Danmark er ramt af luftvejsepidemi, og det er især børn i alderen 7 til 12 år, der bliver syge, oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

'Med en positiv-andel af undersøgte patienter på over 10 % i alle landets fem regioner (over 13 % i gennemsnit), må man nu betragte det som en landsdækkende epidemi. Epidemien ser dog ikke ud til at blive så voldsom som i 2011-12, og forekomsten ser ud til at have toppet,' Lyder det på Statens Serum Instituts hjemmeside i et ugebrev for uge 49.

Det betyder, at luftvejsinfektionen, der har navnet Mycoplasma pneumoniae, gennem de seneste uger er dukket op mindst 250 gange hver uge landet over. Og vi skal flere år tilbage, før et lige så voldsomt udbrud er set.

»Lige nu ligger tallet så højt, at vi ikke har set lignende siden 2011. Det er kun en lille andel, som har fået taget prøve for det. Så det reelle antal er nok mindst 5-10 gange højere. Det er nemlig langt fra alle, der går til lægen og bliver undersøgt,« siger overlæge ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause til TV 2. Hun fortæller samtidig, at infektionen som sådan er mere generende end farlig.

Ordet epidemi, som i manges ører nok kan lyde ret voldsomt, dækker ifølge Tyra Grove Krause over, at man ser flere tilfælde af en infektion, end man regner med.

»En epidemi er, når der er flere tilfælde end forventet. Vi ser på, hvor mange der er ramt. Og så ser vi på positivprocenten, af dem der bliver testet for infektionen. Og her ligger vi på 12-13 procent, og blandt de 7-12 årige er den helt oppe på 50%. Vi ser typisk en epidemi af den her type hver 4.-6. år,« siger Tyra Grove Krause til BT.

Hun fortæller samtidig, hvorfor infektionen hovedsageligt rammer børn.

»Den rammer mest børn, da mange ikke har været udsat for infektionen før, og så opholder de sig tæt sammen i daginstitutioner og skoler. Voksne kan have immunitet fra tidligere infektion og har heller ikke så tæt kontakt med andre fx på arbejde.«

Statens Serum Institut forventer, at epidemien er toppet. Men det betyder ikke, at epidemien er overstået.

'Man kan dog forvente mange nye tilfælde også i de kommende fire til otte uger. De fleste tilfælde ses fortsat blandt børn mellem 7 og 12 år, men der er også relativt mange tilfælde blandt mindre børn, specielt mellem 4 og 6 år,' skriver Statens Serum Institut.

Tyra Grove Krause har også gode råd til, hvordan man vil undgå at blive smittet eller smitte andre.

»Den her infektion er ikke helt ligeså smitsom som virusinfektioner, som vi kender, da det er en bakterie. Den smitter gennem kontakt og dråber. Man skal derfor sørge for at have en god håndhygiejne, holde sig for munden, når man nyser eller hoster og blive hjemme, hvis man er syg,« siger Tyra Grove Krause.