Omgangen med smertestillende håndkøbsmedicin er alt for lemfældig i Danmark. Nogle tager hovedpinepiller, hvis de forventer en ekstra travl dag eller tror, de ikke kan falde i søvn. Overforbrug kan skabe mere hovedpine og skade nyrer og lever. Det skriver metroXpress.

Danskerne stopper smertestillende piller i sig uden grund. MetroXpress kunne forleden fortælle, hvordan mange stressede danskere snupper en hovedpinepille, selv om de ikke har ondt i hovedet. Og det er ikke kun de stressede, der fylder sig med piller for at skærme sig mod hverdagen.

En undersøgelse af kvindelige universitetsstuderende fra 2008 viste, at nogle tog medicinen simpelthen for at sikre sig en bedre dag.

- Nogle tog piller, før de gik ud ad døren om morgenen, hvis de vidste, de fik særlig travlt eller skulle præstere noget. Så ja, det ser ud som om, at smertestillende piller i visse tilfælde bliver brugt forebyggende, siger Vibeke Koushede, forsker ved det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet, til metroXpress.

På Dansk Hovedpinecenter i Glostrup ser professor Rigmor Højland Jensen hvert år flere hundrede danskere, ikke mindst unge piger, der må igennem en afgiftning, fordi de har vænnet sig til at tage hovedpinepiller.

- Mange er slet ikke klar over, hvor farligt det kan være. Vænner man sig til at tage smertestillende piller, kan det fremkalde en nærmest kronisk hovedpine, som man så tager piller mod, og så kører spiralen. Vi har mennesker, der har mistet job og partner, fordi de har lidt af medicinfremkaldt hovedpine i årevis, siger Rigmor Højland Jensen til metroXpress.

Et af problemerne er ifølge professoren, at pillerne fås i håndkøb og i supermarkeder står ved siden af Lottokuponerne og tyggegummi.

- Folk tager det ikke alvorligt, at det er medicin, der som al anden medicin har bivirkninger. Danskerne skal vænne sig til, at de ikke bare skal spise piller. Og lægerne skal vænne sig til at spørge ind til forbruget af håndkøbsmedicin. Mange har et alt for højt forbrug, som de ikke tænker over, siger hun til metroXpress.

Rigmor Højland Jensen mener, at der bør advarsler på pakkerne med smertestillende midler.

- Jeg så også gerne, at pakningerne blev mindre. Og så er det absurd, at medicinalindustrien kan få lov at reklamere for håndkøbsmedicin med potentielt alvorlige bivirkninger i tv. Man må jo ikke reklamere for tobak, siger Rigmor Højland Jensen til avisen.

Medicinoverforbrugshovedpine: Det anslås, at mellem 55.000 og 100.000 danskere lider af medicinfremkaldt hovedpine. Tallet er baseret på udenlandske undersøgelser. Der er ikke foretaget en dansk undersøgelse.

Mange kan komme af med hovedpinen med ambulant behandling, altså hvor man møder op og kan gå hjem igen samme dag. Men de sværeste tilfælde må indlægges til afgiftning. Kilde: Dansk HovedpineCenter.

Myter om hovedpinepiller: Hvis man er anspændt, kan man tage en hovedpinepille - så slapper musklerne af. Nej. Ganske vist markedsføres hovedpinepiller med det aktive stof ibuprofen som gode mod muskel-smerter, men de får ikke kroppen til at slappe af.

De er smertestillende, og de kan lindre noget af den irritation, som skyldes overanstrengelse af for eksempel muskler. Men ibuprofen kan give indre blødninger, lige som der er en lille forhøjet risiko for hjerteanfald forbundet med dem. Det er sundt for blodomløbet at tage en halv hovedpinepille om dagen. Nej, det er formentlig en misforståelse baseret på de såkaldte hjertemagnyler, som er svage, smertestillende midler med et bestemt stof, acetylsalisylsyre.

Det kan gavne mennesker, der er i risiko for at få en blodprop, men kan også give indre blødninger. Hovedpinepiller er godt mod forkølelse og kan også forebygge, at man bliver syg. Nej, de har ingen helbredende virkning. Men de kan tage noget af ubehaget, når man er syg. Man skal bare holde op med at bruge dem, lige så snart man er rask. Kilde: Indlægsseddel.dk

Smertestillende piller: De fleste piller i håndkøb består af et af tre stoffer:  Acetylsalisylsyre, typisk sammen med codein eller caffein. De virker smerte­- stillende. Nogle af mærkerne er Kodimagnyl og Treo.  Paracetamol. Det virker smertestillende og febernedsættende. Men tager man for mange på én gang, kan de skade leveren.

Man kan dø af en overdosis. Blandt mærkerne er Panodil, Pamol og Pinex.  Ibuprofen. Det er egentlig et gigtmiddel, som virker mod smerter, feber og irritation i muskler og led. Bruger man det hyppigt, kan det blandt andet give mavesår. Blandt mærkerne er Ipren og Ibuprofen.