Hvor godt et tv kan man egentlig få, hvis prisgrænsen ligger på maksimalt 5000 kroner? Det tester vi her, og resultatet er forbløffende. Du får overraskende god billedkvalitet og ofte alle de vigtigste smarte funktioner

Der findes masser af billige tv’er på markedet. Og det er da fristende at nuppe et godt tilbud, når det nu tilsyneladende har en stor skærm, høj opløsning og indbygget smart-tv. Hvorfor overhovedet betale kassen, når man kan få det samme for halv pris?

I denne måneds stortest går vi tæt på tv-apparater, der koster maksimalt 5500 kroner – vi har endda et par stykker med, som koster omkring eller under 3000 kroner. Vi har bedt de vigtigste tv-producenter stille med de mest interessante modeller i den billige ende af markedet, og vi har undervejs fået en del overraskelser. Af de positive slags.

Den første kom allerede, da vi gik de ankomne kasser igennem. Hele fire ud af seks testdeltagere kunne levere den høje UHD-opløsning (4K), som ser ud til være standard fremover. Og fem ud af seks modeller har smart-tv-funktioner, som er nærmest identisk med dem, som du finder i langt dyrere modeller. Forklaringen på det sidste er, at et tv i dag på mange måder er opbygget som en computer med et styresystem. På den måde kan producenterne nøjes med at opdatere softwaredelen af tv’et, og så kan det pludselig det nye.

Konklusionen er derfor soleklar: Du får fantastisk meget for pengene under 5000 kroner. Helt ned til omkring 3500-4000 kroner får du faktisk features, du også finder i tre gange så dyre tv’er.

De kan næsten det hele

Nu er der jo en grund til, at disse tv’er er billige. Det mærker du ikke så meget på antallet af funktioner. Du får ultrahøj opløsning. Du får smart-tv med apps, så du for eksempel kan streame direkte fra Netflix og andre tjenester. Du kan indstille tv’et ret præcist. Det ligger mere i baggrunden: Komponenterne er af en lidt lavere kvalitet. De kommer ikke fra øverste hylde, men er hyppigt sidste års eller forrige års topmodeller.

Selve tv-panelet kan være sidste års mellemmodel, som nu fås endnu billigere, fordi der er kommet bedre paneler. Det samme gælder den meget vigtige billedprocessor. Den bliver ofte sat til også at tage sig af tv’ets smart-tv-funktioner, og samtidig er den en smule langsommere end de bedste, nye processorer. Derfor reagerer tv’et lidt mere trægt og langsomt end et nyt og dyrere tv. Når du starter smart-tv-delen op og vælger en app som Netflix eller noget andet, så tager det bare længere tid, før der er hul igennem. Når du starter en film fra en streamingtjeneste, er den lidt længere om at være klar til afspilning, og i det hele taget opleves netforbindelsen mere ustabil end på mere kostbare tv.

Testen afslørede ikke mange udfald, men vi oplevede til gengæld tit, at kvaliteten gik ned i nogle minutter, så billedet fra streamingtjenesten blev pixeleret – samtidig med at vi på et mere kostbart reference-tv kunne konstatere, at forbindelsen i virkeligheden var fin og stabil. Det er den slags irritationsmomenter, du vil opleve.

Måske vil du generelt opleve, at betjeningen er mindre optimal, hvis du tidligere har haft et tv fra den dyre ende af prisskalaen. Også fjernbetjeningen er mindre kvik og giver færre muligheder, ligesom du sandsynligvis må nøjes med en traditionel fjernbetjening med infrarødt signal, ikke Bluetooth.

Betyder alt dette noget? Hvis du er ude efter et tv til sommerhuset eller børneværelset, kan du nok leve med et lidt dårligere billede, lavere reaktionshastighed og færre muligheder. Hvis det er hjemmets primære tv, er det nok mere et spørgsmål om, hvad du er vant til. Hvis man først har prøvet den ypperste kvalitet, kan det jo være svært at 'geare ned'.

Bedre smart-tv med Chromecast

Hvis du har et 4K-tv med HDR kan Chromecast Ultra opgradere dit smart-tv.
Hvis du har et 4K-tv med HDR kan Chromecast Ultra opgradere dit smart-tv.
Vis mere

Smart-tv-delen i billige tv’er kan være mangelfuld og langsom. Men det problem løser du ret nemt, hvis du investerer i Googles smarte Chromecast 2, der koster cirka 320 kroner. Den lille enhed stikkes i et af tv’ets HDMI-porte. Herefter har du et ekstremt hurtigt og godt fungerende smart-tv, som du kan styre med en tablet eller smartphone.

Chromecast fås også i en version med tilnavnet Ultra, der understøtter 4K-opløsning, men så er prisen næsten dobbelt så høj, cirka 630 kroner. Det er dog stadig en rimelig merpris for et velfungerende smart-tv med adgang til alle de mest relevante apps og tjenester.

Syv stærke råd før du køber nyt tv

Ikke mindst billige tv’er kræver særlige overvejelser før køb. For her kan du spare ekstra penge ved at fravælge og tilvælge mere eller mindre nødvendige funktioner.

1. Rum og pris afgør størrelsen
Den gennemsnitlige tv-skærmstørrelse i danske hjem fortsætter med at vokse, og med et godt tv er der i teorien ingen øvre grænse for, hvor stort tv’et kan være, så længe der er plads til det i stuen. Men du kan bruge kiggeafstanden som en god retningslinje. Det er rarest at sidde mindst 2-3 meter fra et tv på 50” og gerne cirka 2 meter fra et tv på 40”. Billige tv’er afslører deres ringere billedkvalitet tydeligst, når skærmarealet er stort, så her bør du overveje at skrue lidt ned for tommerne. Et billigt 40”-tv kan være en fornøjelse, men vælger du en model på for eksempel 43” i samme kvalitet, kan du blive skuffet over et kornet og udynamisk billede.

2. Vælg ikke altid højeste opløsning
Som udgangspunkt skal du i dag vælge en skærm med UHD-opløsning (4K). Men du bør altid vælge et godt full HD-tv frem for et mindre godt tv med UHD. I en årrække fremover vil udbuddet af 4K-udsendelser være ret begrænset, så der er ingen grund til at gå efter den højest mulige opløsning, hvis du køber et billigt tv. Så bliver du bare skuffet over billedkvaliteten.

3. Ikke smart-tv for enhver pris
Det er rart med et smart-tv, men så skal det også være nemt at betjene og have et rigt udvalg af tjenester og apps. Især i billige tv er smart-tv-delen ofte langsom og mangelfuld, og så er du bedre tjent uden, hvis det kan spare nogle kroner. Alternativt kan du tilslutte en computer direkte via HDMI-indgangen, bruge den nyeste Apple TV eller en Chromecast for at opnå smart-tv-funktioner.

4. Den rette tv-tuner
Det kan betale sig at købe et tv med den type tuner, som du har brug for. Langt de fleste har en tuner og indgang til DVB-T (antenne) og DVB-C (kabel-tv), men nogle tager også DVB-S (satellit). Det er en fordel, hvis du har parabol, for så slipper du for at have en ekstra modtagerboks stående.

5. Mulighed for at tilslutte højttaler
På selv meget kostbare tv er lydgengivelsen ofte på transistorradio-niveau. Så kontroller, inden du køber et billigt tv, om der er en udgang til aktive højttalere. En trådløs højttaler, som du måske bruger til streaming, har som regel også en lydindgang, som kan tilsluttes tv’et. Selv en middelstor streaminghøjttaler vil kunne løfte tv-lyden mange klasser.

6. Plads til flere kort
Mange tv-udbydere kræver, at du benytter et kort i tv’et for at afkode programmerne og give adgang til den tv-pakke, du har betalt for. Det har alle tv i dag, også de billigere. Men har du flere abonnementer, kan du have brug for mere end ét kort, så her bør du vælge et tv, der har to kortlæsere, så du slipper for at skulle skifte, hver gang du skifter mellem den ene og den anden udbyder – for eksempel, hvis du både modtager via antenne og parabol.

7. Spar på strømmen
Strømforbruget er et overset kriterium, når vi vælger tv. Men det er ikke ligegyldigt, om tv’et har energiklasse A+ eller B, hvis det for eksempel står på børneværelset, hvor det også anvendes til gaming (plus at børnene glemmer at slukke for det, når de forlader værelset). Det kan blive en ekstraudgift på flere hundrede kroner om året. Alle tv er forsynet med et symbol, der viser, hvilken energiklasse de tilhører.

