Læger kunne først ikke forklare den pludselige blindhed, som kunne vare i op til et kvarter.

Det kan være farligt for synet at ligge i mørket i sin seng og stirre på sin smartphone.

To kvinder blev midlertidigt blinde af konstant at tænde telefonen for at se, *om* der skulle være kommet en ny besked eller et nyt billede. Derfor advarer læger nu andre mod fænomenet, som kaldes »forbigående smartphoneblindhed«.

Det gør de i tidsskriftet »New England Journal of Medicine«, hvor de beskriver, hvad der hændte for den 22- og den 40-årige kvinde. De var plaget af fænomenet i flere måneder, skriver nyhedsbureauet Associated Press, og der gik helt op til 15 minutter, før de fik synet igen fuldtud.

Lægerne gik systematisk til værks og undersøgte dem, scannede dem og hjertetestede dem, men det lykkedes ikke at finde en fornuftig forklaring på, hvad der skete.

Den kom først, da de blev sendt til øjenspecialist. Gordon Plant fra Moorfield's Eye Hospital i London fik straks færten af en løsning, da han intuitivt spurgte kvinderne, hvad de egentlig foretog sig, da fænomenet opstod.

For stor forskel mellem lys og mørke

Svaret var, at de begge kikkede på telefonen med kun det ene øje. De lå nemlig på siden i sengen, og derfor var det andet øje begravet i hovedpuden. Dermed så det ene øje ind i en kraftigt oplyst skærm, mens det andet øje altså var i total mørke.

»Det tager mange minutter at indhente det andet øje, som er vænnet til mørket,« forklarer Gordon Plant.

Den midlertidige blindhed er umiddelbart ikke skadelig, og samtidig er den let at undgå, hvis blot folk ser på mobilskærmen med begge øjne. Mange smartphonetelefoner har samtidig en ny funktion, hvor de automatisk skruer ned for lyset, når omgivelserne er mørke, så forskellen mellem skærmen og omgivelserne lysmæssigt er så lille som mulig.

De nyeste smartphonetelefoner har desuden et særligt filter, som man selv kan slå til. Det fjerner det blå skær i lyset, som udløser stoffer i kroppen, der gør os vågne. Mere dæmpede farver betyder, at det er lettere at falde i søvn bagefter.

Fænomenet skal nu studeres nærmere.