Vil du have kontrol over belysningen med din smartphone? Så skal du investere i trådløse LED-pærer. Men læs lige med her, før du køber, for der er stor forskel på, hvordan de fungerer

Det smarte hjem er ikke længere så fjern en tanke. Du styrer sikkert allerede dit tv, din musik og måske også din el og din varme med mobilen, så faktisk er du allerede godt på vej derhen.

Men hvad er så næste skridt? Måske trådløs lyssætning?

Vi tager et kig på tre af de aktuelle muligheder.

Philips har været på banen længe. Hue-systemet var vel nok det første seriøse forsøg på at lave smarte, mobilstyrede pærer til hjemmet. Det har nærmest egenhændigt sat standarden for smartphonestyret lys og er klart det største system i dag.

De to øvrige testdeltagere er mindre spillere – den ene faktisk et lille dansk mærke, som har vovet sig ud i smart belysning. De byder hver på sin tilgang til intelligent lysstyring.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen og se testen af Philips Hue, Elgato Avea Bulb og Candela Smart ... måske du bliver inspireret til at gøre dit hjem og belysning 'smartere'

Læs også: Tyverisikring i din stuelampe - Smart madras afslører om din partner er utro - Billigere og mere brugervenligt 360-graders kamera - Vær barista på mobilen - Smart toilet gør toiletpapir overflødigt


Det smarte hjem er ikke længere så fjern en tanke. Du styrer sikkert allerede dit tv, din musik og måske også din el og din varme med mobilen, så faktisk er du allerede godt på vej derhen.

Men hvad er så næste skridt? Måske trådløs lyssætning?

Vi tager et kig på tre af de aktuelle muligheder.

Philips har været på banen længe. Hue-systemet var vel nok det første seriøse forsøg på at lave smarte, mobilstyrede pærer til hjemmet. Det har nærmest egenhændigt sat standarden for smartphonestyret lys og er klart det største system i dag.

De to øvrige testdeltagere er mindre spillere – den ene faktisk et lille dansk mærke, som har vovet sig ud i smart belysning. De byder hver på sin tilgang til intelligent lysstyring.

Hue-pærerne forbindes trådløst via hjemmets Wi-Fi-netværk. For at det kan lade sig gøre, skal der kobles et hub på netværket. Den fungerer som en slags basestation for alle pærer i hjemmet. Hub’et kan købes separat eller som del af en startpakke med et par pærer oveni.

Det betyder, at det er lidt dyrere at komme i gang med Hue end med de to øvrige testdeltagere, og det er også en anelse mere besværligt.

Installationen klares dog relativt nemt. Du henter Hue-appen, som selv sørger for at finde dit hub. Herefter får du kontakt til dine pærer.

Hos de to øvrige testdeltagere er der direkte kontakt til pærerne, så snart du har skruet dem i og hentet appen. De forbindes nemlig med Bluetooth og kræver intet hub for at få forbindelse med mobilen.

Wi-Fi eller Bluetooth?

Hvad der så er mest fordelagtigt i daglig brug – Wi-Fi eller Bluetooth – er faktisk ikke helt så let at svare på. For det afhænger af dit behov.

Wi-Fi vil som udgangspunkt give en mere stabil forbindelse og gøre det nemmere at skabe et system med mange pærer. Som udgangspunkt vil det derfor være den bedste løsning, når du opbygger et større system – eksempelvis et helt hjem med trådløse pærer. Det kræver dog, at du har et godt netværk. For det vil være frustrerende, hvis du lige pludselig ikke kan foretage en simpel handling som at tænde og slukke lyset, fordi der er knuder i netværket.

Wi-Fi har desuden den fordel, at du kan få forbindelse til systemet uden for hjemmets fire vægge. Overalt, hvor der er internet, kan du koble dig på pærerne og fjernstyre dem. Det kan jo være fint, hvis du har glemt at slukke lyset i kælderen eller bare godt kan lide at komme hjem til et oplyst hus.

Bluetooth giver dig ikke den mulighed. Så snart du er uden for signalets rækkevidde – hvilket er cirka 30 meter – så kan mobilen og pærerne ikke tale sammen.

Til gengæld kræves der ikke noget netværk som mellemled mellem mobil og pærer, og derfor er der heller ikke så mange faktorer, der kan forstyrre forbindelsen. Det betyder i visse tilfælde, at forbindelsen kan være mere stabil, og det betyder også, at du kan betjene pærerne i zoner, hvor der ikke er Wi-Fi-dækning.

Bluetooth er dog langtfra så stærk en forbindelse som Wi-Fi. Så snart du begynder at koble mange pærer på systemet, vil stabiliteten og rækkevidden dale. Du skal således ikke forvente at kunne køre et komplet setup i hjemmet med Bluetooth-pærer uden at løbe ind i problemer en gang imellem.

Rækkevidden oplevede vi ingen problemer med i en to-etagers bolig på cirka 120 kvadratmeter, men Elgato-pærerne mistede umotiveret forbindelsen et par gange.

Denne type pærer er derfor bedst, hvis der blot er tale om en enkelt eller måske nogle få lamper, du vil styre.

Sjusket betjening

Det er da umiddelbart også, hvad Elgato lægger op til med sin app, som godt nok tillader, at du slutter flere pærer til systemet, men som klart fungerer bedst, når der bare er tale om en enkelt.

Vil du skifte lyssætning på en pære, må du vælge de andre pærer fra først, hvis ikke også de skal skifte sammen med den. Endnu værre er det dog, at muligheden for at vælge pærer slet ikke er der, når du vil tænde og slukke lyset.

Hvis du vil slukke pærerne enkeltvis, må du gøre det på kontakten, og så er der jo ingen pointe i at have trådløse pærer.

Ellers er appen sådan set udmærket. Du får forskellige temaer med skiftende lys at vælge imellem – foruden ensfarvet lys i forskellige farver.

For hver type kan du justere styrke samt farve/livagtighed. Der er også mulighed for at sætte en alarm, så lyset tænder om morgenen, samtidig med at mobilen spiller fuglelyde eller musik fra dit bibliotek.

Avea tilbyder også en app til Apples Smartwatch, så du kan styre pærerne fra håndleddet, men den er ret begrænset i sine funktioner og kan kun finde ud af at skifte lys for alle pærer på én gang.

Candela minder om Avea i betjeningen. Appen er bare lige den tand mere ’intuitivt’ skruet sammen, så det bliver nemt og overskueligt at styre mere end en enkelt pære ad gangen.

Det hele er centreret om et hjul, hvor du vælger farve, lysstyrke og effekt. Ude i siden kan du så vælge, om indstillingerne skal gælde for alle pærer, en enkelt af dem eller en gruppe af pærer, som du selv opretter. Nemt og ligetil.

Udvalget af funktioner er dog begrænset, og der er ikke nogen app til Apple Watch.

Gennemført system

Sejren går til Hue, som også kan integreres i Apples Home-system. I det hele taget er der her tale om et enormt veludviklet system. Gennemført og gennemtænkt hele vejen.

Du har de samme muligheder for at skifte farver og lysstyrke som hos de andre (dog afhængig af, hvilke Hue-pærer du vælger), og der er fuld kontrol over hver enkelt lampe samt ’intuitiv’ kontrol af belysningen i hjemmets forskellige rum.

Du kan også tilpasse lyset dine daglige rutiner, så det tænder i soveværelset, når du står op og slukker, når du går ud ad døren, og tænder igen, når sønnike kommer hjem fra skole. Der er desuden mulighed for at gemme scener, så du kan genskabe hyggebelysningen fra sidste weekend med et enkelt klik. Og der er masser af andre brugbare funktioner. Dertil kommer et efterhånden ret fornuftigt udvalg af forskellige pærer og tilbehør.

Forskel i lyset

Selvom det er farvepærer med nærmest uendelig mulighed for at justere lysnuancer, vi tester, så er der grundlæggende en forskel i pærernes lys.

Uanset hvor varme orange-røde nuancer, vi efterstræber, er det svært at komme ud over LED-lysets kolde og kliniske karakter, når det gælder Elgato-pærerne. Dertil kommer, at de to pærer, vi testede fra producenten, faktisk ikke gav helt samme lys ved alle indstillinger. Det gik bedre med Candela og Hue, der begge gav et ensartet – og for det meste behageligt – lys ved alle indstillinger.

Hvor dedikeret er du?

Hvis du er seriøs angående smartphone-styret lys og ønsker en løsning, der fuldt og helt kan integreres i hele hjemmet og blive en naturlig del af de daglige rutiner, så er Hue det eneste rigtige at gå efter.

Systemet er gennemført og giver et væld af muligheder. Det er samtidig pålideligt og nemt at styre. Men det kræver en lidt højere begyndelsesudgift og en større grad af dedikation.

Candela fungerer udmærket, men er i sin nuværende form for simpelt til, at det giver mening at skifte alle hjemmets pærer ud med Candelas pærer.

Det samme gælder Elgato, der dog på grund af relativt grove uhensigtsmæssigheder i betjeningen kun fungerer optimalt med en enkelt lampe.