Sund kost og regelmæssig motion kan være med til at lægge en dæmper på de generende hedeture i overgangsalderen.
AF: Lone Elisabeth Tangvig, redaktør Netdoktor.dk
75 procent af de danske kvinder plages af svedeture i overgangsalderen, men med lidt ekstra fokus på særlige fødevarer og regelmæssig motion kan man lindre den mest udbredte gene i overgangsalderen. Hørfrø, sojaprodukter og bælgfrugter kan nemlig være med til at holde temperaturen nede i overgangsalderen, mens andre fødevarer som kaffe, the, cola og krydret mad til gengæld kan udløse en hedetur. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvad kroppen reagerer på, så derfor er det fint at gøre sig sine egne erfaringer, så man kan undgå de fødevarer, der udløser hedeturen.
Motion giver overskud
Også med motion kan man komme mange af hedeture til livs og desuden få glæde af den gavnlige effekt, motion har på hormonbalancen og humøret. Efter blot 30 minutters træning, bliver der frigivet humørfremmende stoffer i centralnervesystemet. Disse stoffer kaldes for endorfiner. En fysisk sund og stærk krop giver i det hele taget et overskud, der vil hjælpe mange kvinder godt gennem denne livsfase.
Det er ligegyldigt hvilken form for motion eller daglig aktivitet, du vælger. Alt tæller. Det bedste og mest langtidsholdbare er dog at finde en bevægelsesform, du har lyst til, så du føler dig motiveret.
Læs mere på Netdoktor: Kostskemaer til overgangsalderen
Det beskyttende østrogen slipper op
Overgangsalderen starter hos de fleste kvinder mellem 45 og 55 år. Æggene i æggestokkene begynder at slippe op, og derfor ophører dannelsen af det kvindelige kønshormon, der hedder progesteron, der ellers havde til opgave at forberede livmoderen på at modtage et befrugtet æg.
Det andet kvindelige kønshormon, østrogen, vil efterhånden også slippe op, og det gør kvindens krop ekstra sårbar, fordi østrogenet har vedligeholdt knoglerne mod knoglenedbrud og virket beskyttende mod hjerte-kar-sygdom. Kvinder i og efter overgangsalderen vil af denne årsag være mere udsatte for knogleskørhed og forhøjet blodtryk.Sund mad styrker skelettet og forebygger knogleskørhed – helt konkret kan fedtfattige mejeriprodukter, nødder, frø og lys fisk kan hjælpe med at tilføre calcium og vitamin D, der er vigtigt at få for at styrke knoglerne.
Fra Netdoktor: De bedste træningsråd til dig i overgangsalderen