I de mørke måneder kan det være svært at skelne mellem følelsen af ekstra træthed og en egentlig vinterdepression. En tommelfingerregel er dog, at trætheden ikke bør begrænse det almindelige hverdagsliv. Masser af lys kan heldigvis hjælpe både den trætte og den vinterdeprimerede.

Af Sille Kristine Rasmussen, Netdoktor.dk

Nedtællingen til årets mørkeste dag er i gang, og i takt med at lyset forsvinder, kan det blive sværere at komme ud af sengen og finde energi til hverdagens udfordringer. For mellem 5-10 procent af danskerne er den mørke årstid særlig slem, og de får en vinterdepression. Nogle af de typiske symptomer på vinterdepression er manglende energi, sexlyst og overskud til at se andre mennesker. Andre tegn er mere lyst til søde sager og mere fedt på sidebenene. Symptomer, som de fleste mennesker sikkert kan genkende og oplever i perioder, selvom de ikke lider af vinterdepression.

Læs mere på Netdoktor: Symptomer og behandling af vinterdepression

​Søg hjælp, hvis trætheden begrænser din hverdag

Det kan faktisk være svært at definere, hvornår man bare er ekstra træt og uoplagt, og hvornår der er tale om en egentlig vinterdepression, for overgang er glidende. Det afgørende er, at man søger læge, hvis trætheden eller tristheden gør, at man ikke kan fungere i hverdagen, for eksempel ikke kommer på arbejde eller isolerer sig fra sin omgangskreds. Altså hvis symptomerne overmander én, og man ikke kan klare det, man plejer.

En læge vil typisk interessere sig for, om det er et mønster, man kan genkende fra tidligere år. Hvis man år efter år oplever, at tungsindet typisk starter i oktober/november og forsvinder af sig selv omkring marts/april, kan det tyde på, at det er årstiden, der får ens humør til at dale. Kommer og går humørsvingningerne derimod hele året rundt, kan det være tegn på en anden type depression eller en helt anden sygdom.

Lys sætter fut i humøret

Hvis man i samtalen med lægen finder frem til, at man er ramt af en vinterdepression, vil man typisk blive tilbudt lysbehandling, som har en rigtig god virkning på vinterdepression. Ifølge Psykiatrifonden får mellem 60-90 procent af de vinterdepressive mennesker det bedre af lysterapi. Behandlingen består i, at personen sidder foran en lampe, der udsender et særligt stærkt hvidt lys. Hvis lysbehandlingen ikke virker, eller hvis vinterdepressionen er meget svær, kan man supplere med en bestemt medicin, der normalt bruges mod depression, nemlig de såkaldte SSRI-præparater, der øger mængden af signalstoffet  serotonin i hjernen.

Læs mere på Netdoktor: Sådan foregår lysbehandling

Derfor mister vi energien

Netop Serotonin er et af de stoffer, som, eksperter mener, kan være i spil ved vinterdepression.

Serotonin er et signalstof, der har betydning for, at vi eksempelvis kan mærke glæde. Hvis vi oplever noget rart, sender hjernen bestemte signaler rundt i nervebanerne, og serotonin spiller en afgørende rolle i transporten af disse signaler. Produktionen af serotonin er afhængig af lys, og teorien er altså, at vi producerer mindre af det i vintermånederne, og derfor bliver vinterdeprimerede.

Også hormonet melatonin omtales som en mulig forklaring på vinterdepression. Vores hjerne udskiller melatonin, når det er mørkt, og melatonin gør os trætte og døsige, hvilket er grunden til, at det populært kaldes for kroppens eget sovemiddel. I de lange vinternætter udskilles der ekstra meget melatonin, og det kan formentlig gøre nogle mennesker særlig trætte og uoplagte.

Det kan du selv gøre

Man kan selv gøre nogle enkle ting for at få det bedre, uanset om man bare har lidt mindre energi, end man plejer eller man lider af en egentlig vinterdepression. Rådene er:

  • Tag sydpå og få en masse lys og varme, mens det er mørkt og koldt herhjemme.
  • Gå så meget som muligt ud i dagslyset.
  • Skru op for lyset derhjemme og på arbejdet.
  • Sørg for at få en regelmæssig døgnrytme og tilstrækkelig med søvn.
  • Motion er generelt godt for velværet, og formentlig kan det også gøre os i bedre humør.

Læs mere på Netdoktor: Symptomer og behandling af vinterdepression