Alle 1,3 millioner husstande i Danmarks største kabel-TV-net vil nu kunne købe superhurtige internetforbindelser, og til april behøver man ikke at skulle have en TV-forbindelse for at kunne være med.

Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee, er nu færdig med at opgradere hele sit net, så alle 1,3 millioner danske husstande vil kunne købe internetforbindelser med hastigheder på 300 megabit i sekundet.

Det er de færreste danskere, der vil have behov for så store hastigheder og desuden lyst til at betale 400 kroner om måneden for at få dem, men den voksende brug af film- og TV-streaming som tidsforskudt TV over internetforbindelsen på stadig flere apparater i husstanden presser behovet for højere internetforbindelser opad. Samtidig stiger billedkvaliteten på streamingtjenesterne, hvilket øger behovet for ordentligt internetforbindelser.

»Nej, 300 megabit er nok ikke for så mange i dag, men faktisk er gennemsnittet af de solgte YouSee-forbindelser i dag på 88 megabit i sekundet. Vi ligger med de klart højeste hastigheder herhjemme, og efterspørgselen efter 100 megabit begynder at være kraftigt stigende. De 300 megabit er dog også vigtig af en anden årsag, nemlig at sikre den nødvendige overskudskapacitet, så man ikke risikerer at få udfordringer med netforbindelsen i en travl time. De 300 megabit skaber robusthed og sikkerhed for, at den stigning i internettrafikken, som vi oplever i dag, også kan fortsætte fremover,« siger René Brøchner, administrerende direktør for YouSee, til Berlingske.

Kræver ikke nyt gravearbejde

Hvor mængden af internettrafik tidligere steg ret stabilt med omkring 45 procent om året, oplever YouSee nu, at den vokser med 65-70 procent, efter at kabel-TV-giganten i efteråret besluttede at samle sine mange tjenester under en og samme hat, så YouSee Play-tjenesten med TV-kanaler og film blev bredere tilgængeligt for kunderne.

Handler det ikke mere om signaler - nemlig, at I kan sige »vi kom først« med de 300 megabit, når nu så få reelt har brug for dem?

»Det er nok ikke så meget om at komme først men snarere at tydeliggøre, at teknologien kan levere, hvad der er behov for i dag, og så langt øjet rækker. Det kan vi vel at mærke gøre med den eksisterende infrastruktur uden at skulle grave forhaver op eller lægge kabler,« forklarer René Brøchner.

YouSee har skullet ud i alle 87 kabel-TV-centraler og bygge om, så der blev plads til mere trafik. Samtidig er der sat flere signalfordelere op i hele landet. Det er klaret i løbet af 2015. I december rundedes operationen af i Randers.

Internet uden TV fra april

300 megabit-forbindelserne er tre gange hurtigere end det mål, som både den tidligere og nuværende regering har sat om, at samtlige danskere - uanset hvor i landet de bor - senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Om internetforbindelsen kommer gennem fastnettet, kabel-TV-nettet, fibernettet eller mobilnettet, er underordnet, bare den er tilgængelig.

YouSee har siden efteråret 2000 tilbudt internetforbindelser via kabel-TV-nettet. Forudsætningen har dog hidtil været, at man også skulle købe TV fra YouSee. Det krav ophører om få måneder, hvor YouSee begynder at tilbyde udelukkende at levere internetforbindelser, dog ikke til de foreninger, der har længerevarende kontrakter.

»Til april lancerer vi Internet uden TV,« bekræfter YouSee-direktøren.

Ingen masseflugt fra TV

Han regner ikke med en masseflugt fra de udskældte TV-pakker.

»Selvfølgelig stiger behovet for en bedre internetforbindelse, hvis man dropper TV-pakken, men det er der faktisk ikke mange, der gør. Igennem to år har vi selv talt for, at kunder, som har en TV-pakke, som de føler er for stor, kan nedgradere og selv sammensætte en pakke af de TV-kanaler, som de ønsker sig. Vi har aldrig haft så lav en afgang af TV-kunder. Faktisk har vi mindre afgang nu end for et år siden,« siger René Brøchner.

Også YouSees konkurrenter med Danmarks næststørste kabel-TV-selskab Stofa, ejet af energiselskabet SE/Sydenergi, i spidsen gør klar til at skille TV og Internet fra hinanden, ligesom det i løbet af foråret ventes, at flere TV-udbydere vil tilbyde rent TV-salg i løs vægt, så man slet ikke har en TV-pakke men tilkøber samtlige kanaler i løs vægt - og vel at mærke én ad gangen uden krav om at skulle købe et vist antal kanaler.

Det ventes at ændre en del på TV-markedet herhjemme.