Test af seks tv'er


Philips 55PUT6401 til 5000 kroner:

Kæmpe-tv til fin pris

Der er fuldt skrald på billedet, når Ambilight-funktionen med LED-lys på væggen aktiveres. Det er en smagssag, om man kan lide det, men effekten er god nok.
Der er fuldt skrald på billedet, når Ambilight-funktionen med LED-lys på væggen aktiveres. Det er en smagssag, om man kan lide det, men effekten er god nok.
Vis mere

Testens dyreste tv byder på kæmpe skærm og smart-tv som i mere kostbare modeller.

Dette Philips-tv er et fremragende eksempel på, hvor stort og godt tv med alt, du skal bruge, kan fås til lavpris. Vi nævner i flæng: 55”, UHD-opløsning og smart-tv med Android. Philips 55PUT6401 har endda nyeste generation af Philips Ambilight, en række lysdioder bag skærmen, der lyser op i takt med og i samme farver som billedet. Ambilight kan justeres, så det reagerer hurtigt eller langsomt på billedet. Det kan give en større dynamik i billedet, men kan du ikke lide det, kan du slå det fra. Prøv det et par dage, før du slukker for det – det har god effekt. Og den nye variant kan endda indstilles, så farverne matcher den væg, tv’et står op ad.

Billedmæssigt klarer Philips sig overraskende godt. Der er ikke striber i hurtige bevægelser, der er masser af opløsning, og billedet virker naturligt, især når du benytter de professionelle forudindstillinger isf-day og isf-night.

Når det hele spiller, er der ikke så meget at være ked af, og vi kunne stoppe her og sige, at du kun skal ofre 5000 kroner, næste gang du køber stort tv. Men der er ulemper, og de er til at tage at føle på. Billedet har en god glød, men giver ikke den nærmest tredimensionelle oplevelse, du får i mere kostbare skærme. Det andet og noget større anke er lyden, der ganske enkelt er rædselsfuld, spinkel og aldrig acceptabel uanset, hvordan du indstiller tv’et.

Langsomt smart-tv
Læg dertil en smart-tv-del, som reagerer meget langsomt. Det er helt tydeligt, at du får en billigere processor og en lavere, generel komponentkvalitet end på dyrere tv. Alt tager bare længere tid – lige fra start af smart-tv-delen og til at brug de enkelte apps. Du skal også have tålmodighed, når en film fra for eksempel Netflix skal loades.
Men alt dette er faktisk ret ligegyldigt. For i og med at der er tale om et Android-baseret tv kan du streame direkte til det fra din tablet. Der er indbygget en Chromecast-modtager i tv’et – her kaldes den bare for Google Cast. Det er genialt og fungerer i praksis fremragende.

Så da Philips-tv’et præsterer et godt billede, og du med den indbyggede Google Cast-funktion kan springe over den langsomme smart-tv-del, har vi ikke svært ved at give 55PUT6401 vores klare anbefaling.

Sony KDL-WD653 til 2800 kroner:

Perfekt til sommerhuset

Sonys prisbombe ser pæn ud på afstand, men en nærmere granskning afslører udstrakt brug af billig plast.
Sonys prisbombe ser pæn ud på afstand, men en nærmere granskning afslører udstrakt brug af billig plast.
Vis mere

Kan du nøjes med full HD-opløsning giver Sony fantastisk valuta for pengene.

Kan du nøjes med full HD – og det kan de fleste af os langt det meste af tiden med det kildeudvalg, der findes lige nu – så får du altså et fremragende tv set i forhold til prisen.
Sony KDL-WD653 er ret elegant, selvom alt er i plastik. Tv’et syner ret tyndt, da al elektronik er samlet i en større boks bagpå, hvor det så er noget tykkere. For at holde tv’et tyndt bruges en ekstern strømforsyning, som er på størrelse med opladeren til en mellemstor bærbar computer. Alt i alt godkendt til den lave pris.

På minussiden tæller, at der kun er to HDMI-indgange. Til gengæld er der faktisk indgang for et gammeldags scart-stik. Så skulle du have en bedaget VHS-maskine i sommerhuset, kan den komme til ære og værdighed igen. Du får også kun ganske få forudindstillinger til både billede og lyd. Så her skal du justere selv, og vi savner billedindstillinger til film samt de mere professionelle isf-kalibreringer.

Du kan heller ikke justere meget på lyden, men her overrasker Sony med en fyldig og klar lyd, hvor især tale står godt frem.

Billedmæssigt er Sony KDL-WD653 bestemt godkendt. Brug lidt tid på at justere, og det klarer et blandet tv-miljø godt. Det har ikke den dybde i billedet som især testens Panasonic. Du vil opleve småfejl i billedet – for eksempel konturer omkring personer – men heldigvis også et ret skarpt billede, når der er bevægelser. Der er endda en ”fodbold”-funktion, der optimerer billedet til hurtige bevægelser, når du ser bold!

Smart-tv-delen fungerer udmærket, og udvalget af apps er som forventet – og du har sågar en Netflix-knap direkte på fjernbetjeningen.
Sony KDL-WD653 er et ekstremt billigt tv, og det mærker man også. Men til prisen er det bestemt godkendt.

Samsung UE43KU6075U til 5500 kroner:

Vejet og fundet for kostbart

Isoleret set er Samsung et fornuftigt tv, men prisen er for høj i forhold til konkurrenterne.

Samsung-tv’et modtager signal fra antenne, kabel og parabol. Det har desuden UHD-opløsning, smart-tv og en skærm på 43”, og den opleves mærkbart større end de 40”-skærme, som fire testdeltagere byder på. Men med en prislap på næsten 5500 kroner skal du også betale mange penge for de ekstra tommer. For fem hundrede kroner mindre kan du jo få det fine Philips-tv på hele 55”.

Den høje pris giver dog visse fordele. For Samsung er tydeligt en halv til hel klasse bedre på nogle punkter. Således reagerer det kvikkere end især Philips gør på input på smart-tv-delen, og det er bare hurtigere til at reagere på alle input, du giver det fra fjernbetjeningen. Alt fra kanalsøgning over skift af kanal, åbning af for eksempel Netflix til start af film eller serier går bare hurtigere end hos de øvrige testdeltagere.

Design og finish er til gengæld ret ordinær og lever slet ikke op til den høje prislap. Der er brugt plastik i stor stil, og kun foden er i flot, sort metal.

Farverne er alt for kraftfulde og virker meget unaturlige. I Samsungs indstillinger fandt vi ”Film”-indstillingen som den, der gav det bedste billede. Faktisk på alle udsendelser.
Tv’et er ekstremt følsomt overfor, hvor godt et tv-signal det får tilført. Således er der tydelige konturer i billedet, når det får et ringe signal. I et blandet tv-miljø burde Samsung kunne klare sig bedre. Først når du ser Netflix i full HD eller sætter en Blu-ray-film på brillerer UE43KU6075U med et flot og dynamisk billede uden fejl.

Lydmæssigt er tv’et til gengæld godt med og leverer en overraskende fyldig og god gengivelse, hvor især tale står godt og med den pondus, den skal have.

Panasonic TX-40DX600E til 4350 kroner - TESTVINDER:

Vinder på billedkvaliteten

Panasonic er testens dyreste i forhold til skærmstørrelse, men kvalitetsindtrykket er højt.
Panasonic er testens dyreste i forhold til skærmstørrelse, men kvalitetsindtrykket er højt.
Vis mere

Billedet er lige en klasse bedre end hos testkonkurrenterne, men tv’et er også dyrest pr. skærmtomme.

40”-skærm til 4350 kroner er ikke himmelråbende dyrt, ikke dyrest i testen. Men måler man i forhold til skærmstørrelsen, så får du faktisk mindst for pengene her. Man kan ikke engang ”undskylde” Panasonic med, at de har UHD-opløsning, smart-tv osv. – det får du også fra LG til lavere pris. Til gengæld kan Panasonic TX-40DX600E bryste sig af at levere testens bedste billede. Og da det jo er billedet, der tæller mest, er det også Panasonic, vi peger på som testvinder.

For billedet har en ro og en dybde, som vi ikke finder hos de øvrige deltagere. Især med ”Cinema”-indstillingen har skærmen en stoflighed og dybde, som vi normalt forbinder med langt mere kostbare tv’er. Du får masser af detaljer – der er jo tale om et UHD-tv – men de indgår også naturligt i helheden og bliver ikke penslet unaturligt ud, som mange tv’er i dag har tendens til.

Tv’ets styrke er især, at det kan begå sig i et blandet tv-miljø med forskellige standarder. Nogle tv-kanaler sender i 720p, andre i 1080i, og så er der Blu-ray og Netflix, hvor næsten alt foregår i full HD, men har du en UHD Blu-ray-afspiller kan du opleve et ægte 4K-billede. Og naturligvis får du et flottere og mere detaljeret billede med en UHD Blu-ray-film, men slår du tilbage til en direkte tv-udsendelse i full HD er billedet stadig ret godt, og det er noget, du bliver glad for i hverdagen.

Lyden er til gengæld ikke prangende, omend heller ikke tynd og spinkel. Lydgengivelsen nyder godt af, at tv’et ikke er det tyndeste på markedet, for så bliver der plads til lidt bedre og lidt større højttalere end ellers. Især tale står flot. Skal du have fuldt udbytte af lyden fra film, anbefaler vi, at du tilslutter en lydbar eller et surround-anlæg.

Både fødder og billedramme er flotte og i gode materialer.
Både fødder og billedramme er flotte og i gode materialer.
Vis mere

Ser ret dyrt ud
Panasonic benytter Firefox som styresystem, og det fungerer godt og hurtigt her. Der er en fin interaktion mellem smart-tv-delen og den almindelige tv-del. Du oplever det ikke som to adskilte verdener, hvilket ellers er tilfældet i mange andre tv’er – og tak for det.

En detalje som den flotte og tunge fod i metal, der kan vendes to veje og give forskelligartet, visuelt indtryk, sørger sammen med det veldesignede og i øvrigt solidt byggede tv – med flot metalramme – for et særdeles godt kvalitetsindtryk. Det forholdsvist kompakte tv syner langt mere kostbart, end prislappen antyder.

Panasonic opfører sig på mange måder som et mere kostbart tv. Men på minussiden tæller, at det ikke er specielt tyndt, og desuden at skærmstørrelsen er beskedne 40”. Det er ikke overvældende, hvis du er vant til 49” eller 55”. Men kvaliteten af tv’et er mere end i orden, ikke mindst billedet, og det udløser titlen som testens vinder.

LG 40UH630V til 3500 kroner:

Valuta for pengene

Den sorte metalramme er ret flot. Desværre er højttalerne lidt for typiske for prisklassen.
Den sorte metalramme er ret flot. Desværre er højttalerne lidt for typiske for prisklassen.
Vis mere

Ganske enkelt fremragende til prisen, og derfor kan vi let tilgive småfejlene.

3500 kroner for et mærkevare-tv med UHD-opløsning, tre tv-tunere (kabel, antenne og parabol), smart-tv og i øvrigt en ganske nydelig byggekvalitet og et fint design. Det er meget godt gået. Specifikationerne er nærmest som et tre gange dyrere tv, og i praksis klarer LG sig da også godt.

Først og fremmest er LG 40UH630V ret pæn med en flot sort metalramme omkring skærmen. Tv’et er ikke ultratyndt – det er tv i denne prisklasse ikke. Men som testvinderen er kvalitetsindtrykket ret godt prisen taget i betragtning.

Modsat testvinderen Panasonic er fødderne af plastik og finishen ikke helt i samme standard. Men prisen er jo også noget lavere.

Når du sætter strøm på, toner LG´s Web OS frem, styresystemet, som både organiserer smart-tv-delen og tv’et generelt. Som hos Panasonic er smart-tv’et og de generelle tv-indstillinger smeltet sammen, så du ikke føler, det er to separate features. Det er altså meget rart, for det er vel ligegyldigt, om du vil se tv fra Netflix eller DR1. Det vigtige er, at alt er tilgængeligt, hurtigt og enkelt. Den gammeldags facon, hvor man starter smart-tv-delen op som en separat feature er væk her, og det er fint.

Web OS fungerer fremragende og gør det let at finde rundt i alle features – ikke mindst, fordi du får en menu i bunden af skærmen med de mest brugte apps og programmer. Så er det hurtigt at navigere rundt i alt det, som du bruger mest.

Billedmæssigt gør LG det godt. Der er en fin glød i billedet, især når du vælger de professionelle isf-forudindstillinger.

LG 40UH630V er noget mere følsomt over for signalkvaliteten end testvinderen fra Panasonic. Du kan tydeligt se forskel mellem et godt og et mindre godt tv-signal eller -udsendelse. Billedet bliver klart mere grynet, når der skiftes mellem direkte tv fra for eksempel DR og en mindre station med ringere optageudstyr. Det er tydeligt, at billedprocessoren ikke er af nyeste generation. Men ser du direkte tv, en Blu-ray-film, film eller serier fra Netflix, HBO og lignende, så kvitterer LG med et flot billede, der først og fremmest står naturligt og ikke med den imponatoreffekt, som nogle tv'er har. LG’s mere afdæmpede billede bliver du med garanti mere glad for, end den ”farvelade-
gengivelse”, man ellers ofte kommer ud for i dette prisleje.

Plads til bedre lyd
LG er bestemt ikke et perfekt tv. Ud over de nævnte udfordringer er lyden ret spinkel, og det er lidt skuffende, når der reelt er plads til store højttalere i det dybe chassis. Men alt målt og vejet får du et yderst alsidigt tv til meget få penge og endda et tv, der er fremtidssikret med sin UHD-opløsning. Det vil være perfekt i soveværelset eller sommerhuset – eller hvis du blot vil have et tv, der klarer stort set alt, uden at du vil betale boksen for det.

Strong SRT 40FY4002N til 3000 kroner:

Simpelt og brugervenligt

Foden er i flot metal, mens resten af de synlige dele er i billigere materialer. Tv’et kan også hænges på væggen.
Foden er i flot metal, mens resten af de synlige dele er i billigere materialer. Tv’et kan også hænges på væggen.
Vis mere

Strong er ny på det danske marked og gør en god figur med en billig entry-level-model.

Fabrikatet Strong er ret nyt på det danske marked, men det er erfarne tv-folk, som står bag. Og prisen på 3000 kroner er den vejledende. Ligesom med testens øvrige tv'er kan du sikkert finde SRT 40FY4002N endnu billigere, og så er det jo virkelig interessant at vide, om det så også duer til noget.

For den lave pris får du et 40” full HD-tv med kabel- og antennetuner og Dolby-lyd, men til gengæld ingen smart-tv-del.

Vægten på 6,4 kilo afslører, at her er tale om et billigt tv, men derfor kan kvaliteten jo godt være i orden (trods brug af ret billig plast på især bagsiden). Vi glædes for eksempel over fødder i ægte metal – fin detalje!

Du får blot to HDMI-indgange, men en USB-port, så du kan strømføde en Chromecast, som for en billig penge kan tilføre smart-tv. Som hos Sony finder du også her et scart-stik, så den slidte VHS-maskine kan få en ny glansperiode.

Strong SRT 40FY4002N imponerer ikke på features eller finish og ligner et tv, der primært skal bruges som ekstrafjernsyn derhjemme eller som sommerhus-tv.

Menuerne er simple – der er ikke mange funktioner at vælge imellem. Efter en kanalsøgning kan vi konstatere, at billedet kræver lidt justering. Det klares med nogle virkelig brugervenlige menuer. Vælg 'Film' til alt, og billedet står med en fin glød, men det er ekstremt afhængigt af det tilførte signals kvalitet. Direkte tv, Blu-ray og andet godt har en god glød og skarphed, mens ældre udsendelser ikke håndteres så godt.

Vi ser Strong SRT 40FY4002N som et godt bud på et billigt ekstra-tv. Det kan måske også finde et publikum i den ældre del af befolkningen, hos mennesker der vil have et tv, der ikke giver udfordringer hverken betjeningsmæssigt eller økonomisk. Et frisk pust på tv-markedet.

Læs mere fra Datatid her:

Tænd lyset når du ser tv

Stortest af soundbars: Genvej til biograflyd fra dit TV - Tag de danske tv-oplevelser med på ferien - Det er tæt på enden for 3D-tv’et - Blu-ray-afspilleren gør dit tv smartere