Juletiden er den bedste tid på året for mange mennesker, inklusiv de internetkriminelle. Sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen fra det danske antivirusfirma www.mysecuritycenter.com advarer mod de største trusler og giver tips til, hvordan du i år kan få en sikker jul på nettet.

1: Facebook
En rapport fra Facebook tidligere på året viste, at der er omkring 83 millioner falske profiler på Facebook. Samtidig er julen den tid på året, hvor vi har en oplagt mulighed for at genoptage kontakten med gamle venner og bekendte. Den kombination gør, at du skal være forsigtig med at acceptere anmodninger fra personer, du ikke helt ved, hvem er, advarer Janus R. Nielsen. Hvis en svindler har held med at få din venneaccept og derefter får dig til at installere en falsk applikation, kan vedkommende sende mails, links og apps ud til alle dine kontakter. Du skal således også være kritisk med hvilke links du klikker på eller hvilke apps du installerer, selvom de er slået op på din vens væg.

2: Digitale julekort
Digitale julekort er populære og en nem vej til at sende andre en kærlig hilsen. Dog skal du tænke dig om en ekstra gang, inden du klikker på linket. Hvis det er svindel, kan linket føre dig til et website, som installerer spyware på din computer, så dine fortrolige oplysninger kan registreres. Se efter, om du kender afsenderen. Er hilsenen på dansk? Hvis afsenderen er dansk og beskeden på engelsk, kan det måske skyldes, at hans eller hendes computer er inficeret med et skadeligt program, der sender mails ud på hans eller hendes vegne.

3: Webshops
Flere og flere går over til at handle julegaver på nettet, og derfor ser vi en kraftig stigning af falske webshops op til jul, der sælger mærkevarer til meget lave priser. Ofte er der tale om tøjmærker som Ralph Lauren, Canadian Goose og Mulberry, men det kan også være solbriller, designersko eller dyrt elektronisk udstyr der er uhørt billigt til salg. For ikke at ende med at have givet dine kreditkortoplysninger til de forkerte, og tilmed vente forgæves på dine indkøb, kan du selv gøre lidt research inden du afslutter dine køb. Se grundigt efter URL'en, da stort set alle domænerne er .com, men dk, danish, dansk, danmark, denmark indgår ofte, kombineret med det produkt der sælges, eks. mulberrydk.com.

Et andet faresignal er sproget, hold dig væk hvis det er dårligt dansk fyldt med fejl. Se efter kontaktoplysninger som telefonnumre, adresse og CVR-numre – de vil ofte ikke være til at finde. Og endelig er rabatter på op til 70 procent på kvalitetsmærkevarer ofte urealistiske. Tjek evt. priser ud på prissammenligningssites som Pricerunner.dk. Ser det ud til at være for godt til at være sandt, så er det det ofte også, siger Janus R. Nielsen.

4: Jule-phishing
Phishing er udbredt som aldrig før i tiden op til jul, og svindlernes kreativitet fejler ikke noget. Phishing er en metode, der går ud på at lokke dig til aktivt at give dine fortrolige oplysninger ud, så svindlerne kan få adgang til dit kreditkort, bankkonto, passwords osv. og dermed stjæle penge fra dig.

Eksempler på typiske jule-phishing tricks:
- Bekræft dine oplysninger
Danske Bank, Pay Pal, Visa sender dig en mail, hvor du bedes bekræfte din konto ved at indtaste logins og kreditkortoplysninger. Det kan også være en mail, hvori det fremgår at der er trukket et bestemt beløb på din konto for en julegave, du aldrig har købt, og som du skal klikke på et link for at annullere. Hvis du gør det, installeres der ofte et spionprogram på din computer, så svindlerne kan opfange alt, hvad du foretager dig. En god huskeregel er, at velmenende virksomheder vil aldrig bede dig bekræfte følsomme oplysninger i en mail, så slet den, hvis en sådan havner i din indbakke. Kontakt de pågældende virksomheder direkte og spørg dem, hvis du er i tvivl.

Velgørenhed
Mange mennesker har lyst til at gøre en forskel for andre i juletiden, men vær kritisk, hvis du bliver kontaktet af velgørenhedsorganisationer, der beder dig om bidrag. Pengene går nemlig ofte ikke til rent vand i Tanzania, men direkte i de internetkriminelles lommer. Her vil det også være en god ide at kontakte organisationen direkte.

Julelotteri
Tillykke, du har vundet en million kroner i julelotteriet! Det eneste du skal gøre er at klikke på et link for at bekræfte dine oplysninger, eller indsætte et lille beløb, for at svindlerne kan foretage overførslen. Slet sådanne mails eller sms'er omgående.

5: Mobile apps og ringetoner
Falske apps på især Android er et stigende problem, og i juletiden bliver det endnu større. Janus R. Nielsen advarer mod de mange julegames og ringetoner med julemelodier, da mange af dem kan være skadelige og installere virus på din smartphone. Tjek anmeldelser og brugerkommentarer om appen inden du downloader, og læs betingelserne grundigt igennem for at være klar over, hvad du giver appen adgang til. Er der f.eks. ingen anmeldelser af appen, så er det et tegn på, at du skal holde dig fra den. Har man en Android telefon, kan det godt betale sig at at installere et antivirusprogram, mener Janus Nielsen og anbefaler sikkerhedsapps med en høj detektionsrate fra sikkerhedsfirmaer som danske MYMobileSecurity eller udenlandske AVG eller Lookout.

6: Juleauktioner
Hvem ønsker ikke at gøre et røverkøb op til jul? Pas på de mange falske juleauktioner, der dukker op for tiden, og som reklamerer med iPad Mini, iPhone 5 eller Samsung Galaxy S III til 100 kroner. Mange af disse 'penny auction'-sites baserer sig ikke på bud fra mennesker, men fra programmer, der skruer priserne kunstigt i vejret, og skulle du endelig være den byder, som får lov at købe produktet, skal du være heldig, hvis du modtager det. Igen, tjek telefonnumre og oplysningskontakter og læs det med småt, hvis du ikke kan lade den slags sites være.

7: Juleferier
Mange benytter juledagene til at tage ud at rejse, men pas på, hvis du pludselig modtager en mail vedrørende en hotel-reservation, du ikke kender noget til. For klikker du på den vedhæftede fil for at se, hvad det drejer sig om, risikerer du at få din computer inficeret med spyware eller virus. Problemet er ikke nyt, men der har været eksempler på, at det nu også er kendte hotelsøgemaskiner som booking.com, som har været i svindlernes søgelys. Janus R. Nielsen anbefaler, at du forholder dig kritisk, hvis der kommer emails med vedhæftninger, som du ikke kender noget til, og at du altid benytter et opdateret virus-program.

8: Kreditkort
Julen er kreditkortenes tid. Et godt råd er altid at betragte dit kreditkort som kontanter, for i de internetkriminelles øjne er der ingen forskel. Se efter mærkningsordninger for sikker betaling, når du shopper på nettet. Webshoppens server skal være godkendt af PBS, for dette garanterer at uvedkommende ikke kan opsnappe dine kortoplysninger. Godkendelsen er også garanti for, at der benyttes en SSL forbindelse, så alle oplysninger vedrørende betalingen overføres krypteret.