt udviklet som en reaktion på, at de traditionelle ’hardshell’ jakker ikke var optimale under alle forhold. Gore-Tex, eVent og andre skaljakker var , og er, stadig et hit på grund af de uovertrufne vandafvisende egenskaber kombineret med evnen til at lade fugt slippe ud af skallen. Udfordringen er, at skaljakkerne ofte kommer til kort i situationer, hvor man gerne vil have en endnu bedre åndbarhed, samt mulighed for større bevægelighed ved højere aktivitetsniveau - selv i våde, kolde og vinterlige forhold.

Ofte har man slet ikke behov for en så ekstrem vandafvisning, som hardshell jakken tilbyder, men derimod har man brug for et lidt mindre vandafvisende materiale. Et materiale, som stadig holder det meste af fugten ude fra såvel regn som sne, men som ånder væsentlig bedre.

Med andre ord: Øser det ned, eller skal du på tur et sted, som er kendt for notorisk regnvejr, så er hardshell jakken stadig at foretrække.

I forhold til en hardshell er en softshell:

• Mindre vandtæt, men holder alligevel fugten ude ved let regn eller en dag i sneen.
• Mindre vindtæt, men blokerer stadig omkring 90 procent af vinden.
• Op til tre gange mere åndbar end en hardshell.
• Langt mere elastisk.
• Væsentlig mere behageligt i alle - undtagen de mest ekstreme – forhold.
• Utallige klasser bedre ved fysisk aktivitet.

Forvirringen opstår, fordi der er store forskelle på de materialer, som bliver kaldt for softshell. Nogle
er tykke, nogle er meget tynde, nogle har godt stræk, nogle ånder bedre end andre, nogle er komplet vindtætte, mens andre er mindre vindresistente. Kort sagt, du bliver nødt til at sætte dig ind i det enkelte produkt, før du ved, hvad du har at gøre med. I butikken og i den daglige brug lægger du måske ikke mærke til forskellene, men det gør du, når jakken presses under aktivt brug. I de situationer gør materialevalget - og især pasform og de små detaljer som placering af lommer, designet på hætten osv. - om noget en forskel.

Vær især OBS på...

God pasform er vigtigt med en jakke til brug under outdooraktiviteter, da disse ofte kræver god bevægelighed og plads til armbevægelser. Skal du bruge jakken med en klatresele, bør du vælge en kortere model. I andre situationer vil de fleste have gavn af en model, som er lidt længere - eller med et længere rygstykke - så jakken yder en bedre beskyttelse mod vind og vejr.

Overvej, hvilke aktiviteter du bruger jakken mest til, og vurder om jakkens lommer passer til dit behov. Hætten, hvis jakken har en, bør dække hovedet godt. Selv på siderne skal den følge hovedets bevægelser, have gode indstillingsmuligheder og så kan vi her på LUKSUS godt lide, at hætten har en skærm. Halsen skal dækkes godt, så du får god beskyttelse mod vinden. Lynlåsene skal køre gnidningsfrit. De bør også have en ordentlig stormflap på inder- eller ydersiden, og gerne være vind- og vandafvisende. Vaskeanvisning bør som minimum være ved 40 graders maskinvask, da vi mener, dette er et minimum til beklædning, der bruges til at svede i.

Vægt og pakke-volumen er vigtig, hvis jakken skal pakkes ned i rygsækken på længere ture. Slutteligt bør du overveje, hvilke mulighed der er for at ventilere jakken via lommer og åbninger.