En indsprøjtning et par gange om ugen - stort set uden bivirkninger - kan blive fremtidens kræftbehandling. Ved hjælp af sukker fra fiskeaffald er det lykkedes forskere fra iNANO-centret på Århus Universitet at få bugt med gigt i mus - forsøg med kræft og influenza er lovende. Det skriver stiften.dk.

For tolv år siden opdagede et amerikansk forskerhold nemlig, at man, ved at lukke for bestemte gener i cellerne ved hjælp af såkaldt siRNA, kan kurere en bred vifte af sygdomme fra virusser til kræft - eller i hvert fald presse dem så meget i bund, at immunforsvaret selv kan give dem dødsstødet.

Et 'wonder-drug'

Lykkedes det for forskerne at udnytte potentialet, står vi altså med en form for universalmedicin, et 'wonder-drug' om man vil. Og nogle af de bedste i verden til netop det er et forskerteam ved Interdisciplinært Nanoscience Center også kendt som iNANO.

De har fået medicinen til at virke på gigt og strålingsinduceret fibrose - en sygdom der opstår efter lang tids strålebehandling. Og i øjeblikket har de meget lovende forsøg kørende med influenzavirus og forskellige kræfttyper.

- Internationalt set er vi de eneste, der har kunnet behandle strålingsinduceret fibrose med nanomedicinen. Vi er også førende, hvad angår gigtsygdomme og virusforsøg med denne type medicin, fortæller Jørgen Kjems, professor i nanovidenskab.

Han leder teamet bag bestående af fysikere, kemikere, molekylærbiologer og læger.

Næste skridt: Mennesker

Næste skridt er at flytte den universitetsdrevne forskning på mus til privatfinansierede menneskeforsøg hos mastodonterne i medicinalindustrien. For humane test koster penge - rigtig mange penge.

- Når du går fra dyr til mennesker, kan du godt sætte tre nuller bag ved prisen. Det koster mindst 100 millioner dollars hver eneste gang, siger Jørgen Kjems.

De århusianske pionerer tror dog så meget på deres forskning, at de i marts 2010 stiftede firmaet Nanoference ApS. Sammen med Jørgen Kjems er lektor Ken Howard og professor Flemming Besenbacher medstiftere. Med firmaet håber de at kunne tiltrække tunge sponsorer, og de har allerede følere ude hos internationale medicinalfirmaer som Pfizer Inc, Roche og Merck.

Novo som fødselshjælper

Medicinnalgiganten Novo A/S, der står bag Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, har meldt sig ved at investere et beløb i Nanoference gennem spin off-firmaet Novo Seeds.

Novo Seeds er et samarbejde mellem Novo A/S og Novo Nordisk Fonden og sat i verden for at plante 'frø' i små forskningsbaserede firmaer. Udover kapital hjælper Novo Seeds også med at skaffe sponsorer.

- Ideelt set håber vi jo at finde sponsorer, der tror så meget på projektet, at de er villige til at opkøbe hele firmaet for et flercifret millionbeløb, fortæller Jørgen Kjems.

Men investorerne skal først overbevises om nanomedicinens potentiale som en milliardforretning, og det forsøger han og kollegaerne så at gøre ved spytte så mange positive resultater ud som muligt.