En medicinalvirksomhed i England har udviklet en ny type blodprøve, som potentielt kan redde mange liv. Den kan nemlig opdage modermærkekræft.

Modermærkekræft er ifølge Kræftens Bekæmpelse en af de klart hyppigste former for kræft blandt unge i Danmark. Der, hvor sygdommen bliver farlig, er, når den ikke bliver opdaget i tide.

I dag bliver man undersøgt for modermærkekræft ved, at ens læge kigger på modermærkerne og vurderer, om der er noget, som ser usædvanligt ud. Derefter skal der tages en vævsprøve, der er nødvendig for at kunne stille den endelige diagnose.

Når lægen skal vurdere, om et modermærke ser mistænkeligt ud, er der en helt naturlig risiko for, at vedkommende kan tage fejl. Og det er den fejlmargin, som den engelske virksomhed Oxford BioDynamics nu vil komme til livs.

Ifølge det engelske medie Daily Mail har virksomheden, der er udsprunget af Oxford University, udviklet en ny måde at teste for modermærkekræft på.

Ved at tage en simpel blodprøve fra patienten skulle den nye teknologi nu kunne afgøre, om modermærket indeholder kræft eller ej. På den måde vil risikoen for, at sygdommen når at sprede sig til flere steder i kroppen, kunne mindskes.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse dør 284 danskere om året af modermærkekræft. Hvert år bliver der registreret godt og vel 2.000 nye tilfælde af sygdommen, mens der ved udgangen af 2014 var cirka 25.500, som levede med sygdommen.