Det ser ud til, at djævlenes gener har taget kampen op mod den sygdom, som har kostet otte ud af ti dyr livet.

De vilde tasmanske djævle har længe været ramt af en smitsom kræftform, som har dræbt omkring 80 procent af den vilde population. Forskere og zoologiske haver har været noget nær magtesløse, men nu ser det ud til, at de tasmanske djævle forsøger at bekæmpe kræften selv.

Forskere fra USA, England og Australien har fundet to dele i djævlenes DNA, der ser ud til at indeholde gener, som kan bekæmpe kræften. Det skriver BBC.com.

»Først og fremmest giver det os et håb om, at den tasmanske djævel, som egentlig var på vej til at blive udryddet, vil overleve. Vi kan se, at djævlene åbenbart udvikler gener, der kan være modstandsdygtige over for sygdommen,« siger Andrew Storfer, der er medforfatter på studiet fra Washington State University, til BBC.com.

Læs mere på Videnskab.dk: På sporet af smitsom cancer hos de tasmanske djævle

Sygdommen, der giver store ansigtstumorer, blev først opdaget i 1996 og har dræbt stort set alle djævle, som er blevet inficeret. Derfor er omkring 80 procent af den vilde population på 20 år døde.

Grunden til, at sygdommen er så udbredt, er, at dyrene smitter hinanden, hvis de bliver bidt eller bider et dyr, der er smittet.

For at undersøge dyrene nærmere har forskerne haft vævsprøver fra 294 dyr fra tre forskellige områder, før og efter sygdommen brød ud.

Ved at anvende de nyeste metoder inden for DNA-sekventering var forskerne i stand til at lede efter ændringer i djævlenes genom.

Læs mere på Videnskab.dk: Zoos kæmper for tasmanske djævle uden klamme kræftsvulster

De fandt to dele af DNA’et, som havde ændret sig langt hurtigere end andre dele. Og forskerne har tilmed opdaget, at der i de dele er syv gener, som ser ud til at have gode kræftbekæmpende egenskaber.

Forskerne skal nu se nærmere på generne, som måske kan give os hint om, hvordan vi bekæmper kræft i mennesker.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Andre artikler på Videnskab.dk: