Virtual reality bliver til nyt våben mod naziforbrydere, der nægter kendskab til massemordene i Auschwitz og kan hjælpe Tyskland med at stille dem til regnskab for deres forbrydelser.

En præcis 3D-model af koncentrationslejr Auschwitz kan nu hjælpe tysk politi med opklaringen af det tvivlsspørgsmål, som naziforbrydere tidligere har undskyldt sig med.

Gentagne gange har retsforfulgte ansatte i Auschwitz-lejren erkendt, at de har arbejdet der under krigen, men har nægtet at have kendskab til massemordene på jøder, som skete i koncentrationslejren under Anden Verdenskrig. Men med virtual reality-briller kan tysk politi nu faktatjekke deres udsagn.

Den tyske anklagemyndighed og tysk politi har udviklet 3D-teknologi, som med virtual reality-briller giver dem en præcis model af koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau under krigen. Den tyske nazijæger Jens Rommel, der står i spidsen for efterforskningen af nazi-krigsforbrydere, forklarer, at mistænkte ofte forklarer sig med, at de ikke vidste, hvad der foregik i lejrene.

»Rent juridisk så handler det om indsigt: kan en mistænkt have vidst, at mennesker er blevet ført ind i gaskamre eller skudt? Det kan denne model hjælpe med at opklare,« siger Jens Rommel til The Guardian.

Ifølge Jens Rommel er der stadig et tocifret antal af mistænkte krigsforbrydere, som stadig er i live og potentielt kan risikere rettergang. Tilbage i februar blev de to tidligere SS-soldater Reinhold Hanning på 93 år og Hubert Zafke på 95 år retsforfulgt og stillet til ansvar for deres gerninger under Anden Verdenskrig, hvor de var anklaget for at have medvirket til drab på flere tusinde mennesker i Auschwitz.

De tilstod begge at have arbejdet i Auschwitz-lejren, men nægtede at have været involveret i massedrabene. Hanning blev dømt for medvirken til massedrab ved hjælp af en tidligere model af den samme virtual reality-teknologi. Zafke undgik straf og er nu for fjerde gang anklaget for medvirken.

Fjerner tvivlen

Det er denne type tvivlsspørgsmål, som virtual reality-teknologi vil hjælpe med at opklare. Modellen er lavet af tyske Ralf Breker, der er en digital visualiseringsekspert, og som kan vise, hvor meget man kunne se af lejren fra et vagttårn. Med over ét tusind tidstypiske billeder og to ture til Auschwitz har Ralf Breker skabt den utroligt detaljerede model af den notoriske koncentrationslejr, hvor over 1,1 mio. mennesker døde under Anden Verdenskrig.

Under disse ture blev det næsten for meget for Ralf Breker. Til The Guardian fortæller han, hvordan han var fuldstændigt ødelagt, når han kom tilbage til hotellet efter, at have brugt dagen på undersøge og opstøve fotografier og informationer om Auschwitz. Særligt gjorde historien om de 438.000 ungarske jøder, som mellem maj- og julimåned 1944 blev anbragt i Auschwitz.

Ifølge Ralf Breker fik antallet af mennesker, som blev gasset og kremeret i denne periode, skorsten på krematoriet til at sprække, hvilket fik SS-officererne til at brænde ligene på bål udenfor krematoriet. »SS-officererne byggede rent faktisk afløb for at samle fedtet fra de afbrændte kroppe, som kunne blive brugt som brænde på bålet til den næste runde af lig,« siger Ralf Breker til The Guardian.