Test

Der er kemi i din tandpasta

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Hver femte tandpasta indeholder parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, viser ny test. 
Her kan du se et udpluk af tandpasta-testens resultater Klik på 'Se stort billede' for at gøre illustrationen større.

Hver femte tandpasta indeholder parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hver morgen og aften børster vi vores tænder rene med tandpasta. Men samtidig med at vi bekæmper snavs og caries, så risikerer vi at fylde vores mund med kemi. En stor test fra Informationscenter for Miljø & Sundhed viser, at hver femte tandpasta indeholder parabener, som mistænkes for at virke hormonforstyrrende. 

Informationscenter for Miljø & Sundhed har testet 57 tandpastaer og 11 af dem indeholdt en eller flere parabener.

- Til trods for at vi bruger tandpasta hver dag og flere gange om dagen, så er det nok det færreste, der tænker over, at der også kan være parabener i deres tandpasta - ligesom der kan være det i cremer og shampoo, siger Rikke Bille, der er test-koordinator og souschef i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Hun forklarer, at undersøgelser har vist, at køb af tandpasta ofte er en vanesag, og flere bare køber det produkt og den smag, som de er vokset op med.

Hormonforstyrrende stoffer kan være problematiske, fordi de mistænkes for at påvirke en lang række processer i vores kroppe.

Undgå parabener: Det kan du gøre

Hvis du ønsker at undgå parabener i tandpastaen, kan du:

- vælge et af de gode valg fra testene. 

- vælge en tandpasta, som er mærket med Svanen.

- se indholdsdeklarationen igennem og undgå at købe en tandpasta med parabener i.

- Undgå særligt konserveringsmidlerne propyl-, butyl-, isopropyl- og isobutylparabe til børn under tre år.

Se flere gode råd til tandpasta og kosmetik uden kemi på Forbrugerkemi.dk

- Selv i små koncentrationer kan stofferne give en stor effekt. Stoffer kan bl.a. påvirke drengefostre, så de har en forhøjet risiko for at få testikelkræft, dårlig sædkvalitet og for tidlig pubertet for både piger og drenge. Hormonforstyrrende stoffer er også mistænkt for at være en medvirkende årsag til fedme, siger Rikke Bille.

I foråret 2011 indførte Danmark et forbud mod brugen af fire parabener i kosmetiske produkter til børn under tre år, fordi de er mistænkt for at være hormonforstyrrende. To produkter i testen indeholder nogle af disse parabener.

Læs også: Det siger producenterne om tandpasta

- Det betyder, at de faktisk ikke egner sig til små børn, siger Rikke Bille. Begge produkter angiver dog også på emballagen, at de ikke er beregnet til børn under hhv. seks og tolv år. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på, at en tandpasta ikke altid egner sig til brug for hele familien.

Om testen

Testen er en såkaldt deklarationstest, hvor Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) har gennemgået samtlige indholdsstoffer, der er angivet i deklarationerne. Der er set på, om produkterne indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, andre allergifremkaldende stoffer, miljøbelastende stoffer eller mistænkte CMR-stoffer. Alle tandpasta indeholder parfumestoffer, hvilket er blevet accepteret af IMS, hvis stofferne ikke har andre effekter end ”kun” at være allergifremkaldende. Årsagen er, at der ikke findes tandpasta uden parfumestoffer.
Der er ikke foretaget en risikovurdering af hele produktet, men alene set på, hvilke effekter enkeltstofferne kan have. Alle tandpastaer i testen lever op til myndighedernes krav til indholdsstoffer og mærkning. Testen kan bruges som pejlemærke, hvis du gerne vil være forsigtig og undgå kemi, der mistænkes for at kunne skade dit helbred eller miljøet.
Alle producenterne og importørerne har fået forelagt testresultater af IMS. Der tages forbehold for, at priserne kan være ændret.

KLIK HER FOR AT SE ET UDVALG AF TESTRESULTATERNE

Se hele testen af alle 57 tandpastaer på Forbrugerkemi.dk

Relaterede

Det læser andre