Her får du en guide med gode råd og tips fra eksperterne til, hvordan du får en mere hurtig og sikker computer.

Hurtigere

  • Diskfragmentering og diskoprydning

Der ligger hundredtusindevis af filer på en gennemsnitlig PC eller bærbar. Og de ligger ikke altid lige hensigtsmæssigt, når der installeres det ene program efter det andet. Diskdefragmentering er et værktøj i Windows, der omfordeler data, mens en diskoprydning fjerner unødvendige filer. Begge dele gør din computer hurtigere.

Begge værktøjer findes under menuem »start« -> »Alle Programmer« -> »Tilbehør« -> »Systemværktøjer« -> »Diskfragmentering/Diskoprydning«

  • Kun et antivirus-program

De fleste antivirus-programmer scanner din computer i baggrunden, mens du bruger den. Det kræver en del af maskinens ydeevne, så du bør sikre dig, at du kun har ét antivirus-program installeret.

Mange computere sælges med et forudinstalleret antivirus-program, som efter kort tid skal fornys mod betaling for at virke. Husk at slette dette program, hvis du vælger at bruge en anden antivirus. Det kan du gøre ved at klikke på »Start« -> »Kontrolpanel« -> »Programmer« -> »Programmer og funktioner«. Her kan du fjerne det uønskede antivirusprogram.

  • Fjern unødvendige programmer

Bruger du stadig alle de programmer, du igennem årene har installeret på din computer? Næppe.

- Hvis din computer bliver langsommere og langsommere, bør du afinstallere de programmer, du ikke bruger længere, siger Peter Stelzhammer.

Især hvis der er mindre end 20 procent ledig plads på din harddisk, bliver computeren langsommere. I så fald kan du også overføre filer som fylder meget - eksempelvis film, videoer og billeder - til en ekstern harddisk. De sluttes til computeren med et USB-stik.

  • Stop programmer der kører i baggrunden

Programmer, som starter automatisk op, når du tænder computeren, kører hele tiden i bbaggrunden og gør din computer langsommere. Du kan se, hvilke programmer det drejer sig om på proceslinjen i bunden af skærmen til højre.

www.microsoft.com kan du hente programmet AutoRuns ved at søge under »AutoRuns til Windows«. Åbn programmet og fjern afkrydsningen ud for de programmer, du ikke vil have til at starte automatisk, når du tænder computeren. Husk dog ikke at fjerne afkrydsningen for de programmer, som er vigtige. Eksempelvis dit antivirus-program.

  • Opdater dine drivers

Driverne sørger for, at hardware som grafikkort og harddisk kan tale sammen med software som Windows og computerspil. Det er derfor uhyre vigtigt, at dine hardware har de nyeste drivers installeret.

Klik på »Start« -> »Kontrolpanel« -> »System« -> »Enhedshåndtering«. Her kan du gennemgå hver enkelt stykke hardware og se, om der er nye drivers tilgængelige. Dem, der er markeret med gult, skal du være særlig opmærksom på. Markeringen er en advarsel om, at der er noget galt.

Hvis du spiller computerspil bør du også tjekke løbende, at du har den nyeste version af DirectX installeret. Søg blot på DirectX på google. Hvis du allerede har den nyeste version installeret, vil du få det at vide, når du forsøger at downloade programmet.

Sikkerhed

  • Antivirus

Peter Stelzhammer anbefaler ikke direkte antivirus-programmer, fordi AV-Comparatives vil bevare sin status som fuldstændig uafhængige testere af sikkerhedsprodukter. Men han siger dog:

- Gratis antivirus-programmer som Panda, Avira og Avast er ligeså gode som dem du skal betale for. De beskytter ligeså godt mod virus og malware, så der er ingen grund til at betale penge for et antivirus-program.

Med en simpel søgning i Google vil du kunne finde de tre gratis antivirus-programmer.

  • Firewall

Mange af de dyre antivirus-programmer lover dig en effektiv og skudsikker firewall, men det har langt de fleste overhovedet ikke brug for.

- Vores klare anbefaling er, at du bruger den firewall, som er indbygget i Windows. Den har klaret sig glimrende i vores tests. Der er intet behov for at installere yderligere firewalls på din computer, siger Peter Stelzhammer.

Bruger du alligevel en anden firewall, så husk at deaktivere Windows Firewall. Klik på »Start« -> »Kontrolpanel« -> »Windows Firewall«. Her kan den den deaktiveres.

  • Spam- og anti-phishing-filter

Phishing-mails, som er forsøg på at lokke dine kontoplysninger fra dig, bliver mere og mere sofistikerede. Og problemet med spam kender vi vist alle sammen. Men faktisk er du allerede godt hjulpet, hvis du bruger de store, kendte mail-systemer.

- Der er jo allerede et glimrende spamfilter i gmail, hotmail og de andre populære mail-programmer, så langt de fleste brugere har alligevel ikke brug for yderligere et, siger Peter Stelzhammer.

  • System-scanning

De fleste antivirus-programmer er instillet til kun at scanne nye filer på computeren for virus. Det gør antivirus-programmerne fordi de ellers vil lægge beslag på for meget af computerens ydeevne og gøre den langsommere. Men du risikerer, at de allerede scannede filer bliver inficeret med virus, som ikke bliver opdaget, før det er for sent.

- Vi anbefaler, at du ofte får dit antivirus-program til at gennemføre en komplet scanning af din computer, siger Peter Stelzhammer.

  • Anti-spyware

Windows Defender er inkluderet i Windows 7 og 8 og sikrer dig fint mod indtrængen af spyware, som er programmer der installerer sig selv på din computer, hvorefter en tredjeperson kan holde øje med, hvad du laver på computeren.

Et alternativ er SpywareBlaster, som ganske gratis kan hentes på nettet.