Protesterne over ny piratlovgivning i USA medfører i dag flere huller i nettet.

Det ser sort ud ovre hos Wikipedia, der holder lukket for amerikanske brugere hele dagen i dag - men flere andre tjenester på nettet har ligeledes valgt at bruge dagen i dag til at protestere over et lovforslag, der i øjeblikket behandles i den amerikanske kongres.

Lovforslaget har til hensigt at dæmme op for pirateri på nettet - og giver de amerikanske myndigheder og rettighedshavere en række vidtgående beføjelser, der blandt andet omfatter retten til at blokere for amerikanernes adgang til udenlandske tjenester, hvis altså blot de udenlandske tjenester er under mistanke for at deltage i pirateri.

Fjerne links



Ifølge forslaget skal også søgemaskiner kunne tvinges til at fjerne links til de mistænkte tjenester.

Forslaget, der forkortet kaldes SOPA (Stop Online Piracy Act), har imidlertid fået en svær gang på jorden. Selv det bakkes op af flere rettighedshavere, film- og medieselskaber, har flere markante teknologiselskaber protesteret voldsomt over lovforslaget.

Det gælder blandt andet Google og Facebook, men også det ukommercielle opslagsværk Wikipedia.

Blandt tilhængerne findes mediemogulen Rupert Murdoch, hvis selskab News Corp. driver en lang række medier på nettet, og som derfor dagligt står for produktion af netop det indhold, som SOPA-pakken forsøger at beskytte. Murdoch har på højlydt vis valgt at kaste sig ud i debatten på Twitter, hvor mediemogulen blandt andet har beskyldt Google for at være pirat-anfører.

Det amerikanske internetsamfund har som en protest udnævnt dagen i dag til at være træk-stikket-ud-dag, hvor en række tjenester lukker deres websider hele dagen. Det gælder blandt andet Wikipedia, Boingboing, Wordpress og enkelte andre. Google deltager også i protesten, omend ikke med lukning, men blot med denne side.

Tvivl om fremtiden



Når aktionen ikke er større skyldes det især en udtalelse fra den amerikanske regering, der såede tvivl om opbakningen til lovpakken.

SOPA-debatten har kørt gennem længere tid i USA, men er primært et amerikansk anliggende, omend det forekommer usandsynligt, at så vidtrækkende amerikanske initiativer mod pirateri ikke vil kunne mærkes for resten af verden.

Wikipedia-stifteren Jimmy Wales har eksemplificeret lovgivningen og forklaret, at Wikipedia kan forvente fortsat at måtte skrive om eksempelvis Pirate Bay, men SOPA-reglerne forbyder sitet at linke til tjenesten.

Danske Wikipedia-brugere er dog ikke ramt af protesterne, idet den danske del af opslagsværket fortsat er åbent